Ce caută Alexandru Arşinel în UNPR: securizarea postului de director

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Alexandru Arşinel a intrat în UNPR cu o lună şi jumătate înainte să-i expire mandatul de director al Teatrului „Constantin Tănase“, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei, condusă interimar de Ştefănel Marin, membru UNPR.

Actorii Alexandru Arşinel şi Vasile Muraru s-au înscris, marţi, în Uniunea Naţională pentru Progresul României, a anunţat formaţiunea politică condusă de Gabriel Oprea. Alexandru Arşinel (76 de ani) a făcut această alegere politică în condiţiile în care, pe 31 decembrie 2015, îi expiră mandatul de director al Teatrului „Constantin Tănase“, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Iar primarul interimar al Capitalei este tot membru UNPR. 

Arşinel se află în această situaţie alături de alţi opt directori ai unor instituţii de cultură bucureştene: George Mihăiţă ( Teatrul de Comedie), Dorina Lazăr (Teatrul Odeon), Călin Mocanu (Ţăndărică), George Ivaşcu (Metropolis), Alexandru Darie (Bulandra), Marinela Ţepuş (Nottara), Mariana Duliu (Casa de Cultură Friedrich Schiller) şi Petronela Tegu (Şcoala de Artă Bucureşti). 

arsinel

Pe 9 octombrie a început evaluarea acestor directori de instituţie, conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului instituţiilor publice de interes local al municipiului Bucureşti. Evaluarea managerilor de teatre este făcută de către o comisie de evaluare, numită de Direcţia de Cultură a Primăriei Capitalei, prin analiza rapoartelor lor de activitate la teatre şi, ulterior, prin interviuri cu aceştia. 

„Am nota 9.50 la evaluare, rămân director“

„Nu am fost anunţat că vine vreo comisie la mine la teatru să mă verifice, aşa cum se întâmplă la Teatrul Odeon. Trebuie să ai peste nota 9, ca director, la evaluare, or eu am 9.50 - nota de evaluare. Am mari realizări: am renovat sediul Teatrului Constantin Tănase şi am aranjat Grădina din Herăstrău, unde jucăm“, a declarat Alexandru Arşinel pentru „Adevărul“.

„Am o notă foarte mare de evaluare, o să obţin un alt mandat de director, am scris aproape un roman la raportul de activitate pentru comisia de evaluare, nu am nicio problemă în acest sens“, a spus, sigur pe el, actorul. 

De ce îl apreciază pe Gabriel Oprea

Alexandru Arşinel, director din 1998 al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“, spune că „este pensionat de mulţi ani“, dar a rămas în funcţie. A ales marţi să anunţe că se înscrie în UNPR, pentru că are încredere în Gabriel Oprea, preşedintele partidului, “ce mai, vine din armată, ăştia, ostaşii, sunt, dom’le, serioşi. E un om vertical, la Oprea ce-i în guşă e şi-n căpuşă, asta-mi place cel mai tare la el“, l-a lăudat actorul. Pentru Arşinel, nu a fost atât o alegere politică alegerea partidului, ci mai mult „una de suflet“, pentru că a fost convins, zice el, de „calităţile de om şi lider“ ale preşedintelui UNPR. 

image

Actorul Vasile Muraru (59 de ani), care e şi director artistic la Teatrul Constantin Tănase, declară, la fel, că a ales UNPR, pentru calităţile lui Gabriel Oprea. 

„Oprea ne-a convins pe mine, şi pe Arşinel să intrăm în partid. Însă meseria e brăţară de aur, eu sunt în spectacole la Teatrul Constantin Tănase, am turnee în ţară cu Valentina Fătu, am showuri la televizor. Teatrul e pe primul loc, înainte de orice politică. Eu m-am născut să fiu actor, să fiu pe scenă“, a declarat Vasile Muraru, pentru „Adevărul“

A fi sau a nu fi parlamentar?

„Mi s-a mai propus până acum să fiu parlamentar, însă am refuzat de fiecare dată“, a povestit Alexandru Arşinel, când l-am întrebat dacă îi surâde ideea de a ajunge în Parlamentul României. „Totuşi, după 52 de ani de teatru, cred că ştiu ceva despre breasla mea, despre cum se conduce un teatru. I-aş putea învăţa pe politicieni ce înseamnă cuvântul cultură, eu mi-am dedicat toată viaţa teatrului, am nişte cunoştinţe care mă validează în domeniu. Când priveşti în jur la cine ne reprezintă pe noi, artiştii, te apucă jalea...Eu, după 52 de ani de teatru, cred că aş putea reprezenta foarte bine interesele breslei, ale oamenilor de cultură, chiar am avut un cuvânt de spus în cultura acestei ţări“, a punctat Arşinel. 

Pe mâinile cui aţi lăsa destinul Teatrului Constantin Tănase, dacă aţi deveni parlamentar?, a urmat o altă întrebare. „A, păi Vasile Muraru ar fi un bun urmaş al meu la conducerea teatrului...“. „Şi, cum, v-aţi putea despărţi de teatru?“, am continuat. „A, nuuu, n-aş putea trăi fără teatru. Eu nu las teatrul. Ori le fac pe amândouă, ori nu. Teatrul e viaţa mea. Nu dau teatrul pe politică. La Mircea Diaconu a fost altă situaţie, nu ştiu ce-a fost... Nu e cazul meu, prefer să rămân director de teatru, decât să am vreun mandat în politică“, a fost alegerea finală a lui Alexandru Arşinel.

Ce riscă Arşinel

Intrarea lui Alexandru Arşinel în politică i-ar putea afecta viaţa profesională, dar mai ales veniturile. El ar putea pierde contractual de publicitate pe care îl are cu lanţul de farmacii Catena, dacă reprezentanţii acestuia nu ar vrea să-şi asocieze numele cu imaginea unui partid politic. Iar dacă actorul va candida la alegerile parlamentare din 2016, aşa cum şi-a declarat intenţia, şi va fi ales, va avea chiar o interdicţie legală de a participa la reclame comerciale. În plus, Arşinel va trebui să renunţe la şefia Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", pentru a nu fi declarat incompatibil de ANI, pentru că ar ocupa simultan două funcţii publice. Prin aceeaşi situaţie a trecut şi colegul său de scenă, Mircea Diaconu, fost director al Teatrului Nottara, ajuns senator şi chiar europarlamentar. 

arsinel EE

„Luptător cu rol determinant“

În decembrie 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul Ponta a hotărât să-i reintroducă în plată pe revoluţionarii ale căror rente lunare fuseseră tăiate în 2012 din raţiuni de austeritate. Ordonanţa a creat o nouă categorie de revoluţionari – „luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei“ –, iar cei care vor primi acest titlu urmează să încaseze indemnizaţii care vor ajunge până la 4.000 de lei în fiecare lună. Printre „luptătorii cu rol determinant“ se află Alexandru Arşinel. "Orice ban contează. Dacă Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor nu mi-a adus nimic, măcar aşa să fiu răsplătit“, a spus Arşinel, citat într-un articol publicat în „Adevărul“, în august 2015. Actorul mai primeşte şi o indemnizaţie de merit (circa 3.000 de lei lunar), o indemnizaţie suplimentară adăugată la pensie pe baza vechiului certificat de revoluţionar (circa 1.400 de lei lunar). Potrivit declaraţiei de avere, Arşinel mai încasează şi aproximativ 4.000 de lei salariu pentru funcţia de director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“.

Scandalul Grădinii de Vară din Herăstrău

În ultima perioadă, numele lui Alexandru Arşinel a fost legat de un scandal în jurul Grădinii de Vară Herăstrău, primită în administrare de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” încă din 1982. Mai exact, directorul Arşinel a fost acuzat de consilierul general al Primăriei, actorul Mihai Voicu, datorită unui contract de sponsorizare semnat de Teatrul de Revistă cu Farmaciile Catena, în urma căruia acestea ar decide ce spectacole se joacă pe scena din parcul Herăstrău, în spaţiul cu 2.200 de locuri. De asemenea, Arşinel a fost acuzat că cere o chirie prea mare pentru a permite altor companii să ţină spectacole în Grădina de Vară, respectiv de 8.000 de lei. „Farmacia Catena niciodată nu a interzis unei formaţii să joace la Grădina Herăstrău. Am adresat invitaţia tuturor teatrelor şi trupelor să vină să joace aici. Este adevărat că am cerut 8.000 de lei pe spectacol, în condiţiile în care 50 de lei este costul biletului, iar costul luminii este enorm. Şi Sala Savoy se închiriază cu sume între 4000 şi 8.000 de lei”, a declarat la acea vreme Alexandru Arşinel. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite