„Candid“, un spectacol care a făcut istorie la "Ţăndărică", este transmis live, pe adevarul.ro, chiar de ziua regizorului Cristian Pepino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din "Candid", spectacol montat de Cristian Pepino în 2007  la Teatrul Ţăndărică
Scenă din "Candid", spectacol montat de Cristian Pepino în 2007  la Teatrul Ţăndărică

Spectacolul pentru adulţi al lui Cristian Pepino, „Candid”,  este jucat astăzi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru - secţiunea Maeştri, la Teatrul Ţăndărică. Spectacolul este transmis live pe adevarul.ro şi poate fi urmărit doar în direct de la ora 17.00.

"Candid", un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi, de o deosebită savoare şi care pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei foloseşte tehnica proiecţiei digitale,  se joacă astăzi la Teatrul Ţăndărică, de la ora 17.00, în secţiunea Maeştri a Festivalului Naţional de Teatru (24 octombrie- 2 noiembrie).

De altfel, astăzi este şi ziua de naştere a regizorului Cristian Pepino, care a împlinit 64 de ani.

Spectacolul este transmis de la ora 17.00 pe adevarul.ro. Transmisiunea realizată de adevarul.ro poate fi vizionată şi pe plasmele din pasajul din Piaţa Universităţii.

Spectacolul poate fi urmărit doar în direct de la ora 17.00, pe adevarul.ro. Înregistrarea nu va mai fi disponibilă, după terminarea reprezentaţiei de la Teatrul Ţăndărică.

Candid", regizat de Cristian Pepino (foto), este spectacol pentru adulţi în care păpuşile, pe lângă faptul că sunt mânuite cu talent şi cu dexteritate de tinerii artişti, au o expresivitate deosebitp subliniind caracterul fiec[rui personaj prin caricaturale.

Nuvela lui Voltaire este "citită" cu inventivitate şi umor de regizor, iar esenţa fiecărei întâmplări sintetizează de fapt ideile umaniste despre putere, libertate, iubire, război.

image

Regia: Cristian Pepino (foto)
Scenografia: Cristina Pepino
Varsta: Array
Muzica: Dan Bălan
Miscare Scenica:
Durata: 60 min

Distributia: Mihai Dumitrescu,Liliana Gavrilescu,Geo Dinescu,Petronela Purima,Roxana Vişan,Marin Fagu

Cuvântul "candid" vine din latinescul "candidus" care înseamnă alb. Una dintre posibilele interpretări ale numelui este expresia inocenţei, a naivităţii personajului. Candid sau Optimismul, apărută în 1759, este cea mai completă nuvelă filosofică a lui Voltaire şi unul dintre cele mai mari succese ale literaturii franceze. Editată de peste 20 ori în timpul vieţii autorului şi de peste 50 până azi, tradusă pe toate meridianele, lucrarea exprimă poziţia scriitorului faţa de rangurile nobiliare.

Candid trăia liniştit la baronul Thunder-ten-tronckh, în Westfalia. În castelul acestuia, preceptorul Pangloss afişa un optimism debordant. Candid, îndrăgostit de Cunnigunda, fiica baronului, era molipsit de acelaşi optimism. Baronul descoperind dragostea celor doi, îl alungă pe Candid de la castel. Acesta este începutul unui lung şir de nenorociri pentru Candid. Este înrolat cu forţa, ia parte la o luptă crâncenă, dezertează şi fuge în Olanda. Se întâlneşte cu Pangloss, acum bolnav, află că toţi din palat au fost masacraţi. Fug amândoi în Portugalia, sunt arestaţi, se reîntâlneşte cu Cunigunda, scăpată ca prin minune din masacru, dar care fusese vândută pecenegilor, răscumpărată şi obligată să trăiască în casa unui bancher şi împărţită de acesta cu Marele Inchizitor. Candid şi Cunugunda fug în America, ajung la nişte băştinaşi în Paraguay şi peripeţiile continuă. În final, Cunigunda şi Candid se căsătoresc, deşi este bătrână şi urâtă.

Opera lui Voltaire a fost sursă de inspiraţie pentru Leonard Berstein care a scris o operă cu acelasi titlu. Pe numele său adevărat François-Marie Arouet, Voltaire ((1694-1778) a fost o figură proeminentă a iluminismului francez. Poet, dramaturg, romancier, nuvelist, istoric şi filosof, el a fost apostolul gândirii libere şi s-a născut într-o familie avută. A făcut dreptul, a stat la închisoare, a trăit în exil şi a scris mult, lucrările sale însumând peste 30.000 de pagini. A rămas celebru pentru ocara periculoasă adresată tuturor claselor sociale, a fost adeptul toleranţei religioase, a crezut în libertatea presei şi a cuvântului şi a fost alături de Jean Jacques Rousseau, iniţiatorul Revoluţiei franceze. Dintre operele sale amintim: "Scrisori filozofice", "Tratat despre toleranţă", "Zaire", "Tratat de metafizică".

Premii

2013 - Festivalul Bucureştii lui Caragiale

2012 - Festivalul Internaţtional al Teatrelor pentru Copii, Istanbul, Turcia Festivalul Zile si Nopţi, Brăila 2010 - Festivalul Internaţional Teatrului pentru Adulţi de la Pecs - Festivalul Internaţional al Teatrelor pentru Copii de la Subotica 2009 - Festivalul Internaţional de Teatru, Ediţia a IV-a, Alba Iulia. 2008 - 41-a ediţie a Festivalului PIF, septembrie 2008 Zagreb, Croaţia - Festivalul mondial al teatrelor de marionete, ediţia a XIII-a, Praga: Premiul pentru cel mai bun regizor: Cristian Pepino. - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - Festivalul Internaţional "Delfinul de aur", Varna, Premiul pentru interpretare masculină Mihai Dumitrescu 2007 - Festivalul Interna?ional de Marionete "Gulliver", ediţia a XV-a, 2007 a obţinut Marele Premiu, Premiul pentru regie acordat lui Cristian Pepino, Premiul pentru interpretare feminină (ex-aequo) Liliana Gavrilescu, Premiul pentru interpretare masculină (ex-aequo) Mihai Dumitrescu, Premiul pentru scenografie (ex-aequo) Cristinei Pepino pentru costume şi lui Cristian Pepino pentru păpuşile şi animaţia digitală. - Festivalul internaţional al teatrelor de păpuşi Puck, ediţia a VI-a, Cluj Napoca, Premiu pentru expresivitatea păpuşilor şi virtuozitatea mânuirii lor. - participare la Festivalul "La Strada", ediţia a XI-a , Sibiu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite