CRONICĂ Când Depresia îţi suflă în ceafă. „Funky depresia”, un spectacol despre boala în rândul generaţiei milenare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum îţi poate sufla depresia în ceafă, cum ajungi să te acapareze şi care sunt consecinţele depresiei netratate, dincolo de cele la nivel strict personal. Toate acestea se regăsesc în spectacolul „Funky Depresia”, produs de Asociaţia Culturală Philmys şi scris de Sabina Grădinaru, care dezbate modul în care este percepută depresia în secolul XXI, precum şi efectele dezarmante ale acesteia, mai ales în rândul tinerilor.

Marţi seară, în faţa unui public format majoritar din liceeni şi studenţi, patru actori au urcat pe scena Centrului de Teatru Educational Replika şi au început să îşi facă treaba, să joace. Unul dintre ei însă s-a detaşat rapid de ceilalţi prin ceea ce s-ar putea numi o ciudăţenie: vorbea des, vorbea bine, dar nimeni nu îl auzea. Ceilalţi interacţionau unii cu ceilalţi mai departe. Acest al patrulea actor, în persoana Sabinei Grădinaru- de asemenea, cea care a scris piesa-, interpreta un personaj de care tot auzim în ultimii ani, dar pe care îl ignorăm: Depresia. 

„Funky Depresia”, în regia Andreei Iacomiţă, are drept temă centrală fenomenul depresiei în rândul generaţiei milenare, unde boala aşteaptă frecându-şi mâinile, bătând nervos din picior, totul pentru a prinde momentul prielnic în care cineva va ceda şi se va izola în casă, respingând orice contact din partea celor dragi. Primul pas spre o luptă dificilă care, într-un fel sau altul, se pierde, mai ales dacă persoana în cauză nu caută ajutor. 

Imagine indisponibilă

Alexandru Iordache joacă rolul unui tânăr care se bucură de succes profesional, care tocmai şi-a cumpărat o casă şi care are alături de el o iubită (Corina Ivanov) pe care toţi prietenii lui sunt geloşi. În timp ce încearcă să îi explice acesteia că simte că, totuşi, nu e fericit şi că nu mai are dispoziţia de a ieşi să se distreze, de pe pat, un personaj îmbrăcat în negru, cu căciulă, îl priveşte zâmbind în timp ce dă dovadă de toate ticurile care denotă aşteptare, nerăbdare. 

Deşi iniţial personajul Corinei Ivanov, care o întruchipează pe iubita tânărului, pare superficială şi preocupată doar de ea, succesiunea scenelor va dezvălui durerea şi neputinţa acestui personaj care tot ce vrea este să evite „singurătatea în doi”. 

„Funky depresia” te păcăleşte uşor pentru că râsete lungi străbat sala în care se joacă aproape pe parcursul întregului spectacol. Grădinaru aduce pe scenă un personaj chiar drăgălaş, plin de viaţă şi cu mult simţ al umorului, pentru că depresia nu trebuie să fie întunecată, doar apare şi când totul e bine pe lume şi nu te anunţă. Depresia e ca un individ vesel care te seacă de energie, dar, evident, mult mai rău. Depresia vine mereu neinvitată, fără să sune- sau, în cuvintele dramaturgului:   

„Fericirea e cutia aia in care crezi ca sunt înghesuite toate lucrurile minunate din lume... E ca şi cum ai lua Universul, l-ai mototoli si l-ai închide într-o cutie... Bonus - şi depresia e o cutie. Întrebare - ştii ce are în ea? E ca şi cum te-ai lua pe tine, te-ai mototoli şi te-ai închide-n ea.”

Trecerea de la colţuri ale gurii ridicate, până la sprâncene arcuite sau încruntate se face pe neaşteptate privind „Funky Depresia”, abaia spe final, după ce îşi face apariţia mama tânărului, jucată de Iasmina Petrovici, care iniţial, provoacă doar hohote de râs, fiind preocupată de live-uri pe Facebook şi de bârfă.

Totuşi, cele două femei reprezentate de Ivanov şi Petrovici, puse în oglindă, vor ajunge să dea naştere imaginii cu rol moralizator pentru întregul spectacol sau mesajului de conştientizare al acestuia- cum doriţi: depresia netratată nu numai că nu dispare, ci curge din generaţie în generaţie. 

Imagine indisponibilă

„Funky Depresia” e un spectacol care merită din plin două ore din viaţa publicului, artătând într-o manieră accesibilă şi veselă-până într-un punct- cât de important este ca fiecare să fie atent la propria interioritate şi cât e de important să îşi recunoască că „tristeţile mici şi trecătoare” pot însemna mai mult decât simple pase. Actorii joacă curat, muzica este aleasă perfect, spărgând liniştea trecerii de la o scenă la alta. 

Scopul spectacolului este în primul rând, educativ, lucru semnalat şi de faptul că, după fiecare reprezentaţie, are loc o dezbatere despre depresie cu un specialist în domeniu. Partea fericită: tinerii din public nu se sfiesc să pună întrebări, dimpotrivă. Partea mai puţin fericită: studiile arată că depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial.

„Funky Depresia”, viitoare reprezentaţii:

-Marţi, 23 Octomrbie, ora 19:00, Casa de Cultura a Studentilor Cluj- Napoca 

-Vineri, 26 Octombrie, între 18:00 - 21:00, Facultatea de Fizica, Universitatea din Bucureşti

-Luni, 22 Octombrie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenţilor Timişoara 

-Luni, 29 Octombrie, între 13:00 - 15:00,  Centrul-Cultural Reduta

În urmă cu câteva luni, medicul Gabriel Diaconu, explica pentru „Adevărul” că în România, „e mai rău decât în ţările africane”, făcând referire la faptul că nu este luată în seamă aşa cum ar trebui.

„Avem un număr mic de psihiatri, serviciile de psihologie sunt prost legiferate şi prost decontate de casele de asigurări, prin urmare oferirea de astfel de servicii nu e o soluţie atractivă pentru psihologi care preferă să lucreze în regim privat. Doar că mediul privat nu este accesibil oricui. O altă problemă care a dus la această cifră este şi faptul că România se află pe podiumul mondial al consumului de alcool. Şi, pe cât de mult colectează statul din taxa pe viciu, pe atât de puţin investeşte în serviciile de prevenţie. Se estimează că 1 milion de români îndeplinesc criteriile de depresie. E o problemă adânc înfiptă în societate, dar puţin interesantă pentru autorităţi”, mai spunea medicul. 

Imagine indisponibilă
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite