„Au luat-o razna vremurile“. Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare“ de la Craiova a fost anulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A XII- a ediţie a Festivalul Internaţional "Shakespeare", de la Craiova, era programată să aiba loc în perioada 23 aprilie - 4 mai. Festivalul, care trebuia sa reuneasca artisti din Franta, Marea Britanie, Rusia, China, Coreea de Sud, Japonia, Africa de Sud şi alte ţări din Europa, se amână cu un an,

„Au luat-o razna vremurile,/ Cine, spre a le îndrepta, m-a hărăzit pe mine?”. Ne vedem nevoiţi să vă comunicam anularea ediţiei din 2020 a Festivalului Internaţional Shakespeare. Evenimentul va fi reprogramat pentru 2021 pentru o dată pe care o vom anunţa după stabilizarea situaţiei pe plan naţional şi internaţional", au anunţat organizatorii evenimentului.

Istoria Festivalului Shakespeare     

Festivalul Internaţional Shakespeare a debutat la Craiova în 1994 şi a fost iniţiat de Fundaţia Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal. Festivalul Shakespeare s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate şi proiectând opera marelui Bard în eternitate. Aşadar, titlul ediţiei curente, „Planeta Shakespeare”, se înscrie într-o ordine firească, spectacolele aduse în cadrul ediţiei din 2018 reprezentând toate continentele pământului. Festivalului Internaţional Shakespeare este organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Fundaţia Shakespeare, susţinut de Municipiul Craiova prin Consliul Local Municipal, cofinanţat de Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Institutul Cultural Român.    

        .

Imagine indisponibilă

"Festivalul a fost creat cu gândul de a avea în România o manifestare festivalieră de importanţă, asemănătoare celor la care Teatrul Naţional Craiova era invitat să participe în anii ’90, de a oferi Craiovei şi oamenilor ei posibilitatea de a-şi lega numele de existenţa unui eveniment cultural care putea să facă oraşul cât mai cunoscut în Europa şi în lume", a povestit, într-un interviu pentru "Adevărul", directorul artistic al Festivalului, Emil Boroghină.

"Ne-am propus încă de la început să încercăm să aducem în România spectacole ale celor mai importanţi creatori din teatrul mondial, realizat la teatre de recunoscut prestigiu internaţional. Asfel oamenii de teatru din ţară şi din străinătate prezenţi la Festival şi spectatorii obişnuiţi, au avut uriaşa şansă de-a lungul celor 11 ediţii de până acum să urmărească spectacole, unele dintre cele mai mari, realizate de nume de rezonanţă ale regiei mondiale precum Peter Brook, Yukio Ninagawa, Eugenio Barba, Robert Wilson, Lev Dodin, Elizabeth Le Compte, Declan Donnellan, Eimuntas Nekrosius, Silviu Purcărete, Rimas Tuminas, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Oskaras Korsunovas, Yuri Butusov, Lee Yun Taek, Romeo Castellucci, Krszystof Warlikovski, Robert Lepage şi mulţi alţii.

Imagine indisponibilă

Dincolo de marile spectacole, de o importanţă excepţională au fost şi au rămas Sesiuniule de comunicări, organizate în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, la care au participat nenumăraţi critici de teatru şi shakespeareologi de faimă mondială, dar şi Atelierele internaţionale studenţeşti de teatrologie, actorie, regie şi scenografie.

Dar despre Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Fundaţia Shakespeare la Craiova şi pentru o perioadă, de ARCUB la Bucureşti, şi apoi de Teatrul Nottara, sper ca eu şi mai tinerii mei colegi Ilarian Ştefănescu şi Vlad Drăgulescu, directorii Festivalului, să avem posibilitatea să mai vorbim şi cu un alt prilej", a concis Emil Boroghină.

Citiţi şi:

INTERVIU Actorul şi directorul Emil Boroghină: „Ştefan Iordache a fost liderul generaţiei noastre“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite