Atelier Cehov la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete în cadrul FNT

Atelier Cehov la Sinaia, condus de regizorul 

Silviu Purcărete în cadrul FNT

Silviu Purcărete

Astăzi debutează la Sinaia primul eveniment major al celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru: Atelierul Cehov, condus de regizorul Silviu Purcărete.18 actori din România vor participa la Atelierul Cehov–Purcărete, care se va desfăşura între 5 şi 13 iulie în spaţiile Centrului Cultural Carmen Silva şi ale Cazinoului din Sinaia.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Anul acesta, Atelierul de teatru pe care deja obişnuim să îl organizăm în cadrul Festivalului va fi condus de un regizor de calibru precum Silviu Purcărete şi va avea în centrul atenţiei arta lui Cehov, concentrată pe marginea piesei de teatru „Trei surori” şi a câtorva fragmente din „Pescăruşul”. Este întâlnirea unui mare regizor cu 18 actori care sunt deja nume ale teatrului românesc, artişti cu experienţă care muncesc mult şi sunt foarte la curent cu felul în care se face arta teatrului azi în lume, artişti foarte deschişi care au lucrat cu mulţi regizori cunoscuţi în teatre importante din Bucureşti şi din ţară. De această dată vom putea să prezentăm în toamnă un film-document, realizat discret de un artist precum Alexandru Condurache, care va fi prezent la Sinaia şi va încerca să surprindă momente ale acestui laborator de creaţie, respectând, însă, intimitatea unui astfel de lucru, în care credem foarte mult",  spune  Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al FNT.
 
Cei 18 actori selecţionaţi sunt: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiţă, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuţă, Ada Simionică, Rareş Florin Stoica, Sânziana Tarţa, Istvan Teglaş şi Ionuţ Vişan.
 
„Atelierele iniţiate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de criticul Marina Constantinescu fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală şi au deja un statut valoric validat, de aceea e importantă păstrarea continuităţii şi dezvoltării lor. Fiecare atelier este gândit în funcţie de particularitatea artistului invitat, aşadar poartă amprenta şi exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfăşoară într-o perioadă scurtă de timp, face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvaţă să-şi antreneze corpul, imaginaţia şi creativitatea, să descopere noi lumi,să reinventeze spaţii.

Această muncă intensivă de 9 zile, alături de regizorul Silviu Purcărete, înseamnă libertate, spontaneitate, energie, Prezenţă şi va permite celor 18 actori participanţi să-şi îmbunătăţească şi să-şi reîmprospăteze practica teatrală, învăţând să exploreze – prin mijloace proprii – călătoria către Cehov.” , declară Cristina Nicu-Tudor şi Zoe Bălan – coordonatoarele proiectului FNT Atelier Cehov-Purcărete de la Sinaia 2018.

Evenimentul de la Sinaia este organizat de Festivalul Naţional de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Despre artistul Silviu Purcărete:
Este regizor de teatru, operă, film, a fost profesor de regie, dar şi director de instituţii teatrale („Bulandra” – Bucureşti, „Théâtre de l’Union” – Limoges-Franţa).
Cariera sa artistică, începută în 1974, însumează 64 de montări de texte dramatice – de la teatru antic la teatru contemporan – pe prestigioase scene din 12 ţări ale lumii, multe din spectacolele sale de teatru călătorind în turnee pe toate cele cinci continente.
A semnat regia a peste 20 de spectacole de operă pe scenele din Viena, Bonn, Essen, Nancy, Londra, Edinburgh, Cardiff, Buenos Aires, Budapesta, Cluj, Timişoara, sau la prestigioase festivaluri de gen, precum Pro Musica din Bremen-Germania, sau Glyndenbourne din Marea Britanie
De-a lungul prodigioasei sale cariere internaţionale de peste patru decenii, Silviu Purcărete a fost recompensat cu numeroase premii la mari festivaluri din lume: Edinburgh, Montreal, Dublin, Ljubljana, Gdansk, Craiova şi Sibiu; este deţinătorul Golden Globe Peter Brook Prize şi, de asemenea, unul din laureaţii Premiilor Academiei Române,
Este Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze şi Comandor al Ordinului „Steaua României”.
Silviu Purcărete este laureat al Premiului UNITER pentru întreaga activitate (Timişoara, 2017).
Atelierul Cehov-Purcărete este organizat de Festivalul Naţional de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Partener principal – BRD Groupe Société Générale.
Parteneri: Primăria Sinaia, Casino Sinaia şi Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia

A 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura la Bucureşti, între 19 şi 29 octombrie 2018 şi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările