ANIVERSARE Gigi Căciuleanu, care împlineşte 70 de ani pe 13 mai, va fi sărbătorit de Teatrul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul „L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri"
Scenă din spectacolul „L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri"

Între 11 şi 14 mai, coregraful Gigi Căciuleanu va fi aniversat la Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti, cu ocazia împlinirii de către artist a vârstei de 70 de ani.  Artistul s-a născut pe 13 mai 1947 la Bucureşti.

Teatrul Naţional „I.L Caragiale” anunţă spectacolul aniversar „L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri”, o incursiune în laboratorul de creaţie al artistului de renume internaţional, Gigi Căciuleanu, cu ocazia aniversării a 70 de ani.

Două evenimente vor marca această aniversare, primul fiind spectacolul „D’ale noastre” care va avea loc joi, 11 mai, la Sala Studio, un spectacol inspirat de opera lui Caragiale, dar atipic faţă de producţiile de acest gen, cu o ilustraţie muzicală variată, de la Mozart, Vivaldi, Bethoven şi până la DJ Vasile şi Vlaicu Golcea.

Cel de-a doilea eveniment organizat cu această ocazie este unul care îl va pune pe artistul protagonist, Gigi Căciuleanu, într-o ipostază neobişnuită pentru el, anume cea de conferenţiar, în cadrul întâlnirii „L’Om GiGi:  Linii_Trasee_Semne_Sensuri”, prin care publicul va putea, după cum se arată într-un  comunicat al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, să intre în laboratorul artistului Căciuleanu.

“Tot ce este legat de viaţa şi arta lui Gigi Căciuleanu înseamnă spectacol. Dansul lui a sărutat teatrul, apoi cele două arte s-au îmbrăţişat şi trec prin timp când cadenţat, când programat haotic, dar mustind de frumuseţe,” consideră criticul de teatru Maria Sârbu.

Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziţionate de aici, dar şi de la casa de bilete a teatrului la preţuri cuprinse între 16 lei şi 50 lei.

Gigi Căciuleanu (n. 13 mai 1947) este un nume cu o carte de vizită impresionantă: cariera sa începe la 14 ani; după Şcoala Naţională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova iar la începutul anilor 70, câştigă primele premii internaţionale.

Gigi Căciuleanu

În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen - Germania, iar în 1973 creează, în Franţa, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. În anii următori, conduce Baletul la Teatrul de la Nancy.

Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

Este decorat Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere. În 1994, se stabileşte la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu. Dansează la Paris, dar şi la Santiago, la Buenos Aires, Sao Paolo şi Torino.  La începutul anilor 2000, conduce Direcţia Artisitică a Baletului Naţional din Chile.

Gigi Căciuleanu predă dans contemporan, în ateliere şi master class la instituţii precum Conservatoriul Naţional Superior La Villette, l' Ecole de l' Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes.

În repertoriul Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti are trei spectacole – „D’ale noastre” (un spectacol pornind de la opera lui Caragiale), „Folia, Shakespeare & Co” şi „L’Om Dada”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite