Amalia Ciolan ne dă o lecţie de istorie, prin intermediul teatrului

Actriţa Amalia Ciolan, despre drama celor „20 de ani în Siberia” 

Actriţa Amalia Ciolan, care-a fost azi în studioul Adevărul Live, dă viaţă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) unui personaj dramatic care a existat în realitate şi care a trăit tragedia deportării în Siberia: Aniţa Nandriş-Cudla, o ţărancă din Bucovina, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul trăit în Gulagul sovietic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cartea de memorii a Aniţei Nandriş-Cudla, „20 de ani în Siberia“, a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul „Lucian Blaga“ al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

Invitată în studioul Adevărul Live pentru un interviu cu jurnalistul Florin Ghioca, actriţa Amalia Ciolan a povestit cum a intrat în contact cu această carte deosebită, pe care a transpus-o într-un spectacol (de tip „one-woman-show“) pe scena TNB, împreună cu regizorul Sorin Misirianţu: „M-a tulburat aşa cum nu mă tulburase nicio carte până atunci, deşi eram oarecum în temă. După aceea, am vrut s-o mai recitesc o dată, şi înc-o dată, şi astfel mi-a venit ideea acestui spectacol“.

De ce-ar fi important pentru noi să vedem acum acest spectacol şi să cunoaştem povestea teribilă a unei bucovinence de-acum peste-o jumătate de secol? „Trăim în pace, dar fericirea noastră se bazează pe nefericirea acestor oameni. Ne-au transmis mai departe această formă de existenţă, aceste valori – credinţa, onoarea, demnitatea – fără de care nimic nu se poate face“, a explicat actriţa. Printre altele, Amalia Ciolan s-a mărturisit încântată de faptul că foarte mulţi spectatori ai acestei montări sunt oameni tineri, şi că mulţi dintre aceştia o întreabă despre carte. „Dacă vor citi această carte, vor ajunge şi la altele, şi astfel îşi vor cunoaşte trecutul“, este speranţa actriţei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările