Aleea Celebrităţilor se deschide la Sibiu

Aleea Celebrităţilor se deschide la Sibiu

Artişti din toată lumea vor improviza în Piaţa Mare din Sibiu, în spectacoleîn aer liber  FOTO:  FITS

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se deschide vineri în Piaţa Mare a oraşului cu o paradă, cu un concert Smiley şi cu focuri de artificii

Ştiri pe aceeaşi temă

 Ediţia aniversară de douăzeci de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care se desfăşoară între 7 şi 16 iunie, va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 15 iunie, la Sala Thalia. Va fi inaugurată Aleea Celebrităţilor, inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood.  Aleea starurilor din Sibiu va avea propria personalitate şi va deveni un punct de atracţie turistică, potrivit lui Constantin Chiriac, director al FITS.

Prima stea pentru Ariane Mnouchkine

În cadrul celei de-a XX-a ediţii a festivalului vor fi decernate şapte stele: prima va aparţine regizoarei Ariane Mnouchkine (74 de ani) şi va fi acordată cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale. În anul 1964, Ariane Mnouchkine a fondat, împreună cu un grup de prieteni, renumitul Théâtre du Soleil, care ocupă de atunci un loc însemnat în peisajul teatral francez şi internaţional. Prin intermediul stagiilor deschise participanţilor de diferite naţionalităţi, regizoarea transmite, în teatrul său, măiestria şi excelenţa trupei sale.

Şi celelalte stele din Aleea Celebrităţilor din Sibiu se vor acorda unor nume de primă mână: criticului George Banu, regizorilor Silviu Purcărete, Eugenio Barba (Danemarca), Declan Donnellan (Irlanda), coregrafei Sasha Waltz (Germania) şi actorului kabuki Nakamura Kanzaburo XVII (post-mortem, Japonia). 

Show în aer liber

Peste 2.500 de artişti din 70 de ţări şi 400 de personalităţi ale teatrului se vor afla, începând de astăzi, la Sibiu. Sute de oameni lucrează pentru amenajarea spaţiilor unde vor avea loc cele 350 de evenimente, tot centrul oraşului urmând să fie transformat. Tema din acest an a festivalului este „Dialog“.

Deschiderea oficială are loc astăzi în Piaţa Mare, prin prezentarea spectacolului „Odiseea“ a Teatrului Titanick din Germania,  cu o paradă la care vor participa aproape 150 de artişti, 47 dintre aceştia fiind pe picioroange. Trei companii s-au reunit pentru a străbate împreună zona centrală într-o paradă a costumelor, în sunet de fanfară, cu majorete şi comedianţi. După acest spectacol extravagant, vor urma un concert susţinut de Smiley şi de focuri de artificii.

Pentru mai multe spectacole au fost epuizate biletele, printre acestea aflându-se producţii ale unor teatre din România, Marea Britanie, Rusia, Luxemburg şi Spania. Peste 25.000 de bilete au fost scoase la vânzare, unele cu tarif redus pentru studenţi, elevi şi pensionari. „Festivalul e o adevărată sărbătoare a artelor spectacolului. Centrul Sibiului se umple în această perioadă cu un public care apreciază atât valoarea actului cultural, dar şi atmosfera destinsă pe care spectacolele o oferă“, a spus Klaus Iohannis, primarul Sibiului.

Festivalul de la Sibiu este considerat al treilea ca mărime şi importanţă din lume, după cele de la Edinburgh şi Avignon, strângând, zilnic, aproximativ 60.000 de spectatori. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările