Actriţa Tamara Buciuceanu - Botez, sărbătorită la 65 de ani de scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Metropolis din Bucureşti a sărbătorit luni, 17 decembrie, 12 ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, actriţa Tamara Buciuceanu - Botez a fost la rându-i sărbătorită, după 65 de ani de carieră, în cadrul unei festivităţi la care au participat numeroase personalităţi ale vieţii culturale.

Printre cei care au onorat cu prezenţa dublul eveniment s-au numărat: Virginia Mirea, Simona Bondoc, Ion Dichiseanu, Alexandrina Halic, Rodica Mandache, Adrian Titieni, Liviu Lucaci, Carmen Tănase, Irina Margareta Nistor, Eugen Cristea şi Cristina Deleanu, Anghel Damian, Lia Bugnar, dar şi regizorii Victor Ioan Frunză şi Felix Alexa.

Emoţionată şi cu braţele pline de flori, actriţa care va împlini anul viitor în vară 90 de ani a ţinut să le mulţumească tuturor celor care nu au uitat-o, recitându-le şi câteva versuri: „Când nu veţi mai mirosi flori de câmp pe scenă seara / Poate vă veţi întreba atunci unde-o fi plecat Tamara?”. Printre numeroasele buchete de flori primite cu acest prilej s-a aflat şi unul compus din 100 de trandafiri albi în formă de inimă, acesta fiind oferit de fostul ministru al Culturii, George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

De la întâlnirea aniversară cu marea doamnă a comediei nu puteau însă să lipsească foştii săi „elevi” din filmul "Liceenii", Mihai Constantin, Oana Sârbu şi Ştefan Bănică Jr. Din distribuţia filmului lansat în 1986 a făcut parte şi George Ivaşcu, acesta având un rol mai mic decât al colegilor săi.

Imagine indisponibilă

Personalitate unică, îndrăgita artistă a scris pagini de istorie, interpretând roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film, în cei peste 65 de ani de carieră.

Din cele peste 1500 roluri memorabile, publicul îşi aminteşte de Aneta Duduleanu din „Cuibul de viespi”, regia Horea Popescu, Chiriţa din „Chiriţa în provincie”, regia Alexandru Dabija, Isoscel din „Liceenii", regia Nicolae Corjos. Rămâne fără îndoială ca o carte de vizită a actriţei personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu. 

De asemenea, Tamara Buciuceanu a făcut o carieră impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. În 2006, TVR Media a lansat DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române. În octombrie 2014, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleş din Sinaia, actriţa a primit din partea Casei Regale a României decoraţia Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a fostului rege Mihai I al României, decoraţie inmânată de principesa Margareta.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite