Actorul rus Oleg Tabakov, cunoscut pentru roluri din filme-cult ale epocii sovietice, a murit la vârsta de 82 de ani

Actorul rus Oleg Tabakov, cunoscut pentru roluri din filme-cult ale epocii sovietice, a murit la vârsta de 82 de ani

Oleg Tabakov (1935-2018)

Actorul rus Oleg Tabakov, cunoscut pentru rolurile sale din filme-cult ale epocii sovietice, a murit, luni, la vârsta de 82 de ani, a anunţat Moscow Art Theatre, unde a fost director artistic, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Oleg Pavlovitch (Tabakov) a murit după o lungă suferinţă" luni, la spital, a transmis conducerea teatrului pentru agenţia informaţională a Rusiei Tass.

Născut în 1935 la Saratov, în sud-vestul Rusiei, Oleg Tabakov s-a alăturat din 1956 trupei teatrului moscovit Sovremennik devenită una dintre cele mai cunoscute din Rusia, după ce a fost descoperit de fondatorul său, regizorul Oleg Efremov.

În 1967, el a interpretat rolul Nikolai Rostov în "Război şi Pace", regizat de Serghei Bondarciuk, primul film sovietic care a obţinut, în 1969, premiul Oscar pentru "cel mai bun film într-o limbă străină".

Oleg Tabakov a jucat de asemenea în mai multe filme-cult sovietice, precum "Seventeen Instants of Spring", în 1973, şi "Moscova nu crede în lacrimi", în 1979, care a fost premiat, în 1981, cu Oscar pentru "cel mai bun film într-o limbă străină"

După ce a condus în 1971 şi 1976 Teatrul Sovremennik, Tabakov a creat un "teatru-studio" pentru a-i învăţa pe tinerii actori metoda sa de joc, supranumită "Tabakerka".

Din 2004, Oleg Tabakov a fost directorul artistic al Moscow Art Theatre. În 2009, a fondat o nouă şcoală de artă dramatică, care-i poartă numele.

Tată a patru copii din două căsătorii, Oleg Tabakov a primit titlul de "artist al poporului", cea mai înaltă distincţie în domeniul culturii.

Preşedintele Vladimir Putin, care i-a decernat o medalie onorifică, a transmis condoleanţe apropiaţilor actorului.

citeste totul despre: