FOTO Ion Caramitru, Mihaela Drăgan şi Eugen Jebeleanu, discursuri-manifest pe scena UNITER: Am învăţat că a fi diferit de normă nu este o ruşine 7

Scena Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) s-a dovedit a fi, luni seară, tribuna pentru câteva discursuri-manifest ale câtorva dintre premianţi. Regizorul Eugen Jebelean, actriţa Mihaela Drăgan şi Ion Caramitru, preşedintele UNITER, au vorbit despre importanţa teatrului independent, despre libertăţi civile, dar şi despre problemele cu care se confruntă actorii şi actriţele de etnie romă în România.

FOTO Ion Caramitru, Mihaela Drăgan şi Eugen Jebeleanu, discursuri-manifest pe scena UNITER: Am învăţat că a fi diferit de normă nu este o ruşine Vezi comentarii 7

INTERVIU Teatrologul Octavian Saiu: „S-a încheiat epoca începută în 1947, când au apărut două repere: festivalurile de la Edinburgh şi Avignon“

INTERVIU Teatrologul Octavian Saiu: „S-a
încheiat epoca începută în 1947, când au apărut două repere: festivalurile de
la Edinburgh şi Avignon“

Cercetătorul şi criticul de teatru Octavian Saiu vorbeşte despre modul în care criza provocată de pandemie a afectat lumea teatrală, subliind că, probabil, acum s-a încheiat acea eră care a făcut din teatru un fenomen global, şi nu doar o manifestare locală, dar şi că onlineul va fi o componentă constantă a teatrului din viitor. El spune că „nu ne mai putem întoarce la complezenţele unui sistem confuz şi hibrid“.

Gala UNITER 2020 - Trofeul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost câştigat de Anca Hanu

Gala UNITER 2020 - Trofeul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost câştigat de Anca Hanu

Anca Hanu a primit, luni seară, trofeul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, Chiritza Bârzoi din „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, la ediţia a 28-a a galei Uniunii Teatrale din România care are loc la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova.

Gala UNITER 2020 - Actorul Lucian Ionescu a fost desemnat cel mai bun într-un rol principal

Gala UNITER 2020 - Actorul Lucian Ionescu a fost desemnat cel mai bun într-un rol principal

Lucian Ionescu a primit, luni seară, trofeul pentru cel mai bun actor într-un rol principal pentru Gomez Addams din spectacolul „Familia Addams”, regia, coregrafia şi costumele Răzvan Mazilu la Teatrul Excelsior Bucureşti, la cea de-a 28-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România, care are loc la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova.

Primele secvenţe din noua montare a spectacolului „Gaiţele“

Primele secvenţe din noua montare a spectacolului „Gaiţele“

„Gaiţele“, spectacolul cel mai cerut de publicul iubitor de teatru, revine pe scena Grădinii de Vară Herăstrău, două seri la rând, pe 7 şi 8 septembrie. În preambulul întâlnirii cu Maia Morgenstern, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Virginia Rogin şi multe ale nume cunoscute, sunteţi invitaţi să urmăriţi câteva secvenţe din spectacol.

Puşa Darie este o actriţă emblematică a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Aplaudată de ieşeni vreme de 30 de ani pentru roluri de comedie, ea a fost nominalizată anul acesta la Premiile UNITER pentru un rol foarte serios, de dramă din spectacolul „Dansul Delhi”. Cel care i-a găsit „cheia” dramatică a fost regizorul Radu Afrim despre care se poate spune că a reinventat-o pe cunoscuta actriţă a Naţionalului ieşean.

acum 9 zile · comentarii (1)

În ciuda pandemiei, Gala Hop, eveniment anual dedicat tinerilor actori, are loc şi anul acesta. Între 3 şi 6 septembrie, sala Amfiteatru de pe acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti îi găzduieşte pe cei care visează să devină nume de referinţă ale scenei româneşti. Directorul Galei Hop este marele coregraf Gigi Căciuleanu.

acum 22 zile · comentarii (2)

Atmosfera de sfârşit de vară pe acoperişul Teatrului Naţional din Bucureşti era exact cum mi-am imaginat. Deja vântul răcoros îşi făcea simţită prezenţa şi după un weekend dominat de caniculă în Bucureşti senzaţia de normalitate pe care ţi-o dă posibilitatea de a participa la un spectacol de teatru, fie el şi în aer liber, în această epocă a restricţiilor impuse de pandemie este mai mult decât reconfortantă.

acum 28 zile · comentarii (8)

Matusalemica viaţă – mă gândesc astăzi – m-a pus, nu o dată, în faţa unor situaţii atât de surprinzătoare încât nu pot să le uit şi să nu dau mărturie asupra lor. Astfel, acum mai bine de trei decenii şi jumătate am făcut prima mea vizită la Blajul istoric şi am avut norocul să-l am drept ghid pe liderul tineretului din vremea aceea, din oraşul evocat cu emoţie, aşa cum se ştie, de Eminescu.

acum 2 luni · comentarii (2)

Telespectatorii acestei veri fierbinţi la propriu şi la figurat au avut plăcerea să urmărească recent în programul atât de asortat al Teatrului TV un DVD după o cunoscută piesă a „epocii de aur“: „Sfântul Mitică Blajinul“. Aurel Baranga, controversatul ei autor, a scris această satiră în anul 1965, primul din cei câţiva ai dezgheţului care a traversat România lăsând impresia că a venit ora adevărului.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente