Programul spectacolelor selecţionate în Festivalul Naţional de Teatru 2018

Programul spectacolelor selecţionate în Festivalul Naţional de Teatru 2018

A fost anunţat programul ediţiei din acest an a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) care va debuta pe 19 octombrie. Cea de-a 28-a ediţie îi va fi dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu (80 de ani) care, prin propunerile sale artistice şi prin activitatea susţinută dedicată învăţământului teatral şi sceni, în integralitatea ei, a influenţat profund teatrul românesc în ultimii 50 de ani.

Victor Rebengiuc, între amintirile din comunism şi prezent: „Eu sunt statul paralel de când DNA-ul a început să se ocupe de îmbogăţiţi rapid şi suspect”

Victor Rebengiuc, între amintirile din comunism şi prezent: „Eu sunt statul paralel de când DNA-ul a început să se ocupe de îmbogăţiţi rapid şi suspect”

Victor Rebengiuc a povestit despre reacţiile primite în '89, după ce apărea la Televiziunea Română, cu sulul de hârtie igienică în mână, invitându-i pe foştii activişti de partid, să se şteargă la gură înainte de a vorbi despre democraţie. Actorul a vorbit despre acest episod, dar şi despre alte amintiri, precum şi despre România de astăzi, pentru podcastul Scena.ro.

Chris Simion spune că nu se află printre semnatarii scrisorii de susţinere a Gabrielei Firea: „Am cerut să fiu scoasă de pe această listă căci nu mă încadrez”

Chris Simion spune că nu se află printre semnatarii scrisorii de susţinere a Gabrielei Firea: „Am cerut să fiu scoasă de pe această listă căci nu mă încadrez”

Numele actriţei şi regizoarei Chris Simion-Mercurian apare, alături de cele ale mai multor personalităţi din lumea medicală, artistică şi culturală a Capitalei, în scrisoarea deschisă prin care aceştia îşi exprimă solidaritatea cu primarul general Gabriela Firea. Totuşi, Simion-Mercurian a explicat că nu a semnat o astfel de scrisoare şi că nu susţine în nume propriu niciun politician.

În Piaţa Constituţiei se joacă, zilele acestea, o montare cu piesa lui Alexandru Davila din 1902, Vlaicu Vodă, o producţie a Teatrului Excelsior în regia lui Horia Suru. La începutul verii, s-a iscat un miniscandal legat de costurile foarte mari ale spectacolului, care-l fac, la prima vedere, cel mai scump al acestei stagiuni în Bucureşti, cel puţin.

acum 28 zile · comentarii (29)

Inventariind, ca sa zic aşa, la Slătioara, vara aceasta, vechi documente de familie, am aflat şi „un act de înfrăţire“ al unor ţărani din Stroieşti, plasa Horezu, conduşi de bunicul meu C.C.C. Sărariu, veteran erou de la 1877 şi de fratele său Gheorghe Constantin Sărariu care au cumpărat o parte din moşia de pământ a colonelului Iancovescu, tatăl viitorului actor de extracţie vâlceană Ion Iancovescu.

luna trecuta · comentarii (3)

Socotit dintotdeauna drept un personaj secundar al romanului teatral, adesea temut, transformat câteodată în personaj de teatru ce apărea aievea pe scenă spre a fi persiflat de dramaturgi de felurite calibre şi de diverse naţii, criticul de teatru nu numai îi evaluează pe alţii, ci e, la rândul său, supus unei perpetue operaţii de reevaluare.

luna trecuta · comentarii (0)

Ce-avem noi aici? Cîteva afişe vechi. Şi o posibilă poveste. A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti. Pe cînd făcea plopul mere şi răchita micşunele; pe cînd se luau de gît lupii cu mieii şi se sărutau, înfrăţindu-se. Pe cînd se potcovea purecele cu nouăzeci şi nouă de oca de fer la un picior şi s-arunca în slava cerului, de ne aducea poveşti. Cică era...

acum 2 luni · comentarii (2)

Un nou brand românesc s-a impus pe piaţa culturală în ultimii opt ani. Fără tigăi gratuite, împărţite prin supermarketuri, fără zâmbete sclipitoare pe la televiziuni, fără mari campanii de publicitate. Pentru că nu se adresează celor mulţi. Ci celor aleşi. Adică celor care mai cred în inteligenţa emoţională împărtăşită.

acum 2 luni · comentarii (0)

În anul 1960, una dintre cele mai pregnante personalităţi ale culturii maghiare din secolul trecut, născut în anul 1918 la Oradea, scria o piesă intitulată „Cele trei nopţi ale unei poveşti de dragoste“. Hubay Miklós şi-a gândit scrierea în primul rând ca un omagiu adus poetului Radnớty (Glatter) Miklós care, la nici 35 de ani, avea să piară în Cel De-al Doilea Război Mondial.

acum 2 luni · comentarii (0)