A 30-a ediţie a Galei UNITER, sărbătorită la Bistriţa. Nominalizările ediţiei VIDEO

A 30-a ediţie a Galei UNITER, sărbătorită la Bistriţa. Nominalizările ediţiei VIDEO

În Bistriţa, oraşul cu numărul 10 pe harta Galei UNITER se va desfăşura a 30-a ediţie a sărbătorii teatrului românesc. Gala se „construieşte” de patru zile la Palatul Culturii cu ajutorul Primăriei, a echipelor Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” şi Televiziunii Române, precum şi a multiplelor echipe artistice şi tehnice. Prezenţa Galei UNITER la Bistriţa poate fi un impuls pentru înfiinţarea unui teatru în acest oraş.

Actriţa Laetitia Casta, în rolul pianistei Clara Haskil în Festivalul de Teatru de la Sibiu. „Este un rol copleşitor“

Actriţa Laetitia Casta, în rolul pianistei Clara Haskil în Festivalul de Teatru de la Sibiu. „Este un rol copleşitor“

"Este pentru prima oară când sunt singură pe scenă, iar asta este o provocare. Este un rol copleşitor, dar îmi plac situaţiile care mă forţează să mă autodepăşesc”, a declarat celebra actriţă franceză Laetitia Casta, care o joacă pe Clara Haskil, în spectacolul "Clara Haskil, Preludiu şi Fugă", în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Lumea luxuriantă a cabaretului şi Răzvan Mazilu, în Festivalul de Teatru de la Sibiu

Lumea luxuriantă a cabaretului şi Răzvan Mazilu, în Festivalul de Teatru de la Sibiu

Bazat pe experienţele scriitorului Christopher Isherwood, care a locuit la Berlin între anii 1929-1933, musicalul Cabaret, producţie a Teatrului Odeon prezentată în Festivalul de Teatru de la Sibiu, în regia şi coregrafia lui Răzvan Mazilu, spune povestea cântăreţei Sally Bowles din clubul de noapte Kit Kat, plină de strălucire, dar şi viciu, trăită între vis şi disperare, într-un Berlin cosmopolit, oraş al plăcerilor şi al decadenţei.

Explozie de culoare şi bucurie, în Piaţa Mare a Sibiului

Explozie de culoare şi bucurie, în Piaţa Mare a Sibiului

A doua zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a readus emoţii şi talent în cele 80 de spaţii pe care organizatorii le propun iubitorilor artelor spectacolului. Expoziţiile din Platforma de Arte Vizuale şi conferinţele FITS au avut numeroşi oaspeţi. Festivalul de Teatru se desfăşoară până pe 3 iulie la Sibiu.

Naţionalul craiovean participă cu 3 producţii la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu VIDEO

Naţionalul craiovean participă cu 3 producţii la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu VIDEO

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a fost invitat să prezinte 3 producţii în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu: „Inimă şi alte preparate din carne”, regia Radu Afrim – spectacol câştigător al premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020, producţia „Femeia mării” în regia lui Andriy Zholdak, şi instalaţia performativă „#acedesiguranţă @ TikTok”, regia Bobi Pricop.

Cei doi ani de izolare pandemică au fost resimţiţi de unii oameni ca un spaţiu-timp constrângător, ce a pus în aşteptare trăirea socială autentică şi creativitatea. Alţii au acceptat provocarea şi au reflectat la acest nou fel de a te raporta (mediat) la lume, cu creşterea exponenţială a relaţionării şi a cunoaşterii virtuale.

acum 8 zile · comentarii (0)

Episodul XX al podcast-ului „Avangarda, cu Ionuţ Vulpescu”, îl aduce în faţa dumneavoastră pe regizorul, profesorul şi directorul Victor Ioan Frunză. Creatorul fenomenului Trupa pe butoaie şi autor al brandului Trupa fără nume, Victor Ioan Frunză ne dezvăluie culisele studenţeşti ale generaţiei de aur a UNATC.

acum 20 zile · comentarii (0)

Episodul 18 al podcast-ului Avangarda, cu Ionuţ Vulpescu, trage cortina intimităţii actorului Alexandru Bindea. Puteţi afla, în cadrul unui dialog inedit, direct de la discipolul lui Dem Rădulescu, ce înseamnă o viaţă petrecută pe scena Teatrului Naţional de către un absolvent de succes dintre cei opt studenţi care în anul Revoluţiei, 1989, absolveau Teatrul.

luna trecuta · comentarii (0)

La Gala Gopo s-au sărbătorit 20 de ani de la premiera filmului „Filantropica”. Actriţa Viorica Vodă a folosit ocazia pentru a vorbi despre hărţuirea la care a fost supusă în urma rolului jucat în pelicula lui Nae Caranfil. Pe colegii ei i-a deranjat, deci au decis să facă băşcălie.

acum 2 luni · comentarii (57)

Episodul XIV aduce în faţa publicului podcast-ului Avangarda, cu Ionuţ Vulpescu, o prezenţă specială, un nume important al teatrului românesc, doamna Rodica Mandache. O discuţie despre generaţia de aur a titanilor scenei româneşti, despre ignoranţa sau necunoaşterea celor tineri şi fisurile din pedagogia teatrului, dar şi despre preţul pe care îl plăteşti, ca actor, pentru atingerea lui Dumnezeu prin talent.

acum 2 luni · comentarii (0)

În tableta trecută am înfăţişat din această carte, document strălucit de istorie a Teatrului Naţional, prima zi de lucru a lui Caragiale în ipostaza de director al Navei Amiral. Găsim de cuviinţă astăzi să evocăm prin pana lui Ionuţ Niculescu şi avatarurile pitoreşti ale numirii lui, în sfârşit, în demnitatea de director general.

acum 2 luni · comentarii (1)

La sărbătorirea, în 2002, a unui veac şi jumătate de la aprinderea luminilor în Teatrul cel Mare, directorul noului muzeu al Teatrului Naţional, Ionuţ Niculescu, a scris pomenita istorie a celor 44 – până atunci – directori ai Teatrului Naţional, document de o remarcabilă valoare şi istorică şi literară.

acum 3 luni · comentarii (0)

Problema cu one-man show-ul sau conferinţa lui Dan Puric, de Ziua Mondială a Teatrului, de la Teatrul Naţional Bucureşti, nu e că ar fi naţionalist(ă), antieuropean(ă) sau mai ştiu eu cum. Problema e că a fost doar o succesiune de bancuri de tot felul, printre care mai răsăreau referinţe bruşte la „identitatea de gen” şi victimizări personale ale dlui Puric.

acum 3 luni · comentarii (42)
Modifică Setările