Vinerea Luminată: de ce credincioşii nu au voie să lucreze astăzi

Vinerea Luminată: de ce credincioşii nu au voie să lucreze astăzi

FOTO Arhivă Adevărul

Izvorul Tămăduirii sau Vinerea Luminată este prima sărbătoare după Paşte, aceasta fiind închinată Maicii Domnului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vinerea Luminată. Scurt istoric şi minuni

Acest praznic închinat Maicii Domnului aminteşte de o minune din urmă cu aproape 15 secole. Cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o pădure din preajma Constantinopolului. Viitorul lider al imperiului întâlneşte un orb rătăcit care îl roagă pe leon cel Mare rugat să-i dea apă şi să-l ajute să găsească drumul spre cetate.
 
Fiind sfătuit de Maica Domnului, viitorul împărat găseşte o sursă de apă, un izvor şi îi oferă orbului pentru a-şi potoli setea şi a se spăla pe faţă. La scurt timp, orbul tătăcit şi-a recăpătat vederea.  
 
O altă menţionare în ceea ce priveşte o minune de aproape 15 secole este vindecarea împăratului Iustinuan (527-565), lider care suferea de o boală gravă şi care după ce bea apă din acest izvor se face bine. 
 

Fără muncă la câmp în Vinerea Luminată. Alte interdicţii  

În ziua în care este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii nu se lucrează în gospodărie, dar nici la câmp, recolta urmând a fi afectată. Vorbele din bătrâni spun că o treaba începută în Vinera Luminată nu va fi terminată
   
În ziua Izvorului Tămăduirii, nu se spală, nu se calcă rufe, nu se coase şi sunt interzise activităţile de croitorie. 
 

Stropire cu apă pentru tămăduirea bolilor 

La Sfânta Liturghie oficiată în biserici în această zi se face o nouă sfinţire a apei. Din aceasta se poate gusta, dar are loc şi stropirea credincioşilor pentru pentru tămăduirea bolilor trupeşti, dar şi a celor sufleteşti. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările