Videoclipul în care Papa Francisc refuză să-i fie sărutat inelul papal devine viral. Care e motivul gestului

Videoclipul în care Papa Francisc refuză să-i fie sărutat inelul papal devine viral. Care e motivul gestului

FOTO Getty Images

Imaginile înregistrate de la vizita făcută de Papa Francisc la Loreto devin virale în mediul virtual. Gestul reactivează războaiele culturale din sânul Bisericii Catolice, între conservatori şi progresişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oamenii care aşteaptă la coadă pentru întâlnirea cu Papa sunt luaţi prin surprindere în momentul în care încearcă să-i sărute mâna.

Videoclipul de la vizita pontifului la altarul catolic din Loreto, Italia, a atras atenţia atât criticilor, cât şi susţinătorilor săi.
 
LifeSiteNews, o publicaţie catolică care critică adesea poziţiile Papei, a numit episodul "deranjant" în titlul unui articol care evocă o lungă istorie a inelelor papale şi semnificaţiei lor, relatează The Guardian.
 
Biograful Austen Ivereigh, susţinător al lui Francisc, a răspuns criticilor într-o postare pe Twitter, citată de publicaţia britanică: "Papa Francisc se asigură de fidelitatea lor, nu  doreşte să fie tratat ca o relicvă sacră.  Papa este Vicarul lui Hristos, nu un împărat roman. "
 
"Este timpul ca  sărutatul inelelor episcopilor să dispară cu totul. Este doar ridicol şi nu are nimic de-a face cu tradiţia. Este un import de la monarhii. O mare parte din ceremoniile făcute în jurul episcopilor ar trebui să fie abandonate", a scris  Russell Pollitt, preot iezuit.
 
Unii observatori ai Vaticanului au remarcat că nici predecesorii lui Francisc, Benedict, un erou al conservatorilor nostalgici, precum şi Ioan Paul al II-lea, nu au agreat să le fie sărutate mâinile, cel puţin nu de cozi întregi de oameni, şi mai ales de dragul circumstanţei, mai informează The Guardian.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: