Un expert în criminalistică digitală a reconstruit chipul lui Iisus Hristos: rezultatul, total diferit de reprezentările cunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic specializat în reconstrucţie facială digitală, procedeu folosit în criminalistică, a reuşit să obţină o imagine a lui Iisus Hristos extrem de apropiată de realitate, consideră acesta, după ce a folosit craniile a trei bărbaţi evrei din perioada în care a trăit Iisus. Rezultatul este cu adevărat surprinzător, cu totul diferit de reprezentările cunoscute ale Mântuitorului.

Păr şaten şi lung, privire blajină, oastură a feţei fină, iată detalii ale chipului angelic la care credincioşii din toată lumea sunt obişnuiţi să se raporteze atunci când se gândesc la Iisus Hristos. 

Nu asta a reieşit însă în urma cercetărilor făcute în acest sens, una dintre cele mai controversate aparţinând doctorului britanic Richard Neave, specializat în reconstrucţie facială digitală, procedeu folosit în criminalistică.

Acesta susţinea în 2001, când a realizat proiectul pentru o serie de documentare difuzate de postul de televiziune BBC, că reuşit să obţină o imagine a lui Hristos extrem de apropiată de realitate, după ce a analizat craniile a trei bărbaţi evrei din perioada în care a trăit Mântuitorul.

Rezultatul obţinut de doctor este cu adevărat surprinzător, cu totul diferit de reprezentările cunoscute ale lui Iisus informează publicaţia britanică „The Independent“, lucru care a reuşit să inflameze din nou spiritele pe reţelele sociale, ţinând cont că se apropie momentul naşterii Mântuitorului. Specialistul britanic a realizat adevăratul chip al lui Iisus după ce a examinat trei cranii care au aparţinut unor bărbaţi evrei din Galileea, în nordul Israelului. Pentru a ajunge la forma finală, a apelat şi la tomografia computerizată, cu ajutorul căreia a estimat grosimea craniului, ceea ce i-a permis să recreeze muşchii faciali şi pielea cât mai apropiat de realitate.

Neave a folosit şi desene antice, găsite în diverse situri arheologice din zona Galileei, reuşind astfel să determine culoarea părului lui Iisus, apoi a comparat descoperirile cu ceea ce scrie în Bibile pentru a se asigura că lungimea podoabei capilare este corectă.

image

Chipul lui Iisus, rezultat în urma proiectului doctorului Richard Neave. FOTO The Independent

În cursul cercetării, doctorul britanic a stabilit şi ce înălţime ar fi avut Iisus, pe baza analizei scheletelor unor bărbaţi care au trăit pe vremea Mântuitorului, adică 1,55 metri, la o greutate medie de 50 de kilograme.

image

Profesorul s-a bazat pe faptul că Iisus Hristos a muncit ca tâmplar până la 30 de ani, aşa că a presupus că a avut o constituţie mai robustă decât cea sugerată de reprezentările cunoscute, iar chipul său era mai negricios, pentru că lucra afară, în vânt şi soare.

Nu este prima încercare de a descoperi adevărata înfăţişare a lui Iisus. Anul acesta, experţi din cadrul Poliţiei italiene au generat o serie de fotografii care prezintă modul în care ar fi putut arăta Iisus în copilărie (foto jos), plecând de la chipul imprimat pe Giulgiul din Torino, ţesătură despre care unii cred că ar fi cea în care a fost înfăşurat trupul lui Hristos după răstignire.

Experţii italieni au folosit o tehnică prin care au întinerit chipul imprimat pe giulgiu, pentru a obţine imaginea feţei aşa cum ar fi arătat în copilărie, nota publicaţia britanică „The Independent“. Tehnica este utilizată de criminalişti pentru a genera imagini care să evidenţieze cam cum ar arăta în prezent diferite persoane căutate ale căror chipuri nu au mai fost văzute de ani de zile.

image

FOTO marcianitosverdes.haaan.com

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite