1. Sfinţii nu sunt un fel de supereroi sau de personaje din Harap Alb. E adevărat, sfinţii sunt rari în ziua de azi, şi ne raportăm la ei ca la ceva excepţional. Însă sfinţenia reprezintă starea de normalitate a omului – sfinţii sunt, cu adevărat, oamenii normali, ne aminteşte undeva C.S. Lewis.

2. Cine este sfântul? Aş risca o definiţie succintă – sfântul este omul care îşi aşază în ordinea corectă iubirile şi priorităţile. Prima iubire şi cea mai importantă este iubirea omului faţă de Dumnezeu – ea e mai importantă, ne aminteşte Hristos, decât orice altă iubire, şi ea este cea care trebuie să-l călăuzească pe om. Sfântul este cel care, punând această iubire în prim-plan, caută să cunoască şi să facă mereu voia lui Dumnezeu.

3. Dacă cineva îşi doreşte, poate să parcurgă drumul până la măsura sfinţeniei într-o singură zi, de la răsăritul până la apusul soarelui. (later edit: sursa este Patericul Egiptean, iar afirmaţia îi aparţine lui Avva Alonie: „Zis-a iarăşi: de va voi omul, de dimineaţa până seara ajunge în măsura dumnezeiască).

Modelul meu, dintre toţi sfinţii cunoscuţi şi necunoscuţi pe care-i cinstim azi, este Sfânta Ecaterina din Alexandria – o mare cunoscătoare a filosofiei din vremea sa, erudită, neînvinsă în debate-uri publice, dar cam arogantă; defectul ei era acela că se încredea prea mult în puterile proprii. Se vindecă doar în momentul când îl cunoaşte pe Hristos.

Şi un caveat. Creştinismul e o religie a paradoxurilor, iar unul dintre paradoxuri este acesta: nu vom ajunge niciodată la sfinţenie cât timp credem că am ajuns acolo. Sfinţii au ştiut mereu să stea la locul lor, în spatele adunării; doar pe cei care stau în spate şi-şi ştiu locul şi lungul nasului Dumnezeu are grijă să-i invite în faţă, la loc de cinste. Acesta este sensul zicerii că „cei din urmă vor fi cei dintâi”. 


Pe aceeaşi temă:

Cel mai mare caz de martiriu creştin al vremurilor noastre – link aici

Creştinismul – cea mai persecutată religie? – link aici

Esenţa Creştinismului – link aici

Fericiţi făcătorii de pace – link aici

O meditaţie înaintea Învierii Domnului – câte profeţii din Vechiul Testament se împlinesc în Iisus Hristos? – link aici  

Al 18-lea an fără un Doodle de Paşte – link aici

Testul unei bune religii şi noile acuzaţii aduse dlui Vasile Bănescu – link aici

Răspuns dlui Radu Răileanu de la ActiveWatch: 6 informaţii false în 9 paragrafe de text – link aici