Trafaletul Preafericitului Daniel, subiect de comentat pe BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preafericitul Daniel şi trafaletul din dotare FOTO basilica.ro
Preafericitul Daniel şi trafaletul din dotare FOTO basilica.ro

Unealta Preafericitului Daniel pentru sfinţit ecranele cu plasmă - unealtă care seamănă perfect cu un trafalet - a ajuns subiect pe site-ul BBC, la categoria „Ştiri de pretutindeni“.

Ierarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat de curând studiourile modernizate ale trustului de presă Trinitas, aparţinând BOR. Preafericitul Daniel întinde o tijă telescopică având în vârf un rulou spongios, pe care îl plimbă peste ecranele situate la înălţime. „Este o soluţie la care apelăm atunci când sunt mari înălţimea pereţilor şi distanţa la care sunt situate obiectele de sfinţit“, a explicat BOR.

BBC consemnează noua ispravă a mai-marilor BIsericii Ortodoxe Române, care au fost luaţi peste picior de comunitatea online. „Ceremonia nu a trecut neobservată pentru presa din România şi pentru comentatori, astfel că au început să circule pe internet tot felul de trucaje ale fotografiilor cu trafaletul“, scriu cei de la BBC.

Într-un comunicat intitulat „Senzaţional produs de ignoranţă liturgică“, Patriarhia precizează că Patriarhul Daniel a folosit, pentru sfinţirea studiourilor de radio şi televiziune Trinitas, un „miruitor extensibil“, stropit cu agheasmă cu ajutorul unui buchet de busuioc numit „sfeştoc“.

Conform Mediafax, Patriarhia Română îi critică astfel pe „jurnaliştii fără cunoştinţe liturgice“ care au scris, în ziua de 17 iunie 2014, materiale referitoare la sfinţirea cu „trafaletul îmbibat în apă sfinţită“ a noilor studiouri de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române, precizând că acela era un miruitor extensibil, care fusese stropit în prealabil cu agheasmă cu ajutorul unui buchet de busuioc numit „sfeştoc“.

BOR precizează că la slujbele de sfinţire a caselor se folosesc sfeştocul şi miruitorul, iar „din raţiuni practice, pentru clădirile înalte miruitorul este unul extensibil, fiind confecţionat dintr-o tijă telescopică de aproximativ 2,5-3 metri lungime, având la partea superioară un burete care se îmbibă în untdelemnul sfinţit, pentru a face semnul Sfintei Crucii pe zidul sau peretele clădirii“.

Cititorii au taxat metoda neobişnuită de sfinţire, pe care oficialii Bisericii încearcă să o ducă departe de folosinţa strictă a uneltei. Iată câteva comentarii pe care cititorii le-au postat pe site-ul ziarului şi pe contul de Facebook al publicaţiei „Adevărul”.

Angela Sicoe - Pai nu era mai frumos cand se stropea cu busuioc,acum trebuie sa intinda apa sfintita pe toata suprafata unui perete? Asa de pacatosi suntem ca nu mai ajung catva stropi,trebuie sa intinda bine apa sfintita? Suntem de tot rasul !!!

Georgiana Mariana - Tarnosirea sau sfintirea se face si cu miruitor(adica ceea ce crede lumea ca este un trafalet) si cu buchet de busuioc.Mai cititi inainte sa aruncati cu pietre!

Ramona Elena - Inainte se folosea o bata cu un burete pt ungerea peretilor cu mir.Aceasta este varianta moderna. Asa e citatul,, se sfinteste biserica aceasta cu hramul(n)prin stropire cu apa sfintita si prin ungerea cu sfantul si marele mir, in numele tatalui, al fiului si al sf duh"

Constantin Stelian Pascal - nu e tija de zugravit,cum e tija de sfintit!amin!

Catalin Benta - ooooo ......!!!!! "tijă de sfinţire"........ noua denumire pentru trafalet; de acum toţi distribuitorii de astfel de unelte trebuie să obţină autorizaţie de la Patriarhie......

Alex Typer - Sfintesti usor, sfintesti cu BOR! :))


Preafericitul Daniel şi trafaletul din dotare de sfinţit monitoare FOTO basilica.ro

Didina Komporaly - nu e ce vedeti voi,e ce va spun eu:)

Oana Calin - degeaba o dau ei cotita, tot TRAFALET este!

Alex Coldea - Vor cere fonduri pentru trafeleti noi si niste lavabil. Penibil!

Vrinceanu Andrei - Noi nu trebuie sa ne smintim daca vedem ca mai marii Bisericii gresesc, sunt oameni care sunt mai credinciosi decat slujitorii Domnului. Noi nu trebuie sa I judecam. Cine suntem noi sa I judecam? Stim foarte bine ca pe ei ii judeca Dumnezeu. Tu daca vezi un preot beat in sant, du l acasa iar a doua zi du te si te spovedeste la el ca tu ii iei harul, de restul se ocupa Dumnezeu ! Asa ca nu mai pacatuiti judecand si ingrijiti va de mantuirea voastra ca omul e ca iarba iar zilele lui ca floarea campului !

Laurenţiu Samoilă - Înseamnă ca eu de câteva ori pe luna când dau cu lavabil. ...sfinţesc casa ....nu steam

Oana Simon - Serios? Si noi prostii o folosim pe post de trafalete...

Veronica Lungeanu - Daca ala nu e trafalet inseamna ca ce am eu in casa pentru vopsit e o cruce!

Pintilie Adrian - Daaaaaa, cum sa nu? tija de sfintire. Si Mercedesul in care se plimba prearanjitorul este doar o caruta de sfintire. Aurul de pe ei este armura de sfintire, discoteca de la Zalau este propagarea mesajului lui gizas prin mijloace non-verbale, iar catedrala manuirii neamului este bordeiul sfintirii. Hai sa fim seriosi.....

bonfire bonfire - Am vazut la De/de/ma/n niste „tije de sfintire” numai bune pentru zugravit. Te pomeni că respectiva firma are legatura spiritual-comerciala cu Patriarhia ?

patriarhul daniel sfintire trafalet FOTO basilica.ro


Preafericitul Daniel şi trafaletul din dotare FOTO basilica.ro

salad fingers - Tija, un nou instrument care garantează fericirea veşnică. Mă întreb ce fel tijă vor folosi la sfinţirea catedralei?! Cu prelungitor? Sau vor lansa o navetă spaţială?!

Olteanul.com - Sau poate ca se cheama bidinea telescopica, din aia cu are spala copilasii parbrizele la intersectii.

Taunul taunul - Popa asta purtator de vorbe crede ca vorbeste doar cu pupangiii de moaste care stau la coada la raclele lor. Oricine care si-a zugravit recent locuinta isi da seama ca ala e un trafalet.

Tepelea Catalin - e normal sa se numeasca tija de sfintire...atat timp cat mii de prosti ling niste oase furate de prin cimitire...si mai si cred in asta.....de ce nu s-ar numi exact cum vor ei.... traiasca republica mafiota BORania.

Vă mai recomandăm

patriarhul daniel sfintire trafalet FOTO basilica.ro

Patriarhia face precizări în problema „trafaletului“ folosit de Preafericitul Daniel: „Nu e trafalet, e tijă de sfinţire“

FOTO Patriarhul Daniel deschide o nouă cale: sfinţirea cu trafaletul

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite