Terapeutica bolilor spirituale. Un studiu de referinţă al lui Jean-Claude Larchet

Terapeutica bolilor spirituale. Un studiu de referinţă al lui Jean-Claude Larchet

Depresia este numită deznădejde, în limbaj religios

Teologul francez Jean-Claude Larchet semnează un volum de referinţă: "Terapeutica bolilor spirituale", tradus din limba franceză de Marinela Bojin. Într-o lume în care predomină stresul, singura "chirurgie reparatorie" cu şanse de reusită este vindecarea spirituală. Volumul este publicat de Editura Sofia.

Jean-Claude Larchet este, potrivit site-ului crestinortodox.ro,  recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanti teologi ortodocsi contemporani. Nascut in 1949, profesorul francez Jean-Claude Larchet este doctor atat in Filosofie (1987) cat si in Teologie (1994). Prima teza de doctorat, cea in filosofie, s-a intitulat "Terapeutica bolilor spirituale. O introducere in traditia ascetica a Bisericii Ortodoxe", in timp ce teza in teologie, a avut titlul "Indumnezeirea omului la Sfantul Maxim Marturisitorul".

O nouă psihoterapie biblico-patristică foarte necesară în vremea noastră

„Vindecă-mă. Doamne, că s-au lulbural oasele mele; si sufletul meu s-a tulburai Ioane..." (Psalmul VI. 2-3)

În concluzie, tot conţinutul cărţii de faţă trimite deci la realizarea stării de nepătimire - starea de sănătate a firii. însemnătatea ci pentru viaţa duhovnicească este nepreţuita. Cel ce a dobândit-o s-a apropiat de Dumnezeu şi s-a unit cu El: „Sănătatea sufletului este nepătimirea şi cunoştinţa". Slobozirea de patimi e ..o înviere a suflelului care o precede pe aceea a trupului". Se învredniceşte de nepă-limire cel ce şi-a curăţit trupul de orice întinare, şi-a înălţat mintea deasupra tuturor celor create, aceasta, mintea, stapânindu-i simţurile întru totul, Un astfel de om „adăposteşte pururea în sine pe Dumnezeu care-l ocârmuieşte în toate cuvintele, faptele şi gândurile şi Care, prin lumina interioară ce-i luminează sufletul, îl face să audă oarecum glasul voii Sale dumnezeieşti". „Raiul nepătimrii, ascuns în noi, ne încredinţează Ilie Ecdicul, este icoana raiului viilor".

Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxa, este considerat unul dintre cei mai profunzi cunoscatori ai teologiei Sfantului Maxim Marturisitorul, caruia i-a consacrat nu mai putin de zece ani de studiu. Iata cum explica teologul francez interesul deosebit fata de teologia Sfantului Maxim:

"Cand am citit Sfintii Parinti in intregime Sfantul Maxim mi-a retinut atentia in mod special si asta pentru ca exista o legatura foarte puternica intre viata mea si felul de a gandi al sfantului. O buna parte din preocuparile vietii mele au fost marcate de Sfantul Maxim Marturisitorul.”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările