Superstiţii din Săptămâna Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Superstiţiile din Săptămâna Mare, premergătoare Învierii Domnului, însoţesc datinile religioase specifice slujbelor bisericeşti închinate ultimelor zile ale lui Iisus Hristos pe pământ, înainte de a fi răstignit.

Superstiţii din Săptămâna Mare – Joimăriţa

Dacă nu vrei să fii cuprins de lene până la Paştele din anul următor, se spune că nu trebuie să dormi în timpul zilei de joi din Sătpămâna Mare. În unele sate se vorbeşte chiar despre o fiinţă hâdă din folclorul românesc, Joimăriţa, care este prezentată ca un fel de justiţiar al trândăviei. Aceasta ar umbla prin sate în Joia Mare pentru a supraveghea proaspetele neveste şi fetele tinere cărora le cere socoteală pentru treburile pe care nu le-au făcut în timpul iernii. Pe alocuri s-a păstrat un ritual rar întâlnit conform căruia o femeie măritată şi extrem de harnică se îmbracă în Joimăriţă şi controlează gospodăriile şi podurile locuinţelor în căutarea câlţilor. Aceasta are dreptul să dea peste unghii tinerelor care au preferat comoditatea în detrimentul muncii, spune una dintre superstiţiile din Săptămâna Mare.

Superstiţii din Săptămâna Mare – Pomana

Potrivit unei alte superstiţii din Săptămâna Mare, dacă vrei să dai de pomană din suflet, Joia Mare este ziua cea mai bună pentru a face asta. Condiţia acestei superstiţii din Săptămâna Mare este ca alimentele pe care le oferi de pomană să fie sfinţite în Joia Mare. Astfel pomana va fi cel mai bine primită de către Dumnezeu.

Superstiţii din Săptămâna Mare – Morţii se întorc în casele lor

Una dintre cele mai înfrioşătoare superstiţii din Săptămâna Mare spune că morţii se întorc în casele în care au trăit şi rămân acolo până în sâmbăta dinaintea sărbătorii Rusaliilor. Cei în viaţă aprind lumânări la biserici sau la mormintele rudelor şi cunoscuţilor decedaţi, rugându-se pentru mântuirea sufletelor acestora. În zona Maramureşului, unde este frig în perioada Paştelui, sătenii au chiar o tradiţie care constă în aprinderea unor focuri mari în curţi pentru a întâmpina cu căldură musafirii de pe lumea cealaltă. În alte zone din ţară, oamenii pun scaune în curte pentru ca sufletele care vin în vizită să se poată odihni şi pentru a se acomoda, din nou, cu lumea noastră.

Superstiţii din Săptămâna Mare – Cum îţi visezi ursitul

În timpul Deniei celor 12 Evanghelii din Joia Mare băieţii şi fetele tinere aduc o sfoară şi după fiecare evanghelie citită leagă un nod, punându-şi o dorinţă pentru împlinirea căreia se roagă apoi. La finalul slujbei, sfoara se ia acasă şi se pune sub pernă în noaptea de joi spre vineri pentru a visa persoana ursită. De asemenea, în momentul în care o dorinţă se împlineşte este recomandat să dezlegi nodul corespunzător acesteia, potrivit acestei superstiţii din Săptămâna Mare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite