Sfânta Parascheva 2015. Viaţa şi minunile Cuvioasei care ocroteşte Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfânta Parascheva cea nouă este cinstită de Biserică Ortodoxă Română pe 14 octombrie. La Mitropolia din Iaşi a început pelerinajul cu mii de oameni care aşteaptă, pe frig şi ploaie, să se închine la sfintele moaşte ale Sfintei de la Mitropolie. Mai există o sfântă cu acelaşi nume, Sfânta Parascheva Romana, sărbătorită pe 26 iulie.

"Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34) – au fost cuvintele care au determinat-o pe Sfânta Parascheva să aleagă o viaţă dedicată credinţei în Domnul Hristos.

Viaţa Sfintei Parascheva 

Sfânta a trăit în secolul al XI-lea, născută fiind în satul Epivat, aproape de Constantinopol, capitala Imperiul Roman de Răsărit. Părinţii Sfintei erau de neam bun şi înstăriţi.

Aceasta a primit din familie îndrumare către Hristos, iar ea nu a stat la umbra averii familiei sale înstărite, ci s-a decis să-L slujească pe Domnul, după ce în Biserică a ascultat cuvintele.

După ce a auzit aceste cuvinte, ieşind din biserică, s-a ascuns de maica sa şi dezbrăcând hainele bogate pe care le purta, le-a dat unui sărac şi ea a îmbrăcat hainele acelui om.

Când a venit acasă şi au văzut-o părinţii îmbrăcată în haine sărace, s-au îngrozit şi au bătut-o ca să nu mai procedeze aşa. Dar ea a continuat să dea hainele ei săracilor.  Apoi, fără ştirea părinţilor, a plecat la Constantinopol.

După aceea a mers pe jos la  Iraclia din Pont, unde a rămas cinci ani. Parascheva era smerită, cu inima curată, petrecându-şi timpul în rugăciuni.

A ajuns şi la Ierusalim, unde "blândele picioare ale Mântuitorului Hristos au călcat"  şi s-a alăturat unor călugăriţe în pustie.  "Bea apă de izvor, trebuinţa aşternutului o împlinea cu o rogojină, iar îmbrăcămintea era o haină şi aceasta foarte zdrenţăroasă", aşa trăia Sfânta, potrivit site-ului sfantaparascheva.com.

Doi ani a petrecut Sfânta acolo neîntinată, până a murit.

Moaştele Sfintei Parascheva 

Pentru minunile pe care le-a adus credincioşilor, moaştele Sfintei au fost pe rând purtate din Epivat în Târnovo (Bulgaria), în Belgrad (Serbia), în Constantinopol. Din capitala Imperiul Bizantin, Vasile Voievod (Vasile Lupu) domn al Moldovei a adus la Iaşi moaştele Sfintei,  în anul 1641.

Iată cum au fost strămutate moaştele ei din oraşul Constantinopol la Iaşi. Adică, "Patriarhul Constantinopolului Partenie bătrânul, luând bani de la domnitorul Moldovei Vasile Lupu ca să plătească datoriile Patriarhiei, atârnând de zidul Fanarului din Constantinopol sfintele ei moaşte ce se păzeau de Patriarhie, le-a trimis aici către stăpânitorul Moldovei", potrivit siteului cu numele Sfintei.

Iată ce zice Cantemir, domnitorul Moldovei: "Sfânta Parascheva, precum aflăm din cărţile bisericeşti, era stăpână a satului Epivatelor, pe care apoi l-a câştigat Apocavcos, voievodul însuşi stăpânitor Andronic Paleologul. Sultanul Murad al IV-lea a dat voie domnitorului Moldovei, Vasile, să mute sfintele ei moaşte din biserica patriarhală a Constantinopolului. Le-a câştigat acestea pentru cele multe şi mari binefaceri şi slujbe făcute Sfintei Biserici celei mari; că din însăşi veniturile sale a plătit peste 260 de pungi de aur ce datora ea turcilor şi creştinilor. 

Însă, fiindcă la turci este interzis a strămuta mort peste trei mile, afară de trupul sultanului, a cheltuit peste 300 de pungi la Poarta otomană, ca să ia voie pentru strămutarea sfintelor moaşte şi ca să ia poruncă către un Capugibaşa, ca să le însoţească în Moldavia.

Toată povestirea strămutării acesteia este zugrăvită pe peretele de amiazăzi al bisericii Sfinţilor Trei Ierarhi, unde se află sfintele ei moaşte. Între alte lucruri se înfăţişează acolo şi Capugibaşa cu ofiţerii lui mergând la petrecerea sfintelor moaşte".

image

Sfânta cuvioasă maica noastră Parascheva cea nouă este cinstită de Biserică Ortodoxă Română la data de 14 Octombrie. Sfintele Moaşte ale Sfintei se află la Iaşi.

Sfânta Parascheva 2015. Minunile şi vindecările 

Nenumărate sunt minunile şi vindecările de boli ce s-au făcut cu credincioşi care au alergat cu rugăciuni şi lacrimi la moaştele Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva, de-a lungul celor peste trei sute cincizeci de ani de cînd ocroteşte Moldova şi ţara noastră.

Iată câteva dintre ele, publicate în Patericul românesc, între paginile 77-84, citate pe site-ul sfantaparascheva.com.

"Cea mai mare minune a Sfintei Parascheva este însăşi preamărirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecării de boli şi al izbăvirii de multe nevoi şi primejdii. Din cauza aceasta a fost luată ca protectoare de toate ţările ortodoxe din Balcani. Ba şi turcii se cucereau de minunile ce se făceau creştinilor, celor care îi cereau ajutorul cu credinţă şi evlavie.

O altă minune care a uimit Moldova şi ţara noastră a fost izbăvirea fără nicio vătămare a moaştelor Sfintei Parascheva din incendiul izbucnit în noaptea de 26 spre 27 decembrie 1888, în paraclisul mănăstiri Sfinţii Trei Ierarhi, din Iaşi. Căci, aprinzându-se de la un sfeşnic catafalcul Cuvioasei, s-a topit argintul care îmbrăca racla, dar lemnul şi sfintele ei moaşte, deşi erau învăluite în jeratic, au rămas întregi şi nevătămate spre întărirea credincioşilor şi uimirea tuturor. Ca o mărturie a acestei mari minuni, se păstrează pînă astăzi racla dogorită de foc, în care se aflau moaştele Sfintei Parascheva. Îndată după această minune, moaştele Cuvioasei au fost strămutate în noua Catedrală Mitropolitană din apropiere.

Unui copil de trei ani şi jumătate i s-a oprit brusc graiul. Atunci mama a luat copilul în braţe şi a venit să ceară ajutorul Sfintei Parascheva. Pe când se ruga ea cu lacrimi, deodată copilul a strigat: "Mamă, mamă! Aici este Doamne, Doamne!". Mulţumind din inimă Prea Cuvioasei Parascheva, mama s-a întors acasă cu copilul sănătos.

Pe timpul celor două Războaie Mondiale oraşul Iaşi a fost protejat de bombardamente, iar Catedrala Mitropolitană, unde se păstrează cinstitele moaşte ale Sfintei Parascheva, nu a fost atinsă de nici un obuz. Căci Cuvioasa ocroteşte Moldova şi oraşul acesta, de peste trei sute cincizeci de ani. Spun bătrânii că ostaşii vedeau noaptea, în timpul războiului, o femeie uriaşă îmbrăcată în alb deasupra Iaşilor, ocrotindu-l de ocupaţie şi bombardamente. Aşa ajută Preacuvioasa Parascheva patria ei adoptivă pentru credinţa poporului nostru binecredincios!

În timpul marii secete din vara anului 1947, când mureau oamenii şi animalele de foame, s-au scos moaştele Sfintei Parascheva în procesiune prin satele Moldovei. Credincioşi le aşteptau şi le întâmpinau cu lacrimi de bucurie şi cu făclii în mâini. În urmă veneau nori de ploaie bogată şi adăpau pămîntul. Drept mulţumire credincioşi se rugau şi înălţau cîte o troiţă cu icoana Sfintei Parascheva.

Cel mai mult aleargă şi cer ajutorul Sfintei maicii noastre Parascheva bolnavii, ţăranii, călugării şi studenţii. Mai ales în lunile de examene, racla Cuvioasei este plină de cărţi, caiete de şcoală şi pomelnice. Moaştele cele mai iubite de credincioşii din ţara noastră şi din afară sunt, fără îndoială, moaştele Sfintei Parascheva, numită "cea grabnic ajutătoare şi mult folositoare".

Sfânta Parascheva 2015: pelerinaj la Iaşi

Sfânta Parascheva de la Iaşi se bucură în ţară de un cult deosebit, mai mult decât toţi ceilalţi sfinţi care au moaşte în România. În fiecare zi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de dimineaţă până seara târziu, se face un mic pelerinaj continuu, cu credincioşi de toate vârstele şi din toate locurile, veniţi la rugăciune. În mod deosebit, în sărbători, în posturi şi în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, vin mulţi credincioşi şi se închină la raclă cu credinţă, aducând flori, daruri şi îmbrăcăminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobândi ajutor, sănătate şi binecuvântare".

Prăznuirea Sfintei Parascheva de la Iaşi a început vineri, 09 octombrie, şi se încheie după o săptămână, pe 16 octombrie. Potrivit programului pregătit de mitropolie, în prima zi racla sfintei va fi scoasă din catedrală şi aşezată într-un baldachin amenajat în faţa căminului monahal de lângă catedrală.

sfanta parascheva romana

Pe 14 octombrie 2015, slujba închinată Ocrotitoarei Moldovei va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, situat în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Sfânta Parascheva Romana

Mai trebuie amintit creştinilor de Sfânta muceniţă fecioară Parascheva (greacă: ”Vineri”) Romana (foto).
Aceasta s-a născut într-un sat de lângă Roma, în secolul al II-lea. Sfânta a propovăduit cuvântul Lui Hristos, în perioada prigoanei creştinilor de către Imperiul Roman. Sfânta a fost arestată pentru că propovăduia creştinismul şi pentru că nu s-a închinat idolilor, în ciuda suferinţelor pe care le-a îndurat, a fost eliberată. Fiind întărită în credinţă, iubitoarea de Hristos a continuat să vorbească oamenilor despre Domnul, iar în anul 180 a fost ucisă la porunca unui oarecare Tanasie, un guvernator local al unui oraş în care Sfânta ajunsese după o altă prigoană.

Sfânta Parascheva Romana este cinstită de Biserica Ortodoxă Română pe data 26 Iulie.

Cele două Sfinte sunt exemple de iubire faţă de Hristos, Căruia I-au dat dragoste şi ascultare, iar oamenilor le-au dat iubire şi alinare. De aceea, cei care se roagă lor şi urmează poruncile Domnului uneori primesc ajutor de la acestea. Pentru ca apoi să le mulţumească Sfintelor şi Mântuitorului de minunile primite.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite