Se deschid cerurile de Sânziene. La Şcoala Centrală

Se deschid cerurile de Sânziene. La Şcoala Centrală

Două Sânziene FOTO: Alberto Groşescu

În seara de joi, 23 iunie, are loc evenimentul „Se deschid cerurile de Sânziene“, în Grădina Interioară de la Şcoala Centrală (str. Icoanei, nr. 3-5). „Unii spun că în noaptea aceasta, exact la miezul nopţii, se deschid cerurile. Nu prea înţeleg cum s-ar putea deschide, dar aşa se spune: că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Dar probabil că se deschid numai pentru cei care ştiu cum să le privească…“ (Mircea Eliade)

Ştiri pe aceeaşi temă

„La Sânziene se înjumătăţeşte anul, iar la miezul zilei Soarele joacă pe cer“. E ziua în care vara începe să dea înapoi, iar cucul amuţeşte, căci a cântat neîntrerupt trei luni. În dimineaţa de Sânziene fetele se spală goale în rouă pentru a fi drăgăstoase. Sânzienele sunt şi o sărbătoare a iubirii, e ziua în care e bine să faci dragoste, căci Sânzienele aduc bucurie şi rod celor care le serbează. La Sânziene păsările se jelesc căci începe vara să dea spre iarnă. Bărbaţii dau flori fetelor, căci de Sânziene, florile şi tot câmpul încep să dea-napoi. Sânziana umblă în această zi, cea mai lungă din an, pe de-asupra pământului, cântă şi dansează, însoţită de zâne tinere fecioare, purtând toate cununi de flori pe cap şi spice de grâu.

Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica va fi marcată cu muzică, istorisiri, şezătoare cu poveşti despre Sânziene şi Rusalii, lecturi din romanul „Nuntă în cer“ de Mircea Eliade, toate acestea învăluite în atmosfera celei mai lungi zi din an.

Lectura unor pasaje deosebite, culese din romanul lui Mircea Eliade „Nuntă în cer”, va fi însoţită de muzica adusă de Alexandru Anghel de la Radio Guerrilla, iar florile de Sânziene, spicele de grâu, colacii calzi - simbolul Soarelui -, lumina şi mirosurile de iunie, vor crea o atmosferă deosebită la care Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) vă invită să participaţi, joi, 23 iunie, în Grădina Interioară de la Şcoala Centrală.

Imagini de la ediţiile din anii trecuţi FOTO: Alberto Groşescu | ARCEN

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările