Să mergem împreună. Zâmbind

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei zile, Papa Francis a plimbat soarele după el prin România. Diplomaţie şi bună dispoziţie. Câteva repere ale acestei călătorii.

420 de biserici catolice oferite cultului ortodox în Europa. O cifră a prieteniei, pentru care Patriarhul Daniel a mulţumit Papei.

Apoi Tatăl nostru spus, cu emoţie, în latină şi în română, în Catedrala ortodoxă de la Bucureşti, plină de flori şi de soare. Cântecele pascale catolice şi ortodoxe mişca sufletul oricărui credincios, de orice confesiune. Iar gazdă, impecabilă, este preşedintele protestant. Diplomaţia religioasă este frumoasă şi cu multe zâmbete.

Iar noi suntem urmaşii Romei.

Românii au învăţat, în ultimele trei zile, un nou salut: Cari fratelli e sorelle. Iar astăzi s-a arătat în lumină o mică Biserică martiră, prea puţin cunoscută şi apreciată: cea greco-catolică. Interzisă de comunişti, a reuşit să supravieţuiască în clandestinitate, deşi a fost decapitată.

O Biserică a mărturisirii, a demnităţii curajoase, cei şapte episcopi beatificaţi astăzi de Papa Francis au sfârşit toţi în închisorile comuniste. Unii fără să fie niciodată condamnaţi şi îngropaţi în locuri necunoscute. Toţi au fost încrezători în adevărul credinţei creştine şi şi-au asumat martirajul fără nici o teamă.

Libertate şi milostivire. Acestea sunt cele două mesaje ale Papei în slujba de beatificare.

Pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, onorarea celor care au luptat pentru libertate în fata regimului totalitar. Scaunul episcopal al Papei a avut inserate gratii de la închisoarea Sighet. Milostivirea este pentru călaii martirilor, pentru iertarea pe care aceştia au pus-o înaintea suferinţei lor. „Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinţei pentru ca să dăruim iertarea şi a ne ruga pentru convertirea tuturor“, scria din închisoare cardinalul Iuliu Hossu, citat astăzi de Papa. 

Care a prezidat liturghia de rit bizantin, atât de asemănătoare celei ortodoxe. În care s-a cântat Hristos a înviat, pentru că greco-catolicii respecta calendarul ortodox, nu pe cel romano-catolic.

Diplomaţie religioasă internă, un moment însorit în care să ne cunostem mai bine între noi.

Cari fratelli e sorelle, buona Domenica!

Foto Dorin Ţimonea

pelerini tablouri episcopi blah foto dorin timonea
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite