Chiar acum, numărul bisericilor depăşeşte numărul şcolilor şi al spitalelor, reunite. Preoţii i-au întrecut pe medici. Cei din urmă emigrează, din cauza condiţiilor de trai şi profesionale, preoţii, nu. BOR e singura instituţie privată din România care are monopol oficial. Pe lumânări, deocamdată. Dar şi-l va extinde în domeniul bijuteriilor. Cruciuliţele (de aur, că alea de tablă nu se pun) vor ieşi pe piaţă numai din atelierele ecumenice, cu aprobarea şi harul Patriarhiei. BOR s-a introdus, tiptil, în moartea oamenilor, cenzurându-le ultimele dorinţe, vinovate şi păcătoase. Incinerarea e câh! Biserica a înţeles că o sursă de venit grasă, cimitirele, ar putea să-i scape printre degete, aşa că a interzis cimitirele private. Ah, bănosul loc de veci! În şcoală, darwinismul a fost exorcizat încă înainte de a fi predat, chiar din clasa a doua. E educaţie religioasă? Ba-i catehizare în toată regula! De curând, popimea are şi opinii medicale radicale, ridicându-se cu sabia afuriseniei împotriva vaccinării. Vaccinul e drăcesc şi desfrânat.

Ar fi de râs, dacă această umbră fundamentalistă nu s-ar întinde ameninţător. Biserica îşi apropriază tot mai multe segmente ale vieţii sociale şi economice. E o ofensivă nici subtilă, nici tăcută, dimpotrivă, tot mai vocală, tot mai apăsată. Să luăm, de exemplu, chestiunea vaccinării împotriva cancerului de col uterin. Biserica n-are treabă cu cele 3.000 de femei care mor anual în România. Dacă afacerea e profitabilă, prin consecinţele ei, împărtăşanii, acatiste, înmormântare – toate plătite „informal“ –, atunci să moară! Statul şi cetăţeanul scot bani grei din buzunar pentru tratament, alte mii de femei suferă operaţii mutilante şi tratamente umilitoare (chimio şi radioterapia sunt agresive şi invazive), iar clerul nu participă cu nimic la acest efect colectiv. Dimpotrivă, într-o delirantă viziune fundamentalistă, poziţia oficioasă a Bisericii decide că aceste muieri trebuie să ardă în iad, pentru că au preacurvit!

În urmă cu 600 de ani, Jan Hus murea pe rug, pentru „erezie“. Se spune că o băbuţă pioasă s-a apropiat de rug şi a aruncat un vreasc, să-l arză mai bine pe eretic. Dar ce pretinsese Hus, care era crima lui drăcească? Hm, ceva oribil: cerea slujbe religioase în limba cehă şi morală, clericilor! Văzând-o pe babă, Hus ar mai fi apucat să spună: „Svatá prostota! (sancta simplicitas!)“, „sfântă naivitate“. În cazul vaccinării anti-HPV, trei sfinte româneşti, naivitatea, prostia şi ignoranţa, s-au reunit în forţă. Teologii-propagandişti nu ştiu o simplă chestie medicală. Poţi avea un singur partener, şi tot iei papilomavirusul. Se transmite şi la naştere. O atingere şi te-ai ars. Bărbaţii îl au, în marea lor majoritate. De vreme ce însăşi viaţa transmite virusul, singura cale de atac e vaccinarea, indiferent cât de furtunoasă sau cuminte ar fi o viaţă sexuală. Din miile de victime (repet: în fiecare an!), mai mult de două treimi sunt femei obişnuite, cu o viaţă normală, iar cele mai multe dintre ele sunt mame. Da’ merită ţăranu’ să ştie ce e şofranu’? Exact ca la rugul lui Hus, o gloată ticăloasă şi ignorantă se grăbeşte să condamne la moarte în chinuri 3.000 de femei. Trufaşi şi pioşi, au numărat zilele propriilor copii. Pentru prostie nu e leac. Atâta creier ţi-a dat Dumnezeu în cap, atâta minte pui pe masă. Dar ignoranţa? Ignoranţa nu vine de la dracu’, ipocriţilor?