Patriarhul Daniel împlineşte 66 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel împlineşte 66 de ani
Patriarhul Daniel împlineşte 66 de ani

Patriarhul României, Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a născut pe 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, fiind al treilea copil al cuplului Alexie şi Stela Ciobotea. A fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind înscăunat în această demnitate la 30 septembrie 2007.

Actualul patriarh al României a urmat cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le-a continuat la Liceul "Coriolan Brediceanu", în Lugoj. După absolvirea liceului, s-a înscris la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde a obţinut Diploma de licenţă în teologie (Noul Testament). Până în 1976, a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea lui Dumitru Stăniloae. Şi-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

Teza sa de doctorat, susţinută în 1979, la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, realizată sub îndrumarea a doi profesori renumiţi în domeniu, Gerard Ziegwald şi André Benoit, a primit calificativ maxim. 

Din anul 1980 a fost lector la Institul Ecumenic de la Bossey- Elveţia, doi ani, în perioada 1986-1988, activând şi ca director adjunct. De asemenea, a fost  şi profesor asociat la Geneva şi Fribourg (Elveţia). 

La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe arhimandritul Ilie Cleopa. Cu această ocazie, a fost hirotonit ieromonah. 

Un an mai târziu, în octombrie 1988 a fost hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, a fost consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic. În paralel, a deţinut funcţia de Conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar din Bucureşti.

În ianuarie 1990, actualul patriarh a fost preşedinte al Grupului de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii care a reintrodus, cu concursul ministrului învăţământului, religia în şcoli. 

La 1 martie 1990, a fost ales, la propunerea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Nicolae Corneanu, în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul", fiind hirotonit întru arhiereu în Catedrala Ortodoxă din Timişoara la 4 martie 1990.

La 7 iunie 1990 a fost ales, iar la 1 iulie 1990, a fost înscăunat ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

A fost şi Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Patriarhul a publicat de-a lungul timpului  o serie de lucrări şi articole, printre care: „Călătorind cu Dumnezeu – înţelesul şi folosul pelerinajului” (Iaşi, 2000), „Luptător jertfelnic şi ctitor darnic - lucrarea harului în viaţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare” (Iaşi, 2004), „Dăruire şi dăinuire. Raze şi chipuri de lumină din istoria şi spiritualitatea românilor ( Iaşi, 2005), „Foame şi sete după Dumnezeu- înţelesul şi folosul postului” (Basilica, Bucureşti, 2008).

De asemenea, de la alegerea sa ca mitropolit, a iniţiat programul „Niciun sat fără biserică", care prevedea construirea în fiecare sat şi cartier unde nu există biserică a unul lăcaş de cult, chiar şi în cele în care ortodocşii sunt minoritari.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite