Omul care se lasă crucificat în Vinerea Mare de 33 de ani încoace VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filipinezul Ruben Enaje îndură dureri atroce la crucificare  FOTO EPA-EFE
Filipinezul Ruben Enaje îndură dureri atroce la crucificare  FOTO EPA-EFE

Un catolic filipinez care joacă rolul lui Iisus Hristos în fiecare an, în Vinerea Mare, în cadrul unei reconstituiri a patimilor Mântuitorului care include momentul crucificării, s-a lăsat răstignit pentru al 33-lea an consecutiv săptămâna trecută, înaintea Paştelui catolic.

Ruben Enaje, din suburbia San Pedro Cutud a oraşului filipinez San Fernando, se oferă voluntar încă din anii '80 pentru a fi ţintuit în cuie pe o cruce de lemn. Pentru că are 58 de ani, efortul şi traumatismele au devenit mai greu de suportat şi drept urmare, el a anunţat că anul viitor va fi ultima dată când joacă acest rol. Ruben îşi caută acum succesorul, adică un voluntar care, în Vinerea Mare, să fie dispus să-şi lase mâinile şi picioarele străpunse cu piroane de 10 centimetri, pentru a fi ţintuit de crucea de lemn care apoi este ridicată timp de cinci minute.

Ruben Enaje crucificat FOTO EPA-EFE

Nu e trucaj: Ruben are mâinile şi picioarele străpunse de piroane FOTO EPA-EFE

  

Ruben îşi doreşte ca succesorul lui să fie la fel de smerit şi să nu se laude cu rolul de Iisus. „Vreau ca urmaşul meu să fie un cetăţean-model pentru comunitatea lui, o persoană cu respect şi valori solide, care să nu dea dovadă nici de lăudăroşenie şi nici de trufie“, a declarat Ruben Enaje reporterilor agenţiei Reuters. 

Crucificările, practici controversate

Ruben arată reporterilor piroanele de 10 centimetri FOTO EPA-EFE

Ruben Enaje crucificat FOTO EPA-EFE

Tradiţia procesiunilor religioase în cursul cărora se reconstituie momentul crucificării Mântuitorului este destul de răspândită în Filipine, unde atrage mii de participanţi şi de spectatori în fiecare an. În San Pedro Cutud, această tradiţie datează din 1962.

În pofida succesului uriaş, reconstituirea crucificării este un eveniment controversat. Atât capii Bisericii Catolice, cât şi oficialii din Sănătate condamnă practica acestor crucificări şi încearcă să convingă populaţia să nu mai participe la acest eveniment. Însă probabil răstignirile vor continua, cel puţin atâta timp cât se găsesc voluntari dispuşi să-şi lase carnea sfâşiată de piroane şi trupul ţintuit pe cruce. Deşi rănile cauzate de piroane au nevoie chiar şi de mai bine de două săptămâni pentru a se vindeca, fanaticii religioşi care se oferă voluntari pentru crucificare spun că e un preţ mic pe care îl plătesc pentru şansa de a-şi putea arăta credinţa într-un mod aparte.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite