Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti: „Deschiderea spre filosofie ne poate ajuta să cultivăm o gândire independentă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filosoful Kit Fine, alături de rectorul Mircea Dumitru, pe scena Ateneului
Filosoful Kit Fine, alături de rectorul Mircea Dumitru, pe scena Ateneului

În cadrul Conferinţelor Ateneului Român, a avut loc dezbaterea „Filosofia: Necesitate sau Lux?“, la care au fost invitaţi filosoful Kit Fine, profesor la New York University, şi profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti. Evenimentul s-a desfăşurat, pe 20 iunie, la Ateneul Român.

În deschiderea conferinţei de la Ateneu, de luni seară, a avut loc un recital de pian susţinut de Kit Fine.

"Îmi place să cred că dupa şase ani Conferinţele Ateneului Român au căpătat un loc proeminent în spaţiul cultural românesc. Conferinţa de pe 20 iunie a fost a 22-a din seria nouă. Au conferenţiat nume sonore din elita intelectuală internaţională: laureaţi ai Premiilor Nobel, Goncourt, Balzan, academicieni, universitari, scriitori. Este esenţial şi obligatoriu să se respecte condiţia excelenţei omologate a invitaţilor, pentru ca proiectul să se impună nu doar în România, ci să capete un statut onorabil în Europa. Profesorul Kit Fine, de la New York University, membru al Academiei Americane de Artă şi Ştiinţă, este unul dintre cei mai importanţi filosofi ai momentului, cu excepţională carieră academică. A fost invitatul de onoare. Partener de dialog, a fost rectorul Universităţii bucureştene, membru corespondent al Academiei Române, profesorul Mircea Dumitru, un rafinat şi distins universitar cu prezenţă internaţională remarcabilă. Conferenţiarii şi tema anunţată au prefigurat o dezbatere incitantă", a punctat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu". 


INTERVIU MIRCEA DUMITRU, RECTORUL UNIVERSITATII BUCURESTI

conferinta ateneu

Adevărul: De ce l-ati ales tocmai pe Kit Fine pentru dialogul de la Ateneu? A mai venit interlocutorul dvs in Romania, cum ati coloborat cu el? De ce  considerati Ateneul un spatiu potrivit pentru aceast dialog?

Mircea Dumitru: M-am gândit la Kit Fine ca interlocutor pentru dezbaterea de la Ateneu, având în vedere  valoarea lui ştiinţifică excepţională. Profesorul Kit Fine este o personalitate de talie mondială în domeniul logicii, al metafizicii şi al filosofiei limbajului. Contribuţiile sale în ultimii 50 de ani la dezvoltarea filosofiei au condus la rescrierea agendei acestor discipline într-o operă foarte originală şi foarte profundă. Kit Fine este membru al Academiei Americane de Ştiinţe, al Academiei Britanice şi este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Kit Fine nu este la prima vizită în România.

kit fine

Kit Fine (foto) este şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti şi a participat la mai multe conferinţe internaţionale în cadrul Facultăţii de filosofie în calitate de keynote speaker. În alegerea Ateneului este vorba de un dialog între arte şi filosofie. Ateneul  reprezintă un for cultural, e un simbol al spiritualităţii româneşti. În perioada interbelică se ţineau asemenea conferinţe la Ateneu şi tradiţia aceasta a fost reînviată de actualul director al Filarmonicii George Enescu, Andrei Dimitriu.

 Filosofia este o necesitate a fiintei noastre sau devine un lux pentru cei privilegiati care au timp sa se ocupe de asta, o modalitate de refugiere fata de realitatea cotidiana, fata de pragmatismul fiecarei zile?

Filosofia este într-adevăr o necesitate a fiinţei noastre, iar cei ce se ocupă de ea trebuie să aibă timp să i se dedice. Filosofia este o parte constitutivă a existenţei noastre.

 Cum ne ajuta filosofia să ne cunoaştem mai bine?

Filosofia ne poate ajuta să ne articulăm mai bine gândurile şi să luăm decizii argumentate care să ne ghideze acţiunile.

Cum se împacă filosofia cu credinţa, cum se raportează la absolutul divin? Dar la etică? Spre ce tinde societatea contemporană: spre o cunoaştere prin simţuri sau spre una epistemologică?

Filosofia şi credinţa reprezintă două dimensiuni diferite şi complementare ale existenţei noastre, care pot să conlucreze, respectându-şi reciproc domeniile şi metodele de analiză. Astfel pot stabili o colaborare.

Cum ii atrageţi pe tineri spre filosofie? Cat de preocupaţi sunt studenţii de studierea acesteia?

Nu sunt foarte mulţi tineri care vor astăzi să se facă filosofi profesionişti. Le câştigăm atenţia studenţilor prin discuţiile pe care le propunem, prin care chestionăm dogmele şi ideile preconcepute şi demontăm clişeele culturale.

De ce este important să cultivăm deschiderea spre filosofie, într-o lume în care social media, lectura pe device-uri electronice i-au acaparat pe tineri, într-o lume în care informaţia devine fragmentată, iar bibliotecile tradiţionale sunt tot mai rar vizitate?

Informaţia, inclusiv informaţia filosofică, este influenţată de logica Internetului şi Social Media. Trebuie să intrăm în logica acestor instrumente online. În aceste zone discuţiile sunt mult mai rapide şi pot antrena mult mai multi participanţi decât în cele tradiţionale. Folosirea instrumentelor Social Media poate da naştere la probleme etice, adevărate dileme a căror clarificare şi rezolvare poate fi propusă de filosofie. Deschiderea spre filosofie ne poate ajuta, de asemenea, să cultivăm o gândire independentă.

kit fine

Kit Fine (B.A., Oxford; Ph.D., Warwick) este profesor de filosofie la New York University şi membru al American Academy of Arts and Sciences. Domeniile sale de cercetare sunt metafizica, logica şi filosofia limbajului, însă a publicat lucrări şi în domeniul filosofiei antice, lingvisticii, informaticii şi teoriei economice. De asemenea, profesorul Kit Fine a fost fellow al Guggenheim Foundation şi American Council of Learned Societies, precum şi editor al Journal of Symbolic Logic.


Mircea Dumitru este rector al Universităţii din Bucureşti din decembrie 2011. Este membru corespondent al Academiei Române şi profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. A fost decan al Facultăţii de Filosofie între 2000-2008 şi prorector al Universităţii din Bucureşti în perioada 2008-2011. Specialist în logică filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităţilor, epistemologie, filosofia minţii şi a conştiinţei, Mircea Dumitru a obţinut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar doua luni mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din Bucureşti. A fost profesor invitat la Universitatea „Jean Moulin” Lyon 3, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.

sala ateneului conferinta
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite