FOTO VIDEO Lumina Sfântă care s-a aprins, sâmbătă, la Mormântul lui Hristos de la Ierusalim a ajuns în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumina Sfântă s-a aprins în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, de unde a fost trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în România. Lumina Sfântă a fost adusă la Bucureşti, sâmbătă seară, de către delegaţia Patriarhiei Române, urmând să fie împărţită în toată ţara credincioşilor care vor fi prezenţi în biserici la slujba de Înviere.

IMAGINI DE LA MORMÂNTUL SFÂNT DIN IERUSALIM

UPDATE 18.45 În jurul orei 18.45, pe Aeroportul "Henri Coandă" a aterizat aeronava care a adus de la Ierusalim Lumina Sfântă, ce va fi împărţită milioanelor de credincioşi în această noapte.

Lumina aprinsă la Sfântul Mormânt a fost preluată de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a adus-o la Bucureşti cu un avion închiriat.

La Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni au aşteptat reprezentanţi ai protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi ai celorlalte eparhii ale Patriarhiei Române, care vor lua Lumina pentru celelalte zone ale ţării, pentru a o împărţi credincioşilor la slujba de Înviere. De asemenea, Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală. 

Delegaţia BOR participă pentru a zecea dată consecutiv la slujba Sfintei Lumini de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sfânta Lumină de la Ierusalim este considerată cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

UPDATE 14.17 ora României. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim. O delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, este prezentă la Ierusalim pentru a aduce, în această seară, în România, Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt. 

Ceremonia religioasă de la Sfântul Mormânt este condusă de Patriarhii Armean şi Grec Ortodox, însă numai cel grec va intra în capelă pentru a primi Lumina.

Sfânta Lumină este cel renumit miracol din lumea creştinismului oriental. Coborârea Sfintei Lumini se petrece în acelaşi loc, în aceeaşi manieră şi la aceeaşi oră, anual, de secole. Are loc în Biserica Sfântului Mormând din Ierusalim, cel mai sfânt loc de pe pământ pentru creştini, unde Hristos a fost crucificat, înmormântat şi de unde a înviat. 

image

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare, sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Conform relatărilor, o lumină albastră emană din Mormântul lui Hristos, în fiecare Sâmbătă Mare, la amiază. Când miracolul are loc, Patriarhul aprinde cele 33 de candele pe care le ia în capelă şi apoi iese şi le împarte credincioşilor. 

   

Anual, de Paşti, mii de credincioşi vin la Ierusalim special pentru a lua lumină de la candela Patriarhului grec. Totuşi, există şi voci sceptice în ce priveşte miracolul pogorârii Sfintei Lumini în Sâmbăta Mare. De pildă, în 2001, reporterii publicaţiei „The Telegraph“ au încercat să descopere adevărul din spatele minunii şi s-au dus la Ierusalim, unde au discutat cu un făclier armean, Soukias Tchilingirian, de la care au aflat că de fapt, totul ar fi o înscenare: „Nu este un miracol. Preoţii greci aduc o lampă – una care a fost folosită în acest scop în ultimii 1.500 de ani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi este un foc din Rai, un adevărat miracol. Dar nu şi pentru noi“, a declarat făclierul armean. Orişicât, Biserica spune că Patriarhul este verificat de cler înainte de a intra în capelă, pentru a se asigura că nu poartă cu el niciun obiect de aprins focul. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite