La Şumuleu Ciuc: cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est. Credincioşii vin aici încă din Evul Mediu

La
Şumuleu Ciuc: cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est. Credincioşii vin aici încă din
Evul Mediu

Mănăstirea şi biserica din Şumuleu Ciuc  FOTO: Wikimedia Commons

Şumuleu Ciuc este cartierul din Miercurea Ciuc pe care l-a vizitat astăzi Suveranul Pontif. Anual, se întâlnesc aici de Rusaliile romano-catolice români şi maghiari din ţară şi din Ungaria, În biserica din Şumuleu se află o statuie a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus, făcătoare de minuni, iar în 2018 au văzut-o 130.000 de credincioşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Papa Francisc a ajuns astăzi şi în cartierul Şumuleu Ciuc, unde l-au aşteptat peste 140.000 de persoane. În 1442, franciscanii au construit aici o mănăstire şi încă din acea perioadă, aceasta a devenit loc de pelerinaj. Pentru că era din ce în ce mai important spaţiul, deranjat, Ioan Sigismund, principele unitarian al Transilvaniei, a vrut să îi oblige, în 1567, pe secuii catolici să devină protestanţi.

Ei au refuzat, aşa că Sigismund s-a luptat cu ei, din fruntea armatei maghiare, ca să le dărâme biserica. Până la urmă, secuii au ieşit învingători. Bătălia a fost chiar de Rusalii, iar secuii au jurat să îi mulţumească an de an Maicii Domnului pentru izbândă. Apoi, câteva luni mai târziu, Dieta Transilvaniei a decis să încheie războaiele din cauze religioase şi toţi locuitorii Transilvaniei au primit libertatea de a-şi alege cultul.

Statuia Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus este, potrivit franciscanilor, cea mai mare astfel de statuie din lume. Are 227 de centimetri înălţime şi a fost confecţionată din lemn de tei aurit.

De-a lungul anilor, biserica din Şumuleu Ciuc a mai fost reconstruită, în urma pagubelor produse de războaie şi incendii, dar Statuia nu a fost afectată niciodată. Acum, Ordinul Franciscanilor se pregăteşte să înscrie pelerinajul pe lista UNESCO.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: