Istoria vrăjitoriei. De ce-şi caută românii salvarea în magie neagră, tarot, blesteme şi descântece. Psihologii: „Vrăjitoarele au un simţ dezvoltat de a identifica ce-şi doresc oamenii care vin la ele“

Istoria vrăjitoriei. De ce-şi caută românii salvarea în magie neagră, tarot, blesteme şi descântece. Psihologii: „Vrăjitoarele au un simţ dezvoltat de a identifica ce-şi doresc oamenii care vin la ele“

Românii apelează din ce în ce mai des la vrăjitoare şi ghicitoare. FOTO Adevărul

Vrăjitoria nu mai este de mult un subiect tabu pentru români. Regina Magiei Albe Luminiţa şi fiica ei vrăjitoarea Vanessa sunt doar câteva dintre „tămăduitoarele” celebre pentru puterile lor vindecătoare. Între scepticism şi credinţă, între palate somptuase şi obiceiuri populare, vrăjitoarele din ţară sunt extrem de căutate chiar şi în cele mai înalte cercuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încă dinaintea apariţiei Creştinismului, în Europa, oamenii se credeau înfluenţaţi sau apăraţi de vrăjitoare şi zei, cultul vrăjitoarelor născându-se din ideologiile politeiste ale populaţiei Evului Mediu. Termenul de „vrăjitor” apare în jurul anului 1000 d.H. şi dăinuieşte în timp, chiar şi în epoca contemporană în care este întâlnit cel puţin în basmele populare şi poveştile creştinilor.

La începutul secolului XII, Papa Inocenţiu al VIII-lea declanşează vânătoarea de vrăjitoare ce a purtat numele de Inchiziţie. De-a lungul timpului, s-au sacrificat mii de oameni, aşa-zis vinovaţi de vrăjitorie, printre care preoţi, copii şi femei. Metoda preferată a autorităţilor vremurilor era arderea pe rug a ereticilor, iar mai târziu, în Europa secolelor 14-18, decapitarea ajunsese pedeapsa celor găsiţi vinovaţi. 

Ce pot să facă vrăjitoarele

 • Ghicesc viitorul (până în trei ani) în palmă, în cărţi, în oglindă, în ghioc, în glob de cristal
 • Descântă oameni deochiaţi
 • Dezleagă probleme în dragoste, în avere, sexuale, dar şi vrăji făcute de alte vrăjitoare
 • Scapă oamenii de argintul viu şi de alte afecţiuni, fără bolile grave
 • Fac vrăji negre asupra oamenilor
 

Câteva ”instrumente” folosite de vrăjitoare

 • ghiocul – instrument de ghicit, ca o scoică
 • bolul – instrument de ghicit
 • cărţi de tarot – instrument de ghicit
 • zodiacul – instrument de ghicit
 • busuiocul – nelipsit la cele mai multe vrăji albe
 • aţă neagră, oglinda pe dos cu smoală neagră – pentru magia neagră
 • aghiazmă – apă sfinţită
 • furnici amoríte – descântec pentru bani, furnicile simbolizează banii


Descântece din luna martie

În martie sunt cele mai multe descântece, susţine regina magiei albe. Acum sunt cele mai mari descântece, cu aţă roşie, cu aţă albă. Se fac mărţişoare descântate cu un ban de metal, cu puţină miere, cu busuioc.
Nu oriunde se poate descânta. ”Am şi locuri la 200 de kilometri, am şi o mică peşteră unde mă duc, nu oriunde se poate descânta. Trebuie să fie întuneric, singura lumină să fie cea a lunii, a stelelor”, explică Luminiţa.

Ce înseamnă deochiul

Ghicitoarea Luminiţa susţine că deochiul nu este de fapt un lucru care să pornească din intenţie negativă, ci că, paradoxal, se face de obicei din prea multă dragoste. ”Când iubeşti foarte mul o persoană şi te uiţi la el, îl deochi. Copiii reacţionează de obicei plângând, adulţii cu dureri puternice de cap. Au existat persoane deocheate care au şi murit”, avertizează temător vrăjitoarea.

„La aceste tipuri de oameni, care apelează la serviciile vrăjitoarelor şi care în general au o cultură redusă, funcţionează foarte mult puterea exemplului. Există cazuri de oameni care au mers la vrăjitoare şi le-au prezis unele lucruri care s-au întâmplat. Trebuie să ţinem cont că este un sistem foarte bine pus la punct care, uneori, dă rezultate. La un alt nivel de cultură, puterea exemplului este mult peste explicaţiile ştiinţifice. Sunt studii care arată că un număr destul de mare de români cred că Universul este situat în centrul galaxiei. Însă, nu cred că numai la noi sunt astfel de cazuri, şi în străinătate oamenii apelează la serviciile clarvăzătorilor”, a explicat psihologul Florin Tudose.

Psihologul Cristian Manea, blogger adevarul.ro, spune că, de fapt, vrăjitoarele şi ele sunt tot un fel de psihologi. „Oamenii apelează la vrăjitoare pentru că au nevoie să se convingă că ceea ce este in interiorul lor este adevărat. Acestea au un simţ dezvoltat de a identifica ceea ce îşi doresc cei care apelează la ele. Vrăjitoarele se folosesc de o psiholgoie care chiar dacă nu este una empirică, de cele mai multe dă roade şi îl face pe respectivul pacient să se întoarcă”, a explicat psihoteraputul Cristian Manea.

Vrăjitoarele din Bucureşti, între magie neagră, magie albă şi palate

Reporterii Adevărul au fost chiar la casa uneia dintre cele mai cunoscute vrăjitoare din România, deja celebra ”Regină a Magiei Albe, tămăduitoare, ghicitoare şi făcătoare de minuni” vrăjitoarea Luminiţa, cum se recomandă ea pe numele complet. Femeia trăieşte la nici 50 de metri de Penitenciarul Jilava, într-un duplex cu curte, cu alură de casă de ţară îmbogăţită un pic.

Ne-a primit la masă, la parter, singura cameră din casă, după spusele ei, unde, surpriză, becul era ars. Coincidenţă sau nu, mama cunoscutei vrăjitoarei Vanessa (cunoscută pentru activismul efervescent faţă de neadoptarea Legii Vrăjitoriei din 2010, dar şi pentru scandalul în care a fost implicată cu vedeta Oana Zavoreanu), ne-a ţinut un adevărat curs iniţiatic despre originile magiei albe, magiei negre, despre măcar o parte din instrumentele pe care le deţin vrăjitoarele din Bucureşti, dar şi despre tipologia problemelor pe care oamenii care vin la ea le au.

Sub lumina caldă, dar stranie a unei lumânări de ceară arzând într-o cănuţă, chiar lângă legătura de busuioc vechi, vrăjitoarea Luminiţa a explicat cum ea ştie că originile vrăjitoriei pornesc cam de pe vremea în care a apărut şi Mântuitorul Isus Hristos şi că această practică nu este anti-creştină, mai ales că şi vrăjitoarele sunt la rândul lor ortodoxe.

Mai mult decât atât, vrăjitoarea Luminiţa susţine că ea este în slujba binelui şi că nu o dată s-a întâmplat ca un duhovnic să trimită un credincios la ea, pentru a-l vindeca.

Practicantele ritulurilor de vrăjitorie susţin că există diferenţe foarte mari între magia albă şi magia neagră, cea din urmă fiind mult mai grea. Magia neagră se face numai noaptea, niciodată de lună plină, numai cu lucruri negre (aţă neagră, piatră neagră, oglindă pusă invers) şi necesită foarte multă energie. Prin magie neagră se pot face şi blesteme de moarte, spune vrăjitoarea Luminiţa.

Ghicitoarele din Arad sunt persoane simple

Ghicitoarele, tămăduitoarele sau vărjitoarele, cum le place lor să se denumească, din judeţul Arad nu stau în palate şi nici nu au bolizi de mii de euro la poartă.

Sunt persoane simple, care îşi câştigă traiul de zi cu zi dând în cărţi sau „legând şi desfăcând farmece”, cum afirmă chiar ele. Nu mai sunt multe şi nici reclamele în ziare sau pe site-uri nu sunt aşa de numeroase ca în alte colţuri ale ţării. Majoritatea dintre ele spun că rezolvă orice fel de probleme. Nu au un preţ anume, dar nu se uită bine la tine, dacă îi dai doar câţiva lei.

Se spune că în timpul vieţii aceasta ar fi vindecat mai multe persoane de boli incurabile. În timpul vieţii, doamna Desanca, aşa cum e cunoscută, era vizitată de mii de oameni care credeau că femeia îi poate scăpa de necazuri sau că îi dezleagă de vrăji şi îi îmbogăţeşte.

În locuinţa ei din Arad oamenii încă mai merg să primească lumină de la fiul femeii, pe care îl cheamă Isus. Mulţi merg să bea apă din fântâna casei, despre care se spune că ar fi tămăduitoare. Desanca a devenit cunoscută după ce, în 1991, prin bioenergie, ar fi vindecat un copil bolnav de cancer.

Vrăjitoarea Mercedesa din Craiova

Pragul palatului din Craiova unde trăieşte vrăjitoarea Mercedesa este trecut zi de zi de oameni naivi, dispuşi să lase sute si chiar mii de euro, în speranţa că astfel persoana iubită va reveni in viaţa lor, copilul li se va însănatoşi, sau nu îşi vor pierde locul de muncă.

Mercedesa a atras atenţia asupra ei în anul 2004 când a afirmat că ştie cine va câştiga alegerile prezidenţiale. Tot atunci a spus că s-a ocupat de un ritual secret de protecţie împotriva războiului din Golf.

Unii au încredere în vrăjitoare

Oltenii înca mai cad pradă aşa-ziselor vrăjitoare care pretind că sunt inzestrate cu harul necesar practicării magiei albe şi magiei negre.''Sunt şi vrăjitoare care au har şi putere. Am văzut şi multe cazuri în care oamenii au rămas fără mii de euro, după ce le-au călcat pragul.'', a spus Ioana Arnăutu, din Craiova.

Bercea Mondialu' a apelat la ajutorului lui Mercedesa

Vrăjitoarea din Bănie povesteşte că, la începutul anului 2011, Bercea era disperat că va ajunge în spatele gratiilor. A cerut să i se facă un descântec, astfel încât magistraţii să decidă judecarea lui în libertate.

„Bercea s-a întins mai mult decât îi era plapuma. Asta este pedeapsa lui şi trebuie să îşi dea seama că a greşit. Noi nu putem să ne împotrivim destinului pe care îl are fie­care om, asta i-am spus şi lui. Nu am putut să facem absolut nimic să îl ajutăm. De-a lungul anilor a făcut mult rău, iar acum plăteşte pentru tot", a spus clarvăzătoarea.

La acest material au contribuit: Ionuţ Ungureanu, Claudia Untaru şi Andreea Mitrache

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările