Hristos a înviat! Cum au petrecut românii noaptea de Înviere anul acesta: bisericile din toată ţara au fost neîncăpătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca în fiecare an, milioane de români au fost noaptea trecută la slujba de Înviere şi la miezul nopţii au luat Sfânta Lumina.

Adevărul vă prezintă cum a fost noaptea de Paşte în acest an şi cu ce gânduri s-au dus credincioşii la biserică să ia Lumină.

ARAD. Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“

Zeci de mii de credincioşi au petrecut Seara de Înviere la bisericile şi mănăstirile din judeţul Arad. Aceştia au asistat la slujbele de Paşti şi au cântat „Hristos a înviat”.

Ce mai mulţi dintre arădeani  au preferat să meargă la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din municipiu. Tot acolo au fost prezenţi şi cei care conduc oraşul: primarul Gheorghe Falcă şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu.

inviere arad

Slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“ a fost oficiată de către ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul slujbei, credincioşii au stat la rând pentru a lua sfintele paşti, apoi au plecat spre case cu lumânările de la Înviere aprinse. Acestea se păstrează tot anul în casă şi sunt aprinse la nevoie.

BRAŞOV. Bisericile au fost neîncăpătoare pentru zecile de mii de credincioşi

Cu mic cu mare braşovenii au venit să ia Lumină şi să sărbătorească  naşterea Mântuitorului Isus Hristos. Pentru prima dată în ultimii ani vremea a ţinut cu credincioşii, astfel că după miezul nopţii oraşul a fost scăldat în lumină.

Toate bisericile din oraş au fost arhipline şi multe dintre slujbe s-au ţinut în aer liber pentru a putea permite accesul cât mai multor credincioşi. Puţin după miezul nopţii credincioşii au rostit în cor într-un moment solemn: „Hristos a Înviat“.

Slujba de Înviere la Biserica de Lemn.

Învierea lui Iisus Hristos este practic temelia bisericii pe care o cunoaştem astăzi şi este cea mai mare sărbătoare din an a Bisericii Ortodoxe. Este sărbătorită în prima duminică de după prima lună plină de după  echinocţiul de primăvară şi diferă de la un cult la altul datorită calendarului adoptat de o biserică sau alta.  

GALAŢI. Mii de credincioşi au luat Lumina Sfântă de la Catedrala Arhiepiscopală

Mii de credincioşi au luat noaptea trecută Lumina Sfântă de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. Alte câteva sute de persoane s-au adunat în faţa bisericilor din oraş pentru a lua parte la slujba de Înviere

Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara, cu un avion special care a aterizat în Bucureşti. De la aeroport, lumina a fost adusă şi la Galaţi de o delegaţie a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Slujba de Inviere la Catedrala Arhiepiscopala din Galati

La miezul nopţii, credincioşii gălăţeni au primit cu bucurie în suflet vestea Învierii Domnului şi Lumina Sfântă, strigând în cor „Hristos a Înviat!”.

Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a oficiat Slujba de Înviere alături de un sobor de preoţi, pe esplanada din faţa Catedralei. Mii de gălăţeni au menţinut Lumina Sfântă aprinsă până spre dimineaţă.

Zona a fost supravegheată de poliţişti, jandarmi şi pompieri.

CONSTANŢA. ÎPS Teodosie a adus Lumina Sfântă de pe mare

Momente de linişte şi credinţă celebrate la Constanţa. Noaptea de Înviere a adus pe faleza Cazinoului din Constanţa mii de credincioşii creştin - ortodocşi. Oamenii l-au aşteptat pe ÎPS Teodosie şi apoi l-au urmat, în alai, către Catedrala Arhiepiscopală.

Ceremonia de la Constanţa era programată să înceapă la ora 23.25. Arhiepiscopul Tomisului a sosit însă cu parca pneumatică aproape 25 minute mai târziu. Înalt Preasfinţia Sa a fost ajutat de angajaţii de la Forţele Navale şi de scafandri militari să coboare pe micuţa plajă plină de pietre din dreapta Cazinoului. 

image

În mesajul transmis credincioşilor, ÎPS Teodosie a precizat că a venit pe mare "pentru că din apă şi din duh ne renaştem noi. Lumina aceasta este lumina în care s-a îmbtrăcat Hristos după înviere. Este lumina cea nematerială prin care s-a făcut lumina cea materială, prin care şi noi înşine am fost făcuţi. A primi această lumină înseamnă a ne înnoi, a fi puternici, pentru că lumina lui Hristos ne îmbracă în putere, în înţelepciune".

SLOBOZIA. Preasfinţitul Vincenţiu a dăruit credincioşilor Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim

În noaptea de Înviere, credincioşii au luat cu asalt Catedrala Episcopală din Slobozia. Peste 1.500 de oameni au venit să ia Lumina Sfântă adusă, potrivit tradiţiei, tocmai de la Ierusalim. Oamenii s-au rugat pentru sănătate şi linişte în case.

Aproape de miezul nopţii, esplanada din faţa Catedralei Episcopale din Slobozia era înţesată de oameni. Cifrele oficiale au arătat că în jur de 1.500 de oameni au participat la slujba oficiată în acest lăcaş de cult, de Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi  Călăraşilor. 

slobozia inviere 1

Cuprinşi de emoţie şi spiritualitate, oamenii s-au închinat lui Dumnezeu şi s-au rugat pentru sănătate. „Am venit aici pentru că eu simt puterea lui Dumnezeu.

Mereu m-am rugat la Catedrală şi mi-a mers bine. Chiar dacă am o biserică aproape de blocul meu, eu aici la Catedrală comunic cu Iisus şi cu Dumnezeu” a fost mărturia emoţionantă a Mariei Iacob (65 de ani) din Slobozia. 

SIBIU. Înviere la biserica din Bezded, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Sute de sibieni au ales şi în acest an să asiste la slujba de Înviere la biserica monument istoric aflată în cel mai mare muzeu în aer liber din România.

La fel ca şi în anii trecuţi, slujba s-a ţinut în aer liber, în curtea bisericii, şi a atras sute de credincioşi de toate vârstele. La miezul nopţii, au luat lumină şi au cântat, în cor, "Hristos a înviat dfn morţi/Cu moartea pe moarte călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le". Biserica din Bezded, unde se ţine slujba, este monument istoric şi datează din 1759. 

       

inviere muzeul satului sibiu

”Biserica, construită în întregime din lemn, este datată în anul 1759, aşa cum reiese din inscripţia aproape ştearsă acum de pe latura de nord a naosului, pictura interioară, realizată conform canoanelor bisericii răsăritene, realizându-se câţiva ani mai târziu. Originară din zona Sălajului, a fost prima, dintre cele trei biserici aflate în colecţia muzeului, transferată în Muzeul ASTRA şi este o construcţie asemănătoare cu alte construcţii de gen din această parte a Transilvaniei, aflată în proximitatea Maramureşului istoric unde încă din evul mediu s-a dezvoltat arta de-a edifica maiestuoase edificii religioase din lemn. 

TURNU-SEVERIN. Mii de credincioşi au venit în număr mare să ia Lumină în bisericile din Turnu Severin

„Adevărata Înviat” au răspuns, în cor, severinenii care au venit să ia lumină de la Prea Sfinţitul Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei la slujba de Înviere, oficiată la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu-Severin.  După slujbă oamenii au plecat acasă cu lumânările aprinse în mâini.

slujba de inviere la turnu severin FOTO Corina Macavei

Încă de la lăsarea întunericului, mirenii s-au adunat în jurul Catedralei Ortodoxe din centrul oraşului. Au venit să simtă minunea Învierii Mântuitorului şi să ia lumină. Cu o oră înainte de miezul nopţii, toate bisericile din oraş, au fost înconjurate de oameni, iar alte mii de severineni au celebrat sărbătoarea la bisericile de cartier, la miezul nopţii.

Poliţia şi-a făcut discret simţită prezenţa, dirijând traficul pentru a proteja pietonii care treceau în valuri arterele din jurul lăcaşului sfânt. Au fost prezenţi foarte mulţi tineri şi copii.

BUCUREŞTI. Mesajul Preafericitului Daniel pentru toţi românii

Ca în fiecare an, o mulţime de bucureşteni şi-au petrecut noaptea de Înviere la cea mai apropiată biserică din cartier. Sfânta Lumină a venit direct de la Mormântul Sfânt, iar oamenii s-au rugat pentru sănătate şi noroc.

image

Aşa cum ne-am obişnuit în fiecare an, bisericile din Bucureştu au fost luate cu asalt, noaptea trecută, de credincioşii care şi-au dorit să asiste la slujba de Înviere şi să plece acasă cu Lumină. Cu mic cu mare, bucureştenii au strigat în cor, la miezul nopţii, "Hristos a înviat!".

"Am venit cu toată familia, aşa cum facem în fiecare an. Luăm Lumină, stăm puţin la slujbă şi după mergem spre casă să ciocnim un ou roşu, să ne bucurăm de sărbătoare", a spus o credincioasă venită la biserica din Parcul Alexandru Ioan Cuza din Capitală. 

HUNEDOARA. Mii de oameni s-au rugat în bisericile

Mii de hunedoreni au petrecut Seara de Înviere la bisericile din municipiu. Au asistat la slujbele de Paşti şi au cântat “Hristos a înviat”. Ce mai mulţi dintre credincioşi au venit la catedrala din Parcul Tineretului. Aproape o mie de oameni au asistat la slujba de Înviere care a avut loc la Catedrala Eroilor din Hunedoara.

image

Biserica înfiinţată în urmă cu un deceniu a devenit unul dintre cele mai atractive locuri din municipiul Hunedoara pentru cei care respectă tradiţia Paştelui. Se află în Parcul Tineretului, astfel că pelerinii pot asculta slujba religioasă aşezaţi pe bănci sau pe iarbă.

VASLUI. Bisericile şi mânăstirile din judeţul Vaslui, pline de credincioşi în noaptea Sfântă a Învierii

Mii de vasluieni au profitat de vremea frumoasă de afară pentru a merge la biserici să ia Lumină şi să participe la slujba de Înviere. Majoritatea lăcaşelor de cult din judeţul Vaslui s-au dovedit neîncăpătoare pentru oamenii care au dorit să celebreze Învierea Domnului Iisus Hristos.

       

inviere barlad

Înainte de miezul nopţii preoţii au împărţit  Lumina Sfântă credincioşilor, iar din glasul lor au răsunat cuvintele aşteptate de toată suflarea, „Hristos a Înviat!”,  urmate de răspunsul la unison al credincioşilor: „Adevărat a Înviat!”.

După miezul nopţii, străzile oraşului s-au transformat pentru scurt timp în adevărate râuri de lumină, credincioşii îndreptându-se spre cimitirele unde odihnesc cei dragi lor, trecuţi în nefiinţă.

TÂRGU-MUREŞ. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns şi în judeţul Mureş

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în România, cu un avion special, iar apoi a fost distribuită în toată ţara. Preoţii din judeţul Mureş au mers la aeroportul din Cluj-Napoca pentru a o primi, iar apoi au împărţit-o credincioşilor.

image

Sfanta Lumină a coborât în Biserica Sfântului Mormânt sâmbătă la orele 14.15 si a fost împărţită celor prezenti de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi a toată Palestina. Pe Aeroportul Otopeni a ajuns în jurul orei 20, iar câteva ore mai târziu în toată ţara.

SUCEAVA. Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă la Suceava, cu maşina, de prefectul judeţului şi preşedintele CJ

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns şi în acest an în mănăstirile şi bisericile din judeţul Suceava. Pentru că aeroportul este închis pentru modernizare, Lumina Harică a fost adusă de la Bacău, cu maşina, de o coloană oficială în care se aflau preoţi, prefectul Constantin Harasim şi preşedintele CJ, Cătălin Nechifor.

image

Credincioşii care au sărbătorit Învierea Domnului în bisericile şi mănăstirile din judeţul Suceava au primit, pentru al şaptelea an consecutiv, Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. Adusă în România de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, Lumina Sfântă a fost preluată de suceveni de pe Aeroportul Otopeni şi a fost transportată până la Aeroportul Bacău cu avionul.

TIMIşOARA. Mii de timişoreni au ţinut să ia Lumină de la noul mitropolit al Banatului, ÎPS Ioan Selejan

Peste 5.000 de credincioşi din Timişoara au participat la prima slujbă de Înviere a noului mitropolit al Banatului, ÎPS Ioan Selejan.

Slujba de Înviere la Catedrala din Timişoara FOTO Ştefan Both

Slujba de la Catedrala Ortodoxă a fost ţinută din nou de un mitropolit, după mai mulţi ani.

Din cauza vârstei înainte şi a problemelor de sănătate, ÎPS Nicolae Corneanu (care a murit în septembrie 2014) nu a putut să mai participe la slujbele de la Catedrală.

Ioan Selejan se află pe scaunul de mitropolit al Banatului de aproximativ 100 de zile, iar Slujba de Înviere este primul mare eveniment religios condus de acesta.
 

PLOIEŞTI. Sute de mii de prahoveni s-au rugat şi au luat Lumină în noaptea de Înviere

Atmosferă specială, în noaptea de Înviere, în bisericile şi mănăstirile din Prahova. Sute de mii de persoane au participat la slujbele pentru Învierea Mântuitorului şi au luat Lumină în case.

image

Fie că au rămas în oraşe, au mers la ţară, la părinţi şi rude, sau au ajuns în staţiunile de pe Valea Prahovei, sute de mii de prahoveni şi turişti au participat în noaptea de sâmbătă spre duminică la slujbele de Înviere care s-au ţinut în bisericile şi mănăstirile din judeţ.

Bisericile au fost arhipline cu enoriaşii care au luat la miezul nopţii Lumina Sfântă, apoi au asistat la slujbele de Înviere. Către dimineaţă, toate localităţile din Prahova s-au luminat de la candelele aprinse, duse acasă şi la cimitire, pentru cei plecaţi.

IAŞI. Câteva sute de creştini au luat lumină la catedrala mitropolitană, de la Înaltpreasfinţitul Teofan

Câteva sute de credincioşi creştin-ortodocşi au participat la slujba de Înviere oficiată de un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Teofan.

inviere

Bisericile ortodoxe de pe curprinsul Iaşiului au fost arhipline în noaptea de 11 spre 12 aprilie când zeci de mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere, conform ritualului creştin-ortodox.

Ca în fiecare an, punctul principal de interes a fost catedrala mitropolitană din centrul Iaşiului, acolo unde slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Spre deosebire de ceilalţi ani, totuşi, slujba de Înviere a fost ţinută strict în interiorul Catedralei Mitropolitane, din cauza lucrărilor de restuarare a clădirii şi a împrejurimilor.

         

La acest material au participat Bogdan Iancu, Simona Suciu, Oana Cernat, Adrian Boioglu, Mădălin Sofronie, Ramona Găină, Corina Macavei, Cristina Răduţă, Daniel Guţă, Sabina Ghiorghe, Sebastian Lungu, Dinu Zară, Ştefan Both, Dana Mihai.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite