Femeia în religia islamică: drepturile şi restricţiile femeii în religia musulmană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia în religia islamică. Problematica drepturilor şi îndatoririlor femeilor în religia islamica e atent analizată şi comentată de zeci de ani, părerile fiind împărţite între cei care consideră că această religie nu acordă suficientă libertate femeilor şi cei care au o poziţie total opusă

Statutul femeilor în islam este un subiect sensibil, iar abordarea acestuia duce de cele mai multe ori la controverse. Pe de o parte sunt cei care critică modul în care sunt trate femeile în această religie, pe de altă parte sunt practicanţii religiei care apără principiile exprimate în învăţăturile lor sfinte.

În a patra Sura din Coran pot fi găsite mai multe detalii privind drepturile şi îndatoririle femeilor în religia musulmană. 

Femeile în religia islamică. Numărul soţiilor

Astfel, în versetul al treilea este dat următorul sfat: „(...) Luaţi-vă soţii după cum vă va plăcea, două ori trei ori patru femei. Dacă vă temeţi că nu veţi fi drepţi cu ele, atunci luaţi-vă o singură femeie. Aşa vă va fi mai uşor vouă, dacă nu puteţi ţine o casă mare.”. 

Un alt verset referitor la femei, este al şaptelea din Sura a patra: „Bărbaţilor li se cuvine o parte din ceea ce părinţii şi rudele lor au lăsat, după cum şi femeilor li se cuvine o parte din ceea ce părinţii şi rudele lor au lăsat, fie că este mult fie că este puţin, partea este hotărâtă”.

În versetul al 11-lea se vorbeşte de diferenţa de tratament între băieţi şi fete în ceea ce priveşte moştenirea: „Cât despre copiii voştri, Dumnezeu vă porunceşte să-i daţi băiatului cât la două fete. Dacă fetele sunt mai multe de două, două treimi din moştenire sunt ale lor, iar dacă nu este decât una, jumătate este a ei. Dacă a avut un copil, o şesime din moştenire este a fiecăruia dintre părinţii lui. Dacă nu are copii, părinţii lui îl vor moşteni: o treime este a mamei lui. Dacă are fraţi, o şesime este a mamei lui, după ce îi vor fi fost îndeplinite poruncile şi plătite datoriile”.

Versetul al 19-lea îndeamnă la moderaţie: „O, voi cei care credeţi! Nu vă este îngăduit să primiţi femei ca moştenire, împotriva voinţei lor. Nici să le siliţi să vă înapoieze o parte din ceea ce le-aţi dat, doar dacă nu au preacurvit (n.r. - o altă variantă este „doar dacă ele au săvârşit un păcat îndevederat”). Purtaţi-vă cu ele cuviincios!”

Femeile în religia islamică. Dreptul de a o pedepsi

Versetul 34 al Surei a patra este controversat, în acesta fiind abordată pedepsirea femeii şi prin aplicarea de lovituri: „Bărbaţii sunt mai presus decât femeile, fiindcă Dumnezeu le-a dat întâietate asupra lor şi fiindcă ei cheltuiesc din averi pentru ele. Femeile cinstite sunt pioase, păstrând în taină ceea ce Dumnezeu păstrează. Dojeniţi-le pe cele de a căror ascultare vă este teamă! Părăsiţi-le în aşternuturi! Loviţi-le! Nu le căutaţi însă gâlceavă, dacă vă dau apoi ascultare.”

Potrivit islam.ro, femeii  „i se cere să-si menţină tot timpul castitatea. Nu trebuie să aibă relaţii extra-maritale. Acelaşi lucru este valabil şi pentru bărbaţi”. De asemenea, este „datoria ei să crească copiii conform nevoilor Islamului. Ea trebuie să-şi îngrijească familia şi are un control aproape absolut asupra treburilor casnice”, cu toate că  familia este condusă prin cooperare. 

Femeia în religia islamică. Restricţii

Femeilor musulmane le este recomandat să aibă un cerc social restrâns, în care să fie incluse persoane apropiate, în special rude. Nu e indicat să  stea în preajma persoanelor de sex masculin dacă acestea nu sunt rude ale sale.

În funcţie de ţara în care trăiesc, femeile trebuie să poarte anumite veşminte, vălul fiind un accesoriu obligatoriu. Totuşi, în unele state occidentale femeilor le este recomandat, uneori interzis, să poarte vălul în spaţiul public.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite