Diferenţe între ortodocşi şi martorii lui Iehova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţe între ortodocşi şi martorii lui Iehova. Creştinismul a avut o istorie zbuciumată de-a lungul secolelor, marcată mai ales în vremurile recente de crearea unui număr ridicat de secte care se diferenţiază dogmatic de principalele ramuri ale acestuia. Una dintre cele mai active astfel de grupări e cea a martorilor lui Iehova, cunoscută pentru obiceiul membrilor de a se deplasa la domiciliu pentru a căuta noi adepţi.

Una dintre caracteristicile generale ale ramurilor divergente ale creştinătăţii este că diferenţele faţă de dogmele răspândite sunt, de obicei, destul de complexe, deşi ele se promovează pe aceleaşi principii bazate în credinţa în Dumnezeu. Acesta este şi cazul Martorilor lui Iehova, al căror principal punct divergent constă în respingerea trinităţii – însă al cărei particularităţi nu poate fi redusă doar la aceasta.

Diferenţe dintre ortodocşi şi martorii lui Iehova – vechimea

O diferenţă importantă non-dogmatică este legată de vechimea celor două dogme. Astfel, creştinismul ortodox a luat practic fiinţă în urma Marii Schisme din 1077, atunci când Biserica Creştină s-a despărţit în cele două ramuri principale – ortodoxismul şi catolicismul. Bazată pe principiile primelor şapte concilii ecumenice şi susţinând că este continuatoarea exactă a Bisericii create de Iisus Hristos, anul 1077 este totuşi punctul de la care poate fi urmărită exact ideea de ortodoxism în cadrul Bisericii.

Martorii lui Iehova sunt, în schimb, un corp religios mult mai recent, întemeiat pe baza învăţăturilor pastorului american restoraţionist Charles Taze Russell spre sfârşitul anilor 1870. Astfel, cele două corpuri creştine prezintă diferenţe semnificative şi în ceea ce priveşte numărul aderenţilor – dacă numărul creştinilor ortodocşi se situează la peste 300 de milioane, numărul Martorilor este mult mai redus, undeva în jurul cifrei de 8,2 milioane.

Diferenţe dintre ortodocşi şi martorii lui Iehova – numele lui Dumnezeu

Una dintre diferenţele mai mici, dar semnificative se referă la modalitatea în care este folosit numele divinităţii supreme creştine. Creştinii ortodocşii folosesc termenul Dumnezeu – care derivă din tetagrama ebraică YHWH, pronunţată şi „Yahve”, care este un acronim pentru „Eu sunt cel ce Sunt”, cuvintele spuse de Dumnezeu lui Moise în timpul Exodului. Acest acronim este folosit şi în varianta JHVH/JHWH, de unde apare denumirea de Iehova – practic, este vorba de aceeaşi divinitate, însă Martorii lui Iehova folosesc numele acesteia ad-literam. 

Diferenţele dintre ortodocşi şi martorii lui Iehova – Sfânta Treime

Probabil principala diferenţă dintre cele două corpuri creştine constă în viziunile divergente asupra Sfintei Treimi.

Astfel, creştinii ortodocşi se bazează pe Crezul de la Niceea – în care Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul (Iisus Hristos) şi Duhul Sfânt sunt acceptaţi ca ipostaze ale lui Dumnezeu, creându-se astfel „Sfânta Treime”, prin care se recunoaşte practic natura divină a lui Iisus Hristos. 

Această latură divină a lui Iisus Hristos este respinsă de Martorii lui Iehova. Ei acceptă existenţa lui Iisus Hristos şi învăţăturile sale, numindu-l „rege al lui Dumnezeu”, însă sunt de părere că el este doar o creaţie a lui Dumnezeu, trimis pentru a-i propovădui cuvântul. Martorii lui Iehova acceptă că Iisus este fiul lui Dumnezeu în sensul în care toţi oamenii sunt, având însă un statu special printre toţi. În acelaşi timp, ei cred că Iisus şi Arhanghelul Mihail sunt una şi aceeaşi fiinţă – diferenţa fiind că acesta este cunoscut ca Iisus pe Pământ şi Mihail în ceruri.

cât despre Duhul Sfânt, acesta este doar manifestarea puterii lui Dumnezeu şi nu o ipostază a acestuia. Prin urmare, Martorii lui Iehova resping conceptul de trinitate, punând accentul pe existenţa unui singur Dumnezeu.

 

Diferenţele dintre ortodocşi şi martorii lui Iehova – Sfârşitul lumii şi viaţa de apoi

O diferenţă interesantă dintre crezul ortodocs şi învăţăturile Martorilor lui Iehova este legată de sfârşitul lumii şi de viaţa de apoi, privite destul de diferit de cele două corpuri religioase.

Astfel, viziunea creştin-ortodoxă asupra sfârşitului lumii susţine că momentul acesteia poate fi observat doar de  şi va fi observată de toţi oamenii în momentul în care se va petrece, şi va consta în întoarcerea lui Iisus Hristos pe Pământ din postura de Fiu al lui Dumnezeu.

Martorii lui Iehova au viziune mai alambicată asupra acestui eveniment, parţial afectată de pornirea Primului Război Mondial. Iniţial, ei credeau că evenimentele începute în 1914 sunt o urmare a faptului că Iisus, „Regele lui Dumnezeu”, a reuşit să-l izgonească pe Satana din rai, trimiţându-l astfel pe Pământ:

„De îndată ce Iisus a devenit Rege, el i-a alungat pe Satana şi pe îngerii săi decăzuţi din rai spre Pământ. De aceea au devenit lucrurile atât de rele pe Pământ din 1914”. -„Învăţături ale Scripturilor”

De asemenea, este menţionat şi că cei care au trăit evenimentele din 1914 vor apuca să fie martori şi la sfârşitul lumii.

Cât despre viaţa de apoi, dacă ortodocşii cred în ideea dualităţii rai-iad, în care cei care au ascultat de Dumnezeu vor fi trimişi în rai pentru restul eternităţii, iar ceilalţi vor fi chinuiţi pe vecie în iad, Martorii lui Iehova împart raiul în două: un paradis lumesc şi un rai separat, rezervat unui număr de 144.000 de Martori. Creştinii ortodocşi nu fac o astfel de distincţie, raiul fiind unul şi acelaşi pentru toţi creştinii cei care ascultă de cuvântul lui Dumnezeu.

Acestea ar fi principalele deosebiri dintre creştinii ortodocşi şi Martorii lui Iehova – lista este, bineînţeles, mult mai lungă, şi include şi interpretări total diferite ale aceloraşi pasaje din Biblie. De exemplu, Martorii lui Iehova nu acceptă transfuziile de sânge nici în situaţiile în care viaţa unui aderent depinde de această procedură medicală, ca urmare a interpretării unor anumite pasaje din Vechiul şi Noul Testament care prevăd „abstinenţa de la sânge”, dar şi deoarece sângele este văzut de Dumnezeu drept reprezentarea vieţii. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite