De ce Paştele Ortodox nu pică mereu în aceeaşi zi cu Paştele Catolic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce există diferenţe între data celor două sărbători FOTO Shutterstock
De ce există diferenţe între data celor două sărbători FOTO Shutterstock

Credincioşii de rit catolic şi protestant de pretutindeni au sărbătorit la 4 aprilie 2021 Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a anului. Ortodocşii urmează să celebreze Paştele pe 2 mai. Cum se calculează datele Sărbătorilor Pascale?

Ultima dată când Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă au sărbătorit în aceeaşi zi Sfintele Paşti a fost în anul 2017, după trei ani în care marele praznic nu a coincis. De atunci, au tot existat diferenţe de la o săptămână până la o lună, cum se întâmplă şi anul acesta. Vor mai sărbători Sfintele Paşti împreună în anul 2025, pe 20 aprilie. Apare întrebarea de ce Bisericile creştine au date atât de diferite? Decalajul este explicat prin faptul că aceste două mari Biserici folosesc calendare diferite.

Începând din secolul al XVI-lea, Biserica apuseană foloseşte calendarul gregorian.

Pe de altă parte, din anul 1923, Biserica din Răsărit a adoptat calendarul iulian în varianta îndreptată la Congresul de la Constantinopol, având grijă ca sărbătoarea ebraică Pesah a eliberării din robia Egiptului să nu coincidă cu cea a Învierii Domnului, ci să aibă loc după ea.

Citeşte aici continuarea articolului şi află de ce Paştele catolic va avea loc întotdeauna în lunile martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, iar data Paştelui ortodox va fi fixată în lunile aprilie şi mai, însă nu în luna martie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite