De ce e iepurele simbolul Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iepuraşul, simbolul Paştelui şi al primăverii
Iepuraşul, simbolul Paştelui şi al primăverii

De ce e iepurele simbolul Paştelui? Cu origini păgâne, iepurele a devenit, în timp, unul dintre simbolurile universale ale sărbătorii Paştelui, acesta reprezentând în anumite culturi fertilitatea şi începerea primăverii.

În perioada premergătoare sărbătorii Paştelui, dar şi în aceste zile, iepuraşii sunt omniprezenţi: figurine din ciocolata, decoraţiuni de interior în care apar şi aceste animale sau chiar într-o altă variantă, nu chiar inocentă, în cadrul preparatelor culinare. 

De ce e iepurele simbolul Paştelui. Legenda   

Potrivit unei legende, zeiţa saxona Estre/Eostre (zeiţă Lunii) a găsit într-o iarnă geroasă, o pasăre rănita şi a transformat-o în iepuroaica, pentru a o salva. Cu toate că a cunoscut transformarea din pasăre în mamifer, iepuroaica a continuat să facă ouă. În plus, pentru a-i mulţumi salvatoarei, iepuroaica îşi decora ouale cât mai frumos şi i le oferea zeiţei Estre/Eostre. De numele acestei fiinţe mitologice e legat şi cuvântul Easter (Paşte).

Prin urmare, de-a lungul timpului iepurele a început să fie văzut ca unul dintre simbolurile  fertilităţii, fiind asociat şi cu debutul primăverii. Acest animal, văzut ca un animal repreznetantiv de Paşte îşi are originile in Germania, fiind mentionat pentru prima data in jurul anului 1500, potrivit readlegendsandmyths.com. Aproape două secole mai târziu, încep să circule şi poveşti care prezintă iepurele ca pe aducător de cadouri în timpul sărbătorii creştine. 

De ce e iepurele simbolul Paştelui. Primele produse în formă de iepure

În jurul anului 1800 a fost făcut primul iepuraş de Paşte din cocă şi zahăr, tot într-un stat german. Obiceiul realizării de preparate în formă de iepuraş a început să fie din ce în ce mai răspândit şi să ajungă nu doar în alte state europene, ci şi peste ocean.

Coloniştii germani din Statele Unite au fost cei care au inventat iepurii de ciocolată şi au reuşit promovarea acestora

Iepurele, ca simbol al fertilităţii, renaşterii sau al trecerii într-o altă perioadă poate fi găsit în legende de pe toate continentele. 

De ce e iepurele simbolul Paştelui . O poveste pentru copii

O veche poveste din spaţiul german pentru copii arată că Iisus Hristos ar fi avut un iepuraş drept animal de companie. Acesta era ataşat de Mântuitor mergând peste tot cu Iisus Hristos. În momentul coborârii în Iad, iepurele l-a aşteptat pe Mântuiori în Grădina Ghetsimani, fiind răbdător până la întoarcere. După reîntoarcea lui Iisus Hristos, comportamentul iepurelui a devenit un simbol al răbdării şi al speranţei. 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite