Cum a devenit Sfântul Nicolae Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Grecia, Sfântul Nicolae este numit Agios Vasilis, adică Sfântul Basil, dar în celelalte colţuri ale lumii este cunoscut ca Moş Crăciun, bătrânul vesel şi grăsuţ cu barbă albă şi costum roşu, care le aduce cadouri copiilor din întreaga lume.

Imaginea lui Moş Nicolae a trecut prin multe transformări. Totuşi, povestea fascinantă a Sântului Nicolae cel adevărat începe în secolul al IV-lea, în oraşul Mira din regiunea Licia, astăzi Demre din Turcia. Povestea episcopului creştin Nicolae din Mira, celebru datorită cadourilor pe care le împărţea, în urma cărora a devenit cunoscut ca Sfântul Nicolae, nu a fost complet dovedită din punct de vedere istoric, scrie greece.greekreporter.com

Primele naraţiuni despre el au apărut la 500 de ani de la moartea lui, iar biografia a fost scrisă pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Atunci, Mira era o provincie bizantină din Anatolia şi Nicolae din Mira era într-adevăr episcop acolo, apreciat pentru devotamentul lui faţă de învăţăturile lui Isus Hristos. Era, de asemenea, un reprezentant al faimosului Conciliu de la Niceea, primul conciliu ecumenic, organizat de Împăratul Constantin în anul 325, d. Hr. Una dintre problemele controversate discutate acolo a fost arianismul, o teorie care dezbate divinitatea lui Isus Hristos. Legenda  spune că Sfântul Nicolae l-a lovit peste faţă pe episcopal Arias, cel care a generat această idee. Adevărată sau nu, legenda a rezistat până astăzi. 

Fireşte, Sfântul Nicolae a devenit cunoscut pentru cadourile lui pentru săraci. Se spune că le-a dat monede de aur celor trei fiice ale unui bărbat creştin, pentru a nu fi obligate să devină prostituate ca să îşi ducă zilele.  

În 1087, în oraşul italian Bari s-a organizat o expediţie pentru localizarea mormântului său. Relicva cu oasele Sfântului Nicolae a fost răpită de marinarii italieni şi dusă în Bari, unde a rămas până azi. Din moment ce moaştele lui sunt în Vest, povestea Sfântului Nicolae şi anecdotele despre el s-au răspândit uşor în Europa de Vest. În Olanda, Belgia, Austria şi Germania, sfântul a fost portretizat drept un episcop cu barbă, îmbrăcat în robă roşie. 

Mai târziu, Sfântul Nicolae  a devenit patronul spiritual al mai multor grupuri de persoane: de la marinari şi copii la cămătari (pentru că a dăruit acele monede). Mai este şi patronul spiritual al unor ţări precum Grecia şi Rusia, iar până acum, a fost comemorat de anglicani, catolici, luterani şi de creştini ortodocşi. În Grecia, Sfântul Nicolae este cunoscut mai degrabă drept patronul spiritual al marinarilor, pescarilor, vapoarelor şi insulelor. E sărbătorit pe 6 decembrie, ziua în care acesta ar fi murit, în anul 342 d.HR. Apropierea datei respective de perioada în care e sărbătorit Crăciunul este, probabil, motivul pentru care a fost asociat cu acest eveniment. 

În folclorul grecilor, Sfântul Nicolae este considerat un marinar care nu şi-a mai dorit să înfrunte marea şi s-a hotărât să trăiască pe uscat. El ar fi pornit la drum cu o vâslă, pentru că îşi dorea să găsească un loc în care oamenii să nu ştie ce este o vâslă. Şi l-a găsit. Sfântul Basil are o poveste asemănătoare cu cea a Sfântului Nicolae şi a fost şi el cunoscut pentru grija şi generozitatea faţă de sărmani. 

Mesaje de Crăciun: Cele mai inspirate urări pe care să le transmiţi celor dragi

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite