„Ceilalţi nu sunt buni de nimic“ – o meditaţie la început de an

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Când mă uit la mine mă îngrozesc, dar apoi mă uit în jur şi mă liniştesc“ – zice o vorbă care se vrea de duh. Altfel spus: eu am beteşugurile mele (morale, spirituale), dar ceilalţi stau mai rău ca mine (pentru că sunt şi mai vicioşi, şi mai betegi).

Pot să stau liniştit: ceilalţi nu sunt buni de nimic. Oare aşa să fie?

Haideţi să ne uităm mai atent în jur.

„Toate familiile sunt disfuncţionale“, ni se spune. Dar, dacă ne vom uita suficient de atent, vom vedea că există familii care, în ciuda obstacolelor şi a greutăţilor, chiar funcţionează. Familii cu doi, trei, şapte copii care păstrează aerul şi armonia pe care trebuie să le aibă o familie.

„Toţi oamenii sunt farisei, blazaţi şi ipocriţi“, ni se spune. Dar, dacă ne vom uita suficient de atent, vom vedea că există oameni care, în ciuda obstacolelor şi a greutăţilor, chiar cer, caută şi bat. Şi nu-şi pierd speranţa că li se va da, vor afla şi li se va deschide. Şi al căror cuvânt este: „Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu“ (Matei, 5:37)

„Toţi oamenii sunt leneşi“, ni se spune. Dar, dacă ne vom uita suficient de atent, vom vedea că există oameni care, în ciuda obstacolelor şi a greutăţilor, se luptă cu viciile lor. Oameni care se străduiesc din răsputeri ca, orice ar face, „să lucreze din toată inima, ca pentru Domnul, şi nu ca pentru oameni“ (Coloseni, 3:23)

Aşadar, dacă ne uităm suficient de atent în jur, vom vedea că acest „ceilalţi nu sunt buni de nimic“ este doar un defect de vedere.

Pentru că există peste tot oameni care se străduiesc, după puteri, să practice virtuţile. Poate nu le iese de fiecare dată, dar se străduiesc. Iar „ceilalţi nu sunt buni de nimic“ înseamnă, în fapt, să te uiţi la vicioşi, şi să spui că nu există decât vicioşi; şi că viciul este regula de la care nu poate exista excepţie.

E, în fapt, refuzul de a îţi asuma greul şi sacrificiul unui urcuş – plătind, pe termen lung, un preţ mult mai dureros şi mult mai mare. E ca şi cum ai fuma două pachete de ţigări pe zi şi doctorul ţi-ar găsi tumori la plămâni, dar nu ai face nimic; totul e ok, cât timp nu suferi de cancer în fază terminală.

La mulţi ani în 2019 – şi fie să ne uităm, din când în când, cu admiraţie şi la cei care sunt deasupra noastră; şi să ne dezvăţăm să ne uităm condescendent (doar) la cei care stau mai rău decât noi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite