Către domnul Mihai Bendeac, cu înţelegere – din Brăila

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentatorul TV Mihai Bendeac FOTO Arhivă Adevărul
Prezentatorul TV Mihai Bendeac FOTO Arhivă Adevărul

Povestea „Prinţ şi cerşetor" în varianta showbiz-ului românesc. Aceste rânduri sunt despre valori şi respect, în baza cărora mă aştept ca dvs. să nu percepeţi următoarele idei ca fiind un atac la imaginea pe care o aveţi, ci mai curând o apărare pentru un oraş: Brăila.

Zilele trecute, pe internet am sesizat un moment din emisiunea „iComedy” (o ediţie difuzată acum câteva săptămâni) în care un membru al show-ului amintit printr-o melodie încerca să-l imite pe Nicuşor, un cerşetor din Brăila. Tentativa de a „prezenta Brăila, de nu-i mare sila” mi s-a părut o jignire faţă de un judeţ cu o istorie încărcată, ce are prezentul ca un vânt în deşert şi-un viitor incert. 

Mai întâi, Brăila este un judeţ în afara Moldovei, la graniţa cu aceasta şi Dobrogea, fapt dovedit atât istoric, cât şi geografic. 

Apoi, Johnny Răducanu, Maria Filotti, Hariclea Darclée, Mihail Sebastian, Panait Istrati, Cătălina Buzoianu, Dumitru Carabăt, Costel Pătraşcan, Bujoc Macrin, Nicu Alifantis sunt câteva nume (alături de multe altele) dintr-un suflu care pot oferi o imagine a unui oraş cu personalitate. 

Sigur aveţi multe cunoştinţe despre Brăila, iar aceste personalităţi nu v-ar servi drept subiect pentru băşcălii, poate Terente c-o parte încă la Institutul „Mina Minovici” ar fi un „catindat”. 

Vreau să vă spun că Brăila nu se sperie uşor şi ţine la băşcălie, las gluma la o parte şi admit că oraşul de pe Dunăre nu are o imagine în spaţiul media prea bună, admit faptul că nimeni nu se ocupă ca această imagine să fie îmbunătăţită, însă acest aspect nu vă dreptul să jigniţi un oraş atribuindu-i o etichetă sau promovându-l ca fiind „speriat de Godzilla”. 

Piaţa Mare e chiar o piaţă pitorească, cu mult parfum, un loc în care veneau ţăranii din judeţ să facă comerţ cu oamenii din oraş, afară de Port (în perioada interbelică) şi, mai apoi Oborul, iar azi e un loc în paragină şi bine că aţi atras atenţia asupra acesteia, poate oficialităţile vor minţi mai puţin pe viitor şi vor face mai multe.

Sunt dezgustat să văd cum în emisiunea dumneavoastră demnitatea unui om fără adăpost este călcată în picioare („Nicuşoare eşti un bou, ou, ou”, „Miroşi.... ca o pubelă”) sub presupusul argument al umorului, pardon al băşcăliei. V-aţi aştepta ca un cerşetor să deţină un doctorat obţinut la Oxford, să miroasă a Lacoste şi să conducă ultimul model de BMW?

Într-o succintă cautare din alăturarea numelui dvs cu cel al unui cerşetor, cu ajutorul motoarelor de cautare pe internet am identificat un clip postat acum aproape doi ani, în care brăileanul vă reproşa că „nu i-aţi cumpărat haine şi că luaţi bani de pe urma numelui său”. Motiv pentru care vă întreb, din bun-simţ, deoarece aţi afirmat că aveţi un venit lunar din show-urile pe care le „prestaţi” de „mii de euro”: aţi încercat sau v-aţi gândit să îl sprijiniţi material pe brăileanul Nicuşor, care vă este model, sursă de inspiraţie şi venit de aproape doi ani?

Eu nu sunt interesat de câştigurile pe care le înregistraţi, însă consider un fapt scandalos ca un om de televiziune şi un trust media să îşi bazeze realizarea veniturilor din denigrarea şi batjocorirea în mod constant a unui... cerşetor, lucru care mă pune să întreb dacă nu cumva e o luptă între egali? Adică, ori dvs şi trustul pe care îl reprezentaţi şi v-a „cumpărat produsul” sunteţi de nivelul lui Nicuşor, ori Nicuşor este de nivelul dvs, în orice caz se pare că aveţi mulţi şi multe în comun.

Uimitor, Nicuşor nu a investit un leu în imaginea sa, dar vă şi îmbogăţiţi de pe urma talentului acestuia, oare el nu ar fi potrivit să facă o emisiune din aceeaşi categorie în trustul dvs? Poate deveniţi parteneri?

Domnule, sunteţi o vedetă într-o lume străină mie, nu vreau să vă ofer sugestii sau să solicit vreo dispută, exclus, cum nici nu-mi doresc să emit judecăţi de valoare despre publicul căruia vă adresaţi sau în ceea ce priveşte starea „produselor” pe care le vindeţi trusturilor media. E clar că mulţi români vă urmăresc în ceea ce faceţi, de aceea vă ofer câteva idei în mod gratuit! pentru că v-am auzit într-o emisiune că doriţi să faceţi ceva pentru tinerii talentaţi din România: în noile producţii pe care le veţi „manufactura” încercaţi să promovaţi măcar în două minute per ediţie câte un tânăr/om din România sau din Estul Europei ca exemplu de valoare artistică, umană, profesională. Dacă tot clamaţi public apeluri către istoria recentă a României, încercaţi să citiţi Dosarul Revoluţiei Române, în care veţi gasi mărturii ale celor ce au supravieţuit tumultoaselor zile din Decembrie cel Sângeros, cred că domnul Mărieş v-ar ajuta în acest sens, fără reţineri. Sau mergeţi la Memorialul Sighet, ca să vedeţi ce înseamnă într-un sistem totalitar un loc de prizonierat.

Nu afirm că n-aţi cunoaşte istoria recentă a României, ci încerc doar să arăt cum aţi putea promova unele valori de care vă legaţi azi pentru a rezolva un conflict comercial.

 În antiteză cu drama dvs comercială am în minte o imagine dureroasă: zilnic stau pe scările staţiei de metrou Piaţa Victoriei, o mamă cu o fiică în vârstă de până în 8 ani, nu au nici măcar puterea de a întinde mâna, poate prin statutul dvs de vedetă tv veţi lansa o dezbatere media sau o campanie de ajutorare a oamenilor străzii din Bucureşti (pentru început), astfel aţi putea ajuta membrii acestei familii care sunt victimele unei reţele de traficanţi sau doar ale unor decizii neinspirate ce le-au adus în stradă. Sunt multe probleme din viaţa oraşelor pe care le-aţi putea aduce în dezbatere publică graţie statutului dvs de VIP.

Însă nu vreau să consideraţi că eu vă fac agenda timpului preţios care vă aduce atâţia bani, aşa că vă spun cum vă puteţi revanşa faţă de Brăila, prin promovarea unor tinere talente din acest oraş (liceele şi străzile sunt pline) sau chiar să apăreţi într-o stagiune pe scena TMF-ului, deşi printre Emilian Oprea, Alin Florea, Liviu Pintileasa e cam greu să vă faceţi loc în trupa care acum cinci-şase ani era considerată de mulţi oameni de teatru, drept cea mai bună din ţară. Chiar vreau cât mai multe ocazii prin care să-l pot aprecia pe artistul din dvs.

Nu aş vrea să omit un potenţial subiect pentru băşcăliile dvs, cel cu un nume ironic, un feminin derivat de la cuvântul „bun”, care deţine cea mai importantă funcţie din judeţ, are afaceri cu autorităţile pe care le conduce dar DNA-ul nu poate dovedi nimic. Din cauza celor ca el, a stilului promovat de oportuniştii fără onoare dar cu toate culorile politice posibile, Brăila este un loc lipsit de competitivitate, prosperitate sau strategie de relansare economică, salariile des realizate sunt aici sunt sub 250 Euro, condiţiile de muncă decente reprezintă un lux, iar corupţia e un stil de viaţă! Luaţi-vă de parveniţi, baroni locali şi alte asemenea lichele şi lasaţi în pace demnitatea unui cerşetor bolnav de pe străzile Brăilei, nici măcar un „hamal din port”, cum ar fi spus un mare istoric român.

Să mai întreb ce exemplu sau valori le oferiţi tinerilor care vă urmăresc imaginea prin batjocorirea unui cerşetor?

Aceste rânduri sunt scrise pentru a vă încuraja în gândurile dvs de a promova valori sănătoase printre români, nu ideea de a câştiga uşor bani din băşcălie. Nu am nici o legătură cu scandalurile în care sunteţi implicat, sper să rămâneţi liber în trust, să câştigaţi mulţi bani, iar în viitor să văd omul de artă din dvs, poate într-o zi, dacă ne vom întâlni, ne vom strânge mâna. 

Articolul este scris din durere şi trebuie tratat ca atare, vă mulţumesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite