Biserica Unitariană aniversează 450 de ani de când s-a enunţat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa. Ce manifestări a pregătit

Biserica Unitariană aniversează 450 de ani de când s-a enunţat pentru prima dată libertatea religioasă
în Europa. Ce manifestări a pregătit

Biserica Unitariană din Cluj

Biserica Unitariană Maghiară aniversează anul acesta 450 de ani de la Edictul de la Turda, moment istoric în care s-a enunţat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa. Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda la începutul anului 1568, a adoptat o hotărâre istorică: s-a proclamat libertatea conştiinţei religioase pentru prima oară în istoria modernă a omenirii şi dreptul fiecărei comunităţi de a-şi alege predicator

Ştiri pe aceeaşi temă

„Edictul ce a proclamat libertatea religioasă este cea mai de preţ valoare transilvăneană, de aceea Biserica Unitariană Maghiară va organiza o serie de manifestări comemorative şi festive în vederea marcării momentul aniversar, respectiv a readucerii principiilor de egalitate şi de libertate a comunităţilor în atenţia publică. Chiar dacă libertatea religioasă a fost formulată pentru prima dată la Turda, acest principiu este urmărit peste tot în lume. Ne dorim ca în 2018 toţi locuitorii Transilvaniei, români, maghiari, saşi şi de alte naţionalităţi, catolici, ortodocşi, reformaţi, luterani, unitarieni sau de alte confesiuni, să poată să îşi amintească cu mândrie de acest moment istoric special şi să sărbătorim împreună această aniversare“, se arată într-un cominucat al Bisericii Unitariene. 

„De aceea declarăm anul 2018 Anul Libertăţii Religioase“, a spus episcopul Bálint Benczédi Ferenc, conducătorul bisericii unitariene. El a mai adăugat că biserica unitariană îşi datează existenţa instituţională de la această dată.

Pentru a celebra aniversarea a 450 de ani de la Edictul de la Turda, biserica unitariană organizează pe 13 ianuarie un eveniment comemorativ special în locul adoptării edictului, biserica romano catolică din Turda. La eveniment şi-au anunţat prezenţa lideri religioşi din ţară şi din străinătate, la fel ca şi lideri a vieţii publice din România şi Ungaria. Acest moment festiv va fi precedat pe 12 ianuarie la Cluj-Napoca a piesei de cvartet Punte între rai şi pământ a compozitorului britanic de religie unitariană Alan Williams. Totodată, cu ocazia evenimentelor de marcă din această săptămână, organizatorii vor lansa o petiţie oficială ca Parlamentul României, Parlamentul Ungariei şi Parlamentul European să adopte rezoluţii pentru comemorarea aniversării şi susţinerea libertăţii religioase, respectiv pentru declararea zilei de 13 ianuarie ca fiind Ziua Libertăţii Religioase.

Biserica unitariană a pregătit o serie de manifestări dea-lungul Anului Libertăţii Religioase: se vor ridica statui pentru întemeietorul bisericii unitariene,  Dávid Ferenc la Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe, se vor renova biserici şi clădiri ale cultului, iar în incinta episcopiei unitariene de la Cluj-Napoca se va înfiinţa Casa Libertăţii Religioase. Mai mult, biserica unitariană pregăteşte dezvoltarea reţelei proprie de educaţie prin înfiinţarea mai multor creşe şi grădiniţe. Comunităţile de credincioşi unitarieni vor organiza la rândul lor evenimente de comemorare şi sărbătoare pe parcursul anului, iar la finalul anului va avea loc la Cluj-Napoca sinodul bisericii unitariene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: