Alertă severă de securitate: spovedania online!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Etapa a doua a evoluţiei spovedaniei online este cea la webcam, ce presupune, de partea cealaltă, un confesor de 
serviciu, 24/24
Etapa a doua a evoluţiei spovedaniei online este cea la webcam, ce presupune, de partea cealaltă, un confesor de serviciu, 24/24

Este o modă larg răspândită în ţările occidentale, proprie în special lumii catolice. Născută din dorinţa bisericii de a se moderniza, de a ţine pasul cu vremurile noi, de a putea intra într-un dialog cu tânăra generaţie prin intermediul platformelor sociale, de a răspunde unei certe modificări sociale care înseamnă însingurare şi refugiu în lumea virtuală.

Există sute şi sute de site-uri specializate în spovedanii online, fiecare cu un număr enorm de accesări, semn că soluţia prezintă ceva avantaje şi că este luată în serios.

Mare atenţie la termeni pentru că, în spatele acestora, se pot ascunde poveşti dintre cele mai bizare. Trebuie făcută o diferenţă foarte clară între două tipuri majore de ofertă.

Prima ofertă este cea religioasă clasică, rebrenduită în termenii lumii virtuale. Un exemplu printre foarte multe altele, acest Confesional virtual pentru IPhone şi IPad, cu o valoare de aproximativ 4 Euro, cu mare avantaj de a fi creat şi difuzat sub binecuvântarea oficială a episcopilor catolici “în scopul de a oferi posibilitatea unei analize personalizate a conştiinţei pentru fiecare utilizator”, rugându-i pe aceştia ca, în cazul în care nu găsesc pe listă păcatul specific pe care vor să-l mărturisească, să-l adauge la lista deja existentă...Foarte clasic în construcţie, “Confession: A Roman Catholic App” îţi cere să te înregistrezi cu numele, indicaţia sexului, statutul social (singur, căsătorit sau preot) şi să alegi o parolă pentru spovedanie. Ai la dispoziţie posibilitatea de a adăuga sau scoate păcate de pe lista standard, acolo unde, în final, sunt listate şi cele mai comune rugăciuni, cele pe care le preoţii le-ar indica pentru penitenţă.  Apoi apeşi pe butonul de spovedanie, apar casetele  cu indicaţia păcatelor care trebuie bifate în funcţie de persoanele în faţa cărora ai greşit (prieteni, părinţi, familie sau, dacă eşti copil, că nu ai făcut curat în cameră), apoi apeşi pe butonul care-ţi deschide pagina goală în care trebuie tu să-ţi scrii păcatele pentru care ceri iertare, apoi apare, în fine, butonul “Finish” după care accesezi rugăciunea finală şi apoi pa!

spovedanie online

N-aveţi prea mult timp? Sunteţi pe grabă? A fost o zi grea şi vreţi să mai faceţi şi altceva dar vă mustră conştiinţa că nu v-aţi spovedit? Nimic mai simplu, avem ceva rapid, curat şi eficient, clasicul şi deliciosul site (absolution online) unde sunt listate toate păcatele general cunoscute şi practicate cu lista imediată a penitenţei date de preotul/computer, adică un şir de rugăciuni. Câteva zeci de secunde pentru a intra în Confesionalul virtual şi pentru alegerea păcatului, cu soluţia promtă şi finală.

Dar acest tip de site-uri este dublat de altele, mult mai elaborate. Etapa a doua a evoluţiei a fost apariţia spovedaniei online cu ajutorul unui webcam, ceea ce presupune, de partea cealaltă, un confesor de serviciu, 24/24, ceva în genul site-urilor chat pornografice. Etapa a treia, destul de nouă, este dublarea site-ului de spovedanii/iertarea păcatelor de unul de întâlniri online. Foarte interesant, cu atât mai mult cu cât una dintre cele mai noi găselniţe în domeniu este că, după ce te înscrii şi devii utilizator agreat al site-ului respectiv, poţi urmări în timp real spovedaniile celorlalţi (sau le poţi accesa din arhivă), poţi alege o persoană al cărei profil te interesează şi poţi să intri în legătură cu ea, eventual pe baza unei pasiuni comune demonstrată de similaritatea păcatelor confesate.

Există şi varianta siteurilor complexe, cele care te îndeamnă “eliberează-te, lasă să iasă demonii tăi interiori şi spovedeşte-ţi păcatele!” unde, pentru mai multă rapiditate, poţi intra direct pe tipul spovedaniei pe care doreşti s-o faci sau s-o vizualizezi (pe categorii: spovedanii despre sănătate, familie, sex, dragoste, locul de muncă, dirunţă de răzbunare, despre prieteni, despre şcoală, despre orice altceva...confesiuni vesele, triste, simpatetice, pline de furie): acesta este EXPERIENCE PROJECT unde, evident, după înscriere, poţi vizualiza toate celelalte spovedanii, dar, iarăşi o noutate, foloseşti şi Google Maps pentru a-ţi indica localizarea, de data asta nu în lumea virtuală, ci în cea reală. Numai pentru acest site sunt 34.281.130 de asemenea experienţe povestite, înregistrate şi accesibile.

Avem şi noi ceva în genul acesta, site funcţional, anunţul fiind postat pe “Căluăza Ortodoxă On Line”:

spovedanie online

Confesorul căruia îi puteţi adresa mesajele dvs pe adresa spovada-on-line@yahoo.com  este Cuviosul Pafnutie Palmasu care astfel se prezintă :

«Cu mila lui Dumnezeu, eu nevrednicul Pafnutie, gata să ajut păcătoşilor. Numele meu este Părintele Pafnutie Pălmaşu şi până la vârsta de 30 de ani am fost un păcătos. De meserie tractorist, stăteam mai mult prin cârciumi şi alte locuri spurcate, necinstindu-mă cu femei şi alte spurcăciuni! Dar într-o noapte după ce mă întorsesem beat acasa şi-mi luasem nevasta la bătaie, - l-am visat pe Sf. Ioan Gură de Aur cum m-a povăţuit să intru la mânăstire, ceea ce degrabă am şi făcut lăsând în urmă cele lumeşti şi de ruşine. Laudă Ţie noi îţi cântăm, Doamne! Şi Numele îţi înălţăm! Slavă Ţie numai Ţie Aliluia, Aliluia, Aliluia! ».

Ce propune Cuviosul Pafnutie Pălmaşu?

«Nou: Spovedanie la webcam!

Dragii mei am pus la punct şi un sistem de spovedanii online, bazat pe încredere şi pe respectul faţă de cel de lângă noi. Chiar dacă nu vom fi faţă în faţă cu enoriaşii, vom face tot ceea ce trebuie şi vor putea primi sfaturi şi răspunsuri la problemele lor. Pentru cei care vor sa se spovedească faţă în faţă cu părintele (aşa cum este canonul) trebuie să îl  contactaţi pe mail la adresa spovada_on_line@yahoo.com şi să stabiliţi cu acesta momentul când vă veţi spovedi prin intermediul webcam.

Aliluia, Doamne miluieşte-ne pe noi!  Doamne miluieşte-ne pe noi şi răspândeşte credinţa noastră  peste tot ! « 

Poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe Române este însă că păcatele nu pot fi dezlegate pe Internet! Biserica se împotriveşte spovedaniei online şi susţine că aceasta ar trebui făcută doar la preot. Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, îi sfătuieste pe cei care doresc să-şi dezlege păcatele în Postul Craciunului, să nu se spovedească pe Internet.

"Intimitatea mărturisirii nu poate fi niciodată înlăturată, pentru că este taina ta cu Hristos. Mărturisirea păcatelor, confesiunea în sine, este întărită de actul sacramental al dezlegării. Deci, preotul lucrul acesta îl face. Cine dă dezlegare pe Internet? Nu suntem împotriva tehnicii şi noi ne folosim de ea, uneori ne deranjează şi ne şi aranjează...Biserica a făcut o experienţă înainte de a apărea Internetul, spovedania colectivă, publică şi s-a ajuns la abandonarea acestei practici foarte curând, pentru că se crea mai mult efect negativ decât pozitiv. Faptul ca să-şi spună cineva, public, păcatul, îl murdăreşte şi pe altul care citeşte sau care ascultă".

Va fi oprită evoluţia sistemului spovedaniei online în România? Pentru cât timp? Va rezista competiţiei deschise de celălalte culte care sunt cu mult mai permisive în domeniu? Foarte greu de spus, la fel cum este greu de intuit dacă, în prezenţa unei asemenea interdicţii, tinerii nu se vor îndrepta direct către site-urile internaţionale, dechise şi larg ofertante.

Problema cea mai gravă ţine, însă, de securitatea individuală. Sunt sute şi sute de mii de asemenea confesiuni, dintre care doar câteva făcute în glumă sau în batjocură. Ele deschid calea spre o posibilă analiză pe care o poate face oricând un profiler profesionist pentru a identifica breşe psihologice, vulnerabilităţi şi pentru a crea mecanismele de presiune în consecinţă. În combinaţie cu înrtegistrările de pe camerea web şi locaţia oferită de Google Maps, orice individ poate deveni o ţintă, poate fi manipulat sau agresat, poate fi folosit cu identitatea sa reală în jocuri subterane a căror complexitate nici măcar nu o puteţi bănui.

Mare atenţie nu numai la dimensiunea spirituală absolut îndoielnică a acestor demersuri, multe ţinând chiar de zona exchibiţionismului, ci şi la această extrem de reală dimensiune a securităţii dvs. personale, cea pe care o compromiteţi poate definitiv în momentul în care accesaţi, chiar din dorinţa unei glume sau cercetări envinovate, asemenea site-uri create de profesionişti pentru uzul mereu posibil al profesioniştilor din alte domenii.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite