A împiedicat diplomaţia ungară vizita Papei în România în anul Centenarului? Poate ne va răspunde Szijjarto Peter pe timpul prezenţei sale în România!

A împiedicat diplomaţia ungară vizita Papei în România în anul Centenarului? Poate ne va răspunde Szijjarto Peter pe timpul prezenţei sale în România!

Imagine cu Papa Francisc

Din ce în ce mai multe agenţii de ştiri dau ca certă prezenţa Suveranului Pontif în România în cursul anului 2019. O lovitură importantă a diplomaţiei române, care a încercat din răsputeri, de mai bine de 2 ani de zile, convingerea Papei să pregătească o vizită în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Iniţial negocierile au fost purtate pentru anul 2018, însă fără să ofere explicaţii consistente, Vaticanul a declinat invitaţia de a vizita România în anul Centenarului, preferând, se pare, să facă acest gest foarte important din punct de vedere diplomatic pe parcursul anului 2019. 
 
Surse bine informate de la Vatican spun că un rol crucial în convingerea Papei să nu fie prezent în România, în anul 2018, l-ar fi avut autorităţile ungare, care, prin toate mijloacele avute la dispoziţie, pe filiera catolica, l-au determinat pe Sfântul Părinte să amâne cu un an vizitarea Bucureştilor. Iar unul din aşa-zisele argumente invocate se referea la situaţia înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic din municipiul Târgu Mureş, temă folosită şi pentru şantajarea României, prin blocarea votului pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OCDE.
 
Un pretext fals, în condiţiile în care acest liceu funcţionează fără probleme de la începutul acestui an şcolar, iar tergiversarea înfiinţării sale a fost cauzată exclusiv de conducerea UDMR, care a forţat înfiinţarea unităţii şcolare fără respectarea normelor legale, care prevedeau modalitatea de înfiinţare a unei unităţi şcolare de învăţământ. Este de notorietate, de altfel, implicarea activă a trimisului Vaticanului la Bucureşti, în susţinerea publică a poziţiei ungare faţă de subiectul liceului de la Târgu Mureş.  
 
citeste totul despre: