ÎPS Ioan Robu se retrage de la conducerea arhidiecezei catolice de Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Conferinţei Episcopale Catolice din România, ÎPS Ioan Robu, a anunţat miercuri că se retrage de la conducerea arhiepiscopiei de Bucureşti. El a împlinit la 6 noiembrie vârsta de 75 de ani, vârstă la care conform Codului Canonic al Bisericii Catolice e obligat să-i scrie Papei de la Roma şi să-şi anunţe retragerea.

. În aceste condiţii, e de aşteptat ca comunitatea catolică din Bucureşti şi întreaga dieceză de sud a ţării să primească în următoarele săptămâni numele succesorului actualului înalt prelat, care va deveni arhiepiscop emerit.

Ioan Robu conduce destinele comunităţii catolice de peste 35 de ani, mai exact din 1983, când a fost desemnat drept administrator diecezan. El s-a remarcat prin poziţiile sale publice mai ales după 1990. În iunie 1990 a condamnat venirea minerilor la Bucureşti, iar în noiembrie 2015 a fost cel dintâi înalt prelat român ce a mers la Clubul Colectiv pentru a se ruga pentru sufletele victimelor ce şi-au pierdut viaţa în nefastul incendiu din 30 octombrie 2015. Pe de altă parte, înainte de 1989 a refuzat în mod constant cererea autorităţilor comuniste de a deveni membru al Marii Adunări Naţionale.

Ioan Robu e nu doar cel mai longeviv înalt prelat din istoria diecezei catolice locale, dar şi primul episcop român ce a primit la Bucureşti vizita a doi suverani pontifi, mai întâi pe Ioan Paul al II-lea, în mai 1999 (eveniment ce a consemnat cea dintâi vizită a unui papă într-o ţară creştină majoritar ortodoxă), şi pe actualul Papă, Francisc, în mai 2019.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite