Marile texte ale creştinismului: „Faptul extraordinar“, un volum coordonat de Cristian Bădiliţă 1

"Manuel Garcia Morente a devenit un mit în lumea catolică spaniolă după convertirea sa miraculoasă. Viziunea pe care a trăit-o în exil, la Paris, în noaptea de 29 spre 30 aprilie 1937, i-a schimbat radical viaţa. Această viziune mistică e povestită şi analizată, cu maximă luciditate şi sinceritate, sub forma unei scrisori destinate duhovnicului său. Este unul dintre marile texte mistice ale creştinismului", spune Cristian Bădiliţă.

Marile texte ale creştinismului: „Faptul extraordinar“, un volum coordonat de Cristian Bădiliţă Vezi comentarii 1

INTERVIU Francisc Doboş, preot catolic: Încercăm să-L facem atât de serios pe Dumnezeu încât Îl îndepărtăm de oameni

INTERVIU Francisc Doboş, preot
catolic: Încercăm să-L facem atât de serios pe Dumnezeu încât Îl îndepărtăm de oameni

Francisc Doboş (43 de ani) nu a ştiut încă din copilărie că vrea să devină preot, chiar dacă mergea cu drag duminică de duminică la biserică, ba chiar îşi dorea orice altceva, numai preot să nu fie. Însă cum căile Domnului sunt nebănuite, a înţeles până la urmă de ce credinţa e o bucurie şi nu un sacrificiu, iar acum este unul dintre cei mai iubiţi părinţi din ţară.

Biserica Bucur - locul unde s-a născut Bucureştiul, între legendă şi spiritualitate

Biserica Bucur - locul unde s-a născut Bucureştiul, între legendă şi spiritualitate

Unul dintre cele mai frumoase, dar şi mai controversate monumente din Bucureşti se află pe malul Dâmboviţei şi uimeşte şi azi prin simplitate, întruchipând un simbol al identităţii naţionale, dar şi locale. Este vorba de micuţa biserică, închinată sfinţilor Atanasie şi Chiril, şi cunoscută de tot bucureşteanul drept Biserica Bucur sau Biserica lui Bucur Ciobanu.

Maica Benedicta în dialog cu Fabian Anton

Maica Benedicta în dialog cu Fabian Anton

Cum ar fi să stai de vorbă cu o personalitate a culturii despre personalităţi culturale? Cam asta i s-a întâmplat lui Fabian Anton, care a avut ocazia de a discuta pe larg cu Maica Benedicta (Zoe Dumitrescu-Buşulenga) despre toţi oamenii mari ai culturii române, legaţi într-un fel sau altul de Mănăstirea Văratec. Convorbirile au fost publicate în două volume publicate de Editura Vremea.

Părintele Constantin Necula, despre arta de a dărui, la Sibiu: „În copilărie, actorii mi se păreau supraoameni”

Părintele Constantin Necula, despre arta de a dărui, la Sibiu: „În copilărie, actorii mi se păreau supraoameni”

În conferinţa  „Arta de a dărui – De la Dumnezeu către om”, inspirată de tema acestei ediţii a FITS şi susţinută, sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, părintele Constantin Necula a subliniat că oamenii sunt motive de dragoste şi că teatrul a fost, pentru generaţia sa, una dintre cele mai tainice şcoli de demnitate.

La Şumuleu Ciuc: cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est. Credincioşii vin aici încă din Evul Mediu

La
Şumuleu Ciuc: cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est. Credincioşii vin aici încă din
Evul Mediu

Şumuleu Ciuc este cartierul din Miercurea Ciuc pe care l-a vizitat astăzi Suveranul Pontif. Anual, se întâlnesc aici de Rusaliile romano-catolice români şi maghiari din ţară şi din Ungaria, În biserica din Şumuleu se află o statuie a Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus, făcătoare de minuni, iar în 2018 au văzut-o 130.000 de credincioşi.

Pledoarie pentru Isus, în cărţile lui Brant Pitre

Pledoarie pentru Isus, în cărţile lui Brant Pitre

Trei cărţi dedicate lui Isus, semnate de Brant Pitre,„Misterul Cinei de pe urmă, Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei“, „Fiul lui Dumnezeu?. Pledoarie pentru Isus“, „Isus Mirele. Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilor" sunt de citit în aceste zile de Paşte care sărbătoresc Învierea Domnului.

Ziua Culturii Naţionale este o sărbătoare naţională, o zi de reflecţie asupra culturii române, celebrată anual în România pe 15 ianuarie, cu scopul de a promova cultura, arta, şi efortul academic. A fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, întrucît reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889).

acum 9 zile · comentarii (9)

Zilele trecute am primit pe email, prin bunăvoinţa solidară a directorului admirabilului „Magazin istoric“, Dorin Matei,  o surprinzătoare şi frumoasă scrisoare semnată de domnul Dumitru Horia Ionescu, locuitor al oraşului Freiburg, din Germania. Scrisoarea a fost „provocată” autorului de lectura blogului meu din Adevărul, dedicat legendarei stareţe a Mănăstirii Hurezi, de la sfârşitul anilor 70, Mihaela Vişoiu.

acum 4 luni · comentarii (1)

Am aflat cu voia lui Dumnezeu de un loc binecuvântat pe pământul nostru, Slatina Nera, în Banat. Aici binecuvântarea Domnului s-a pogorât către noi. Natura pe care El ne-a dăruit-o ne slujeşte cu dragoste. Plantele minunate mângâiate de grija lui Dumnezeu într-un loc pur şi plin de prospeţime produc minuni. Aici oamenii devin îngeri şi se sfinţesc lucrând pentru sănătatea şi puterea semenilor din jurul lor.

acum 5 luni · comentarii (1)

La Hurezi, în vatra brâncovenească, unde domnitorul a ridicat odată cu zidurile palatului şi catedrala mânăstirii, unde se află în pronaos şi tabloul votiv infăţişându-l pe domnitor împreună cu soţia sa, doamna Maria, ţinând în mâini miniatura catedralei celebre, a fost stareţă în veacul al XX-lea, între anii 1953 şi 1980, maica stavroforă Mihaela Ghişoiu, poate una dintre cele mai dăruite cu har dintre stareţele veacului ortodox pomenit.

acum 6 luni · comentarii (2)

Eminescu poet naţional şi universal de o mare amplitudine intelectuală şi de un enciclopedism rar întâlnit, o dovadă a acestei erudiţii sunt cele 44 de caiete (acum în fondul Academiei Române) pe care Noica le numea miracolul culturii române. Eminescu a devenit mit sau a fost facut mit? O întrebare care a iscat multe răspunsuri care la rândul lor au dus la şi mai multe întrebări.

acum 7 luni · comentarii (3)

Chiar dacă lansări (aparent) mai actuale, sau cu minim de glamour, au luat faţa Bookfest-ului, cred că evenimentul acestei ediţii a fost lansarea de la Humanitas a celui de-al doilea volum al traducerii „Bibliei după textul ebraic“, coordonată de profesoarele Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu. Lansarea a fost prezentată de Horia-Roman Patapievici, un campion fervent şi constant al textului sacru.

acum 8 luni · comentarii (4)

Volumul realizat de cele două profesoare pe baza dosarului de beatificare înaintat la Vatican, „Martori ai Fericirii. Şapte vieţi de sfinţi români“, publicat de editura Humanitas, va fi lansat marţi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, iar la târgul Bookfest, sâmbătă, la ora 14.30, la standul editurii. Evenimentul este excepţional, ţinând cont că coincide cu vizita Papei, care-i va beatifica pe cei şapte martiri greco-catolici.

acum 8 luni · comentarii (5)

De ce scandalizează creştinismul? Iată o veche, eternă întrebare care, probabil, va mai fi pusă multă vreme de-acum încolo. Răspunsul este simplu: creştinismul scandalizează pentru că doctrina creştină este un scandal. Încă de la momentul predicilor rostite de Iisus la trecerea sa pe Pământ, până în ziua de azi, coruptă şi materialistă până în cea mai intimă fibră a sa.

acum 8 luni · comentarii (30)

Sărbătoarea Sfintelor Paşti din anul acesta a fost întâmpinată de suflarea creştin-ortodoxă românească întreagă cu o mai vie decât oricând participare şi cu un mai viu decât oricând devotament şi cu o bucurie subliniat solidară identitar, începând de la cea mai mică bisericuţă de ţară până la bătrâna Catedrală Patriarhală, afirmând vocaţia spirituală a unui popor botezat şi creştinat de către Întâiul Apostol a lui Hristos.

acum 9 luni · comentarii (1)

„Iar Pavel a zis: Nu sunt nebun, prea puternice Festus, ci grăiesc cuvintele adevărului şi ale înţelepciunii. Regele ştie despre acestea, şi în faţa lui vorbesc fără sfială, fiind încredinţat că nimic nu i-a rămas ascuns, pentru că aceasta nu s-a întâmplat într-un ungher.” (Faptele Apostolilor, 26:25-26)

acum 9 luni · comentarii (17)
Postari Recente