GALERIE FOTO Când moartea nu înseamnă adio: viaţa alături de cadavre, un ritual straniu, practicat şi astăzi 0

Moartea unei persoane iubite e o traumă greu de depăşit, iar toţi cei care au trecut prin asta ştiu cât timp şi câtă voinţă necesită. În regiunea Toraja, din Indonezia, localnicii practică un ritual care poate părea straniu, chiar sinistru pentru mulţi dintre noi: mumificarea şi păstrarea cadavrelor celor dragi pentru luni sau chiar ani de zile, în casă, înainte de înmormântare.

GALERIE FOTO Când moartea nu înseamnă adio: viaţa alături de cadavre, un ritual straniu, practicat şi astăzi Vezi comentarii 0

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

Ortodocşii sărbătoresc, duminică şi luni, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. În unele zone, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

INTERVIU Florin Danu, preot: „Dacă faci poliţie în biserică, atunci îi îndepărtezi pe tineri“

INTERVIU Florin Danu, preot: „Dacă faci poliţie în biserică, atunci îi îndepărtezi pe tineri“

Preotul Florin Danu este o adevărată mană cerească pentru copiii şi bătrânii nevoiaşi din satul Lada, judeţul Teleorman, unde a ajuns în 2010. În Săptămâna Mare, părintele ne-a povestit cum a ales calea Domnului, de ce şi-a făcut o misiune din a aduce lumină şi speranţă unor oameni uitaţi de societate, dar şi cum ar putea fi apropiaţi tinerii de Biserică.

Ziua Culturii Naţionale este o sărbătoare naţională, o zi de reflecţie asupra culturii române, celebrată anual în România pe 15 ianuarie, cu scopul de a promova cultura, arta, şi efortul academic. A fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, întrucît reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889).

acum 6 luni · comentarii (10)

Zilele trecute am primit pe email, prin bunăvoinţa solidară a directorului admirabilului „Magazin istoric“, Dorin Matei,  o surprinzătoare şi frumoasă scrisoare semnată de domnul Dumitru Horia Ionescu, locuitor al oraşului Freiburg, din Germania. Scrisoarea a fost „provocată” autorului de lectura blogului meu din Adevărul, dedicat legendarei stareţe a Mănăstirii Hurezi, de la sfârşitul anilor 70, Mihaela Vişoiu.

acum 9 luni · comentarii (1)

Am aflat cu voia lui Dumnezeu de un loc binecuvântat pe pământul nostru, Slatina Nera, în Banat. Aici binecuvântarea Domnului s-a pogorât către noi. Natura pe care El ne-a dăruit-o ne slujeşte cu dragoste. Plantele minunate mângâiate de grija lui Dumnezeu într-un loc pur şi plin de prospeţime produc minuni. Aici oamenii devin îngeri şi se sfinţesc lucrând pentru sănătatea şi puterea semenilor din jurul lor.

acum 10 luni · comentarii (1)

La Hurezi, în vatra brâncovenească, unde domnitorul a ridicat odată cu zidurile palatului şi catedrala mânăstirii, unde se află în pronaos şi tabloul votiv infăţişându-l pe domnitor împreună cu soţia sa, doamna Maria, ţinând în mâini miniatura catedralei celebre, a fost stareţă în veacul al XX-lea, între anii 1953 şi 1980, maica stavroforă Mihaela Ghişoiu, poate una dintre cele mai dăruite cu har dintre stareţele veacului ortodox pomenit.

acum 11 luni · comentarii (2)

Eminescu poet naţional şi universal de o mare amplitudine intelectuală şi de un enciclopedism rar întâlnit, o dovadă a acestei erudiţii sunt cele 44 de caiete (acum în fondul Academiei Române) pe care Noica le numea miracolul culturii române. Eminescu a devenit mit sau a fost facut mit? O întrebare care a iscat multe răspunsuri care la rândul lor au dus la şi mai multe întrebări.

acum 1 an · comentarii (3)
Postari Recente