Sfântul Nicolae Domnesc, un arc peste timp

Sfântul Nicolae Domnesc, un arc peste timp

Biserica argeşeană Sfântul Nicolae Domnesc este considerată cea mai veche ctitorie voievodală de pe teritoriul Ţării Româneşti, ea având rolul de necropolă a familiei Basarabilor, afirmând astfel o  domnie independentă. Din cauza lipsei pisaniei originale datarea exactă a construcţiei este incertă, se crede- totuşi- că zidirea bisericii a fost începută după 1340.

Tradiţii de Buna Vestire sau Blagoveştenia. Obiceiuri pentru a alunga energiile negative din casă

Tradiţii de Buna Vestire sau Blagoveştenia. Obiceiuri pentru a alunga energiile negative din casă

La 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului. La praznicul Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxă celebrează ziua în care Arhangherul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Praznicul Bunei Vestiri este o zi de mare bucurie pentru întreaga creştinătate şi, de aceea, Biserica acordă celor care respectă Marele Post prima dezlegare la peşte.

A avut Isus un frate geamăn? „Acestea sunt cuvintele secrete ale lui Isus cel viu, iar geamănul, Iuda Toma, le-a pus în scris”

A avut Isus un frate geamăn? „Acestea sunt cuvintele secrete ale lui Isus cel viu, iar geamănul, Iuda Toma, le-a pus în scris”

În 1897, doi arheologi britanici făceau săpături la Oxyrhynchus, Egipt, când un băiat a descoperit un fragment de papirus ce conţinea spuse ale lui Isus în limba greacă. Ziarele au titrat despre o nouă evanghelie creştină timpurie, anterior necunoscută. Ulterior, alte versiuni ale textului vor fi adunate în Evanghelia lui Toma, relatează Daily Beast.

Pere-Lachaise, cimitirul apărut după o criză a locurilor de veci şi refuzat de parizieni. Ce „ritualuri“ ciudate au loc la unele morminte

Pere-Lachaise, cimitirul
apărut după o criză a locurilor de veci şi refuzat de parizieni. Ce „ritualuri“
ciudate au loc la unele morminte

Cimitirele nu mai sunt de mult doar acele locuri triste vizitate de rudele celor dispăruţi sau de cei care trec printr-o perioadă depresivă. Sigur, unele pot fi triste şi neîngrijite, dar există şi cimitire care sunt practic o combinaţie de galerie de artă, muzeu şi parc. Iar Pere-Lachaise este cel mai uimitor dintre toate.

90% dintre români cred în Dumnezeu, însă numărul necredincioşilor e de patru ori mai mare decât în 2011 - Barometrul vieţii religioase în România

90% dintre români cred în Dumnezeu, însă numărul necredincioşilor e de patru ori mai mare decât în 2011 - Barometrul vieţii religioase în România

Românii se declară a fi religioşi într-o proporţie covârşitoare, însă în ultimii 8 ani numărul necredicioşilor s-a triplat, arată Barometrul vieţii religioase a României. Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPR) al Academiei Române.

Recentul "conflict" din presă între IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, mi se pare un conflict construit artificial. Ca şi altă dată, cineva încearcă polarizarea opiniei publice spre o anumită direcţie, construind eventuale "conflicte" menite să lămurească propagandistic.

acum 13 zile · comentarii (27)

Mijlocul satului de olari care dă azi numele Slătioarei cade surprinzător în dreptul Cişmelei Sărarilor - e vorba de Săraru cel Bătrân, Constandin, veteran al Războiului pentru Neatârnare, cu pieptul plin de decoraţii -, un izvor ce curge neîncetat de peste 120 de ani, cum se scrie cioplit în piatra fântânii, monument ambiţios, înconjurând numele ctitorului cu neamurile ostenitorilor, câţi erau pe atunci slătiorenii.

acum 25 zile · comentarii (1)

Cu ani în urmă am poposit în oraşul românesc Bălţi. Purtam uniforma Armatei României şi eram însoţit de colonelul Valeriu Rusu, din Armata Naţională a Republicii Moldova. Un conaţional care ştia că amândoi serveam practic naţiunea sub acelaşi Tricolor. Acolo, la Bălţi mi-am întâlnit, pentru prima oară, rudele din partea bunicului. Europeni minunaţi, cu rădăcini pe malurile Nistrului. Acum, la Bălţi se implică şi Consiliul Mondial al Românilor.

acum 2 luni · comentarii (10)

Când Platon vorbea despre iubire ca atracţie a inferiorului faţă de superior – el definea de fapt, fără să ştie, admiraţia. Desigur, multe iubiri au şi o dimensiune admirativă – dar o asemenea dimensiune este secundară şi de altfel poate lipsi cu totul. Iubirea faţă de o fiinţă inferioară este posibilă, dovadă că a putut fi concepută în creştinism – unde este o noţiune centrală.

acum 2 luni · comentarii (1)

Chestiunea este foarte serioasă şi este fără precedent în istoria ortodoxiei, căci nu s-a mai întâmplat ca înalte feţe bisericeşti să se implice personal, la cel mai înalt nivel, în dezbateri publice privitoare la valoarea cântecului selecţionat ca reprezentând o ţară la Eurovision.

acum 2 luni · comentarii (78)

De ce sărbătorim cu atâta bucurie venirea primăverii? Ce semnificaţii au tradiţiile în identitatea noastră? Cât din identitatea noastră prezentă vine din trecut şi cât este de important să o transmitem mai departe?

acum 2 luni · comentarii (2)

Nu puţini sunt acei oameni născuţi cu uşurinţa de a spune prostii. Mereu capabili să laude absolut totul, oricând gata să vorbească despre absolut orice, aceştia nu cad nicicând pe gânduri, nu au în nicio împrejurare reţineri, nu se găsesc nicio clipă instalaţi în opoziţie cu ei înşişi ― nici măcar la nivel formal.

acum 4 luni · comentarii (17)

De curând s-a stins secerat de covid la doar 42 de ani unul dintre marii duhovnici ai ţării: părintele ieromonah Varlaam Almăjanu, stareţul Mânăstirii de la Partoş închinată Sfântului Iosif cel Nou, mitropolit al Banatului. După studii înalte făcute în Germania şi Grecia, a renunţat la o carieră academică pentru a sluji la altarul sfântului Iosif în comunitatea de oameni nevoiaşi ai Partoşului.

acum 5 luni · comentarii (1)

Ziua Culturii Naţionale este o sărbătoare naţională, o zi de reflecţie asupra culturii române, celebrată anual în România pe 15 ianuarie, cu scopul de a promova cultura, arta, şi efortul academic. A fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, întrucît reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889).

acum 1 an · comentarii (10)
Postari Recente
Modifică Setările