INTERVIU Părintele Visarion Alexa: „Biserica trebuie să fie un loc unde oamenii sunt acceptaţi fără prejudecăţi“ 10

Încă din copilărie, cel care avea să devină ani mai târziu parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ – Militari, l-a căutat pe Dumnezeu sub diferite forme – mai întâi în natură, cea care l-a îndemnat la introspecţie, apoi în glasul bunicilor, prin intermediul cărora l-a şi cunoscut pe Cel de Sus. Apoi, în adolescenţă, căutările au continuat sub diferite forme, până şi-a găsit îndrumătorul spiritual, părintele Sofian.

INTERVIU Părintele Visarion Alexa: „Biserica trebuie să fie un loc unde oamenii sunt acceptaţi fără prejudecăţi“ Vezi comentarii 10

Români de geniu. Nicolae Steinhardt, intelectualul-monah care a găsit fericirea în temniţele comuniste

Români de geniu. Nicolae Steinhardt, intelectualul-monah care a găsit fericirea în temniţele comuniste

Nebunesc de onest, exagerat de moderat, evreu convertit la creştinism şi intelectual ajuns monah, Steinhardt se prezintă în secolul extremismelor şi al infamiei morale ca un personaj atipic în toate. „Jurnalul fericirii“, cea mai cunoscută operă a sa, continuă să inspire noi generaţii de cititori şi să amintească de cea mai mare contradicţie dintre toate: asediul fericirii într-o temniţă comunistă.

Liiceanu: „Transferul de la credinţă spre cunoaştere e catastrofal pentru un popor care are nevoie să se încadreze în formele moderne ale cunoaşterii”

Liiceanu: „Transferul de la credinţă spre cunoaştere e catastrofal pentru un popor care are nevoie să se încadreze în formele moderne ale cunoaşterii”

Scriitorul Gabriel Liiceanu consideră că a te încăpăţâna să crezi că religia are o funcţie cognitivă duce la dezastru, deoarece ţine o populaţie întreagă în false viziuni despre cauzele lucrurilor. Iisus este cel mai extraordinar om care s-a născut pe lumea asta din punct de vedere moral, dar transferul de la credinţă spre cunoaştere e catastrofal pentru un popor care are nevoie să se încadreze în formele moderne ale cunoaşterii”.

Obiceiuri de Ajun şi de Crăciun la români

Obiceiuri de Ajun şi de Crăciun la români

Ajunul Crăciunului şi sărbătoarea Naşterii Domnului sunt marcate în ţara noastră prin cântece şi jocuri, urări care fac referire la belşug şi sănătate, iar majoritatea colindelor se referă la viaţa pământească a lui Iisus, de la Naştere la Răstignire, la cele şapte Taine şi la mila creştină.

Pelerinaj la Catedrala Mântuirii Neamului. Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur sunt expuse spre închinare

Pelerinaj la Catedrala Mântuirii Neamului. Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur sunt expuse spre închinare

Pe 13 noiembrie este sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur. Cu această ocazie, paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, biserica de la intrarea în Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti, organizează vineri şi sâmbătă un pelerinaj la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. Pelerinajul a început vineri la ora 10.00 şi se va încheia sâmbătă în jurul orei 17.00.

Spiritualitate
Articol publicitar

Dezvoltă-ţi spiritualitatea prin 4 tehnici simple

Dezvoltă-ţi spiritualitatea prin 4 tehnici simple

Spiritualitatea ocupă un loc important în viaţa noastră deoarece ne ajută să putem ajunge la cea mai bună versiune a noastră, dar şi să ne dezvoltăm inteligenţa emoţională. Dacă practici tehnicile specifice dezvoltării spirituale, îţi vei îmbunătăţi anumite aspecte din viaţa ta, cum ar fi: iubirea de sine, starea de spirit, nivelul de încredere în sine şi, de asemenea, vei lega relaţii autentice cu cei din jurul tău.

Pretorul roman Adrian şi soţia Natalia, convertiţi la creştinism în timpul prigoanei. Ea i-a purtat hainele pentru a intra în temniţă

Pretorul roman Adrian şi soţia Natalia, convertiţi la creştinism în timpul prigoanei. Ea i-a purtat hainele pentru a intra în temniţă

În ziua de 26 august, creştinii ortodocşi şi greco-catolici îi pomenesc pe Sfinţii mucenici Adrian şi soţia sa Natalia, care şi-au dat viaţa pentru Hristos în timpul persecuţiei creştine. Pentru noi, cei din prezent, pare ceva de neînţeles să renunţi la tot ce ai şi chiar la propria viaţă pentru credinţa în Dumnezeu.

Maica Tereza a fost exorcizată înainte de a muri. „Era o sfântă, diavolul a încercat să o tulbure“

Maica Tereza a fost exorcizată înainte de a muri. „Era o sfântă, diavolul a încercat să o tulbure“

Agnes Gonxha Bojaxhiu, născută în Macedonia, în 1910, este femeia care a intrat în istorie drept Maica Tereza din Calcutta şi şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în India. Munca ei în slujba celor săraci şi bolnavi i-a adus un premiu Nobel pentru pace în 1979. Însă în viaţa ei au fost şi momente controversate, inclusiv un episod de exorcizare.

O discuţie cu Răzvan Bucuroiu, publicist, realizator TV şi director fondator al revistei Lumea credinţei. De asemenea, Răzvan Bucuroiu este unul dintre „pionierii” presei religioase în România şi redactorul-şef al editurii Anastasia, editura care a reuşit să aducă în publicului românesc de după Revoluţie marile titluri are literaturii ortodoxe, interzise pentru mulţi ani în România comunistă.

acum 2 luni · comentarii (0)

Rădăcinile sărbătorilor de iarnă, în special ale Crăciunului, se duc în timpuri precreştine şi se leagă de venirea anotimpului rece şi de solstiţiul de iarnă, ca barieră, dincolo de care ziua începe să crească. Tocmai de aceea, este o sărbătoare a Soarelui, unele religii legând-o de câte un zeu victorios, aşa cum este de pildă Mithra, serbat la 25 decembrie.

acum 6 luni · comentarii (9)

Mare şi deosebit de dens populată în situaţii excepţionale este Grădina Domnului. E încăpătoare şi primitoare pentru toţi, lăsându-i să se comporte în libertatea convingerilor lor puse, toate, sub semnul credinţei lor statornice în puterea Credinţei. A  Adevăratei Credinţe. Problema fiind că „Adevărata Credinţă“ nu este la fel înţeleasă de toţi.

acum 7 luni · comentarii (93)

Într-un document din anul 1794, am aflat o întâmplare petrecută în incinta Mânăstirii Balamuci. E adevărat că acolo s-a făcut la un moment dat un ospiciu, dar asta abia 30 de ani mai târziu. În momentul la care mă refer i se spune Sfânta Mânăstire Balamuci - după cum stă scris negru pe alb. Nu se face referire la nicio nebunie, la nicio dezordine.

acum 1 an · comentarii (5)

Recentul "conflict" din presă între IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, mi se pare un conflict construit artificial. Ca şi altă dată, cineva încearcă polarizarea opiniei publice spre o anumită direcţie, construind eventuale "conflicte" menite să lămurească propagandistic.

acum 1 an · comentarii (27)

Mijlocul satului de olari care dă azi numele Slătioarei cade surprinzător în dreptul Cişmelei Sărarilor - e vorba de Săraru cel Bătrân, Constandin, veteran al Războiului pentru Neatârnare, cu pieptul plin de decoraţii -, un izvor ce curge neîncetat de peste 120 de ani, cum se scrie cioplit în piatra fântânii, monument ambiţios, înconjurând numele ctitorului cu neamurile ostenitorilor, câţi erau pe atunci slătiorenii.

acum 1 an · comentarii (1)

Cu ani în urmă am poposit în oraşul românesc Bălţi. Purtam uniforma Armatei României şi eram însoţit de colonelul Valeriu Rusu, din Armata Naţională a Republicii Moldova. Un conaţional care ştia că amândoi serveam practic naţiunea sub acelaşi Tricolor. Acolo, la Bălţi mi-am întâlnit, pentru prima oară, rudele din partea bunicului. Europeni minunaţi, cu rădăcini pe malurile Nistrului. Acum, la Bălţi se implică şi Consiliul Mondial al Românilor.

acum 1 an · comentarii (10)

Când Platon vorbea despre iubire ca atracţie a inferiorului faţă de superior – el definea de fapt, fără să ştie, admiraţia. Desigur, multe iubiri au şi o dimensiune admirativă – dar o asemenea dimensiune este secundară şi de altfel poate lipsi cu totul. Iubirea faţă de o fiinţă inferioară este posibilă, dovadă că a putut fi concepută în creştinism – unde este o noţiune centrală.

acum 1 an · comentarii (1)

Chestiunea este foarte serioasă şi este fără precedent în istoria ortodoxiei, căci nu s-a mai întâmplat ca înalte feţe bisericeşti să se implice personal, la cel mai înalt nivel, în dezbateri publice privitoare la valoarea cântecului selecţionat ca reprezentând o ţară la Eurovision.

acum 1 an · comentarii (78)

De ce sărbătorim cu atâta bucurie venirea primăverii? Ce semnificaţii au tradiţiile în identitatea noastră? Cât din identitatea noastră prezentă vine din trecut şi cât este de important să o transmitem mai departe?

acum 1 an · comentarii (2)

Nu puţini sunt acei oameni născuţi cu uşurinţa de a spune prostii. Mereu capabili să laude absolut totul, oricând gata să vorbească despre absolut orice, aceştia nu cad nicicând pe gânduri, nu au în nicio împrejurare reţineri, nu se găsesc nicio clipă instalaţi în opoziţie cu ei înşişi ― nici măcar la nivel formal.

acum 1 an · comentarii (17)

De curând s-a stins secerat de covid la doar 42 de ani unul dintre marii duhovnici ai ţării: părintele ieromonah Varlaam Almăjanu, stareţul Mânăstirii de la Partoş închinată Sfântului Iosif cel Nou, mitropolit al Banatului. După studii înalte făcute în Germania şi Grecia, a renunţat la o carieră academică pentru a sluji la altarul sfântului Iosif în comunitatea de oameni nevoiaşi ai Partoşului.

acum 2 ani · comentarii (1)
Modifică Setările