Unul dintre puţinele monumente româneşti rămase în Miercurea Ciuc, afectat de activităţi ilegale. „Biserica Mică” trebuie protejată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala mica, foto Ziar Harghita
Catedrala mica, foto Ziar Harghita

În luna martie a acestui an (2019), mass-media românească din judeţul Harghita trăgea semnale de alarmă pe tema atitudinii dispreţuitoare şi antiromâneşti arătate de funcţionarii Primăriei Miercurea Ciuc faţă de „Biserica Mică”, a comunităţii româneşti, monument istoric situat în imediata vecinătate a Universităţii Sapienţia, potrivit transparentnews.ro

Biserica Mică, cum este numit locaşul de către românii din Miercurea Ciuc, a fost construită în 1936, dar, după moartea preotului ctitor al ei, Isidor Vlad, in 1965, a fost lăsată în paragină, în mod deliberat, de autorităţile bisericeşti şi laice. Actualul preot paroh preciza că, după venirea sa în oraş, în 1983, s-a dorit cu tot dinadinsul refacerea bisericii, astfel că, împreună cu credincioşii, se forma un grup care curăţa edificiul, iar apoi,îl închidea cu lacăt (având nevoie de investiţii suplimentare), însă, în câteva ceasuri era iarăşi profanat. Lucrurile se întâmplau în ciuda amplasamentului bisericuţei, chiar în centrul oraşului. 

În prezent, ziarul românesc afirmă că a rămas valabil ce se afirma şi cu patru luni în urmă, anume că „poate fi pus sub semnul întrebării şi al îndoielii tot ce se întâmplă acolo. Cum au fost date avizele şi autorizaţiile de construcţie, cum a fost organizat şantierul acela?! – cu atât mai mult cu cât biserica este monument istoric, iar orice intervenţie presupune respectarea unor paşi legali foarte clari”. Recent s-a demonstrat că lucrările efectuate până în prezent, care de altfel continuă şi acum, sunt absolut ilegale. 

Părintele Emil Pop, parohul bisericii „Sf. Ap. Petru, Pavel şi Andrei” din Miercurea Ciuc, a făcut reclamaţii la mai multe instituţii, în care, după Dumnezeu, şi-a pus nădejdea că vor verifica şi vor lua măsuri împotriva celor care au decis să încalce legea. Inspectoratul de Stat în Construcţii a demarat cercetări şi a constatat că lucrările sunt ilegale, de la un capăt la altul. 

Eu am cerut să aflu pe ce bază se extinde cu construcţia spre un monument istoric – biserica. Orice monument istoric are un regim anume, iar ei nu au respectat asta. Conform legii, un monument este protejat până la 100 de metri în oraş. Ei au cinci metri.  Gândiţi-vă că primarul Raduly Robert predă la această universitate, Sapientia. În 2014 şi în 2018, DNA-ul a constatat că este un abuz şi de aici susţinerea în mod indirect prin autorizaţia de construcţie ilegală – afirmă părintele Emil Pop. 

Cu toate că ilegalităţile au ieşit la iveală după control, Primăria Miercurea Ciuc a atacat în instanţă rezultatul controlului. Găsită cu musca pe căciulă, autoritatea publică locală, reprezentată de Robert Raduly, plină de îndrăzneală, îşi vede în continuare de treabă. Bagă la înaintare diversiunea cu procesul, ca între timp să-şi ducă la bun sfârşit planul construcţie care afectează unul dintre puţinele monumente istorice care le mai sunt îngăduite românilor din Miercurea Ciuc. 

Ei continuă lucrările până la elucidarea situaţiei. Probabil că acesta este şi dedesubtul pentru care au dat în judecată, ca să treacă timp şi să termine lucrările – concluzionează părintele paroh. 

Ziariştii publicaţiei „Ziar Harghita” au contactat Inspectoratul Judeţean în Construcţii – Harghita pentru a afla în mod oficial rezultatul controlului efectuat la lucrările Universităţii Sapientia, însă nu au putut obţinut nicio informaţie, prin telefon. În schimb, li s-a recomandat solicitarea în scris a informaţiilor dorite, ceea ce au şi făcut. 

Jurnaliştii români din Harghita au anunţat că vor reveni cu noi amănunte, imediat ce vor intra în posesia documentelor solicitate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite