Una dintre statuile de pe Insula Paştelui, distrusă de o camionetă. Pierderea este incalculabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia spulberată de un autoturism  FOTO: Facebook Ma'u Henua
Statuia spulberată de un autoturism  FOTO: Facebook Ma'u Henua

O camionetă a lovit una dintre celebrele statui din Parcul Naţional Rapa Nui din Chile. Nu este clar dacă cel care conducea autoturismul a distrus statuia intenţionat sau din greşeală. O defecţiune la frână nu este, însă, exclusă. Primarul Rapa Nui, Pedro Edmuds, descrie daunele drept „incalculabile“ şi a solicitat să se limiteze utilizarea vehiculelor private pe insulă.

„Reiterăm importanţa de a avea grijă de moştenirea pe care o avem în parcul nostru“, scrie pe Facebook Ma’u Henua, o comunitate locală însărcinată să coadministreze Parcul Naţional Rapa Nui, adăugând şi că statuile nu sunt doar situri arheologice, ci şi „elemente sacre pentru o cultură vie şi fundamentală“.

Rapa Nui este una dintre cele mai îndepărtate insule locuite din lume, situată la 3.400 de kilometri, în largul coastei de vest a Chile. În fiecare an, aproximativ 150.000 de turişti vizitează insula pentru a vedea statuile. 

„Conform standardelor Rapa Nui, pe o insulă în care energia electrică este furnizată de un generator, apa este preţioasă“, a spus Jo Ann Van Tilburg, directorul Proiectului Statuia Insulei Paştelui. Ea a mai adăugat că vizitatorii care calcă pe morminte şi urcă pe statui reprezintă un pericol atât pentru insulă, cât şi pentru cultura ei. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite