Timişoara îşi face strategia pentru a fi Capitală Culturală Europeană în 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Timişoara, viitoarea Capitală Culturală Europeană în 2021
Imagine din Timişoara, viitoarea Capitală Culturală Europeană în 2021

Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană lansează strategia de implementare a programului TM2021 care urmează să fie împărţită în două etape: Etapa de început, denumită StartUp (2017 şi 2018) şi Etapa de producţie (2019-2021). Ulterior, echipa se va concentra pe ceea ce programul TM2021 va lăsa ca Moştenire după anul 2021 (2022-2023).

Conform reprezentanţilor timişoreni, scopul etapei de StartUp este acela de a crea bazele pentru pregătirea şi punerea în aplicare a Programului Cultural TM2021 şi a moştenirii sale. Pe parcursul acestei etape, va fi reformată Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană pentru a deveni o organizaţie profesională internaţională, sunt create şi testate evenimente şi va fi continuată implicarea cetăţenilor. De asemenea vor fi create oportunităţi de colaborare internaţională sub forma unor evenimente artistice şi expoziţii cu invitaţi speciali. Reţelele şi iniţiativele europene vor intra în contact cu partenerii locali şi regionali şi viceversa. Toate acestea se vor întâmpla pe parcursul a doi ani de sensibilizare a comunităţii europene.

Prima etapă, care începe în ianuarie 2017, se concentrează pe identificarea operatorilor culturali naţionali şi internaţionali care să dezvolte programul în aşa fel încât Programul Cultural propus pentru anul 2021 să fie coerent. Aceasta începe cu implicarea lui Chris Torch (de la Intercult, Stockholm) în postura de Director Artistic al Programului Timişoara 2021. Tot în 2017, vor fi recrutaţi directori de marketing şi comunicare şi alte poziţii relevante.

În ceea ce priveşte alegerea Directorului Artistic pentru etapa de StartUp, este nevoie de un profesionist în domeniul artistic, cu o perspectivă internaţională clară şi o experienţă vastă, care înţelege programul Timişoara 2021 şi este familiarizat cu etapele de implementare ale proiectelor pentru Capitală Culturală Europeană.

„Torch va aduce cu el experienţa în proiectele pentru Capitale Culturale Europene şi ale platformelor şi reţelelor europene artistice. Acesta va lucra alături de echipa Timişoara 2021 pentru dezvoltarea celor mai bune strategii pentru statusul de Capitală Culturală Europeană. Considerăm că Torch este cel mai potrivit pentru a lucra îndeaproape cu echipa noastră în această etapă şi sunt sigură că împreună vom obţine rezultate foarte bune”, spune Simona Neumann, Director executiv al ATCCE.

Cine este Chris Torch

image

Chris Torch (foto sus) este director artistic, fondator şi Senior Associate al Intercult din Stockholm, o organizaţie de producţie şi resurse pentru artă şi cultură. Creată în 1996, instituţia suedeză este finanţată din bani publici, având atât un birou Europe Direct, cât şi o platformă pentru organizaţii culturale din Suedia care se concentrează pe colaborări internaţionale, Access Europa.

Intercult se concentrează, într-o mare măsură, pe schimbul de experienţă şi pe co-producţie în cadrul European Neighborhood în cadrul proiectelor SEAS 2003-2010 (www.seas.se) şi Corners, un parteneriat complex de organizaţii la "periferiile Europei", 2011-2018 (www.cornersofeurope.org), ambele finanţate prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Torch a fost Directorul programului Rijeka 2020 - Capitală Culturală Europeană (Croaţia) în perioada 2015-2016 şi consultant artistic în dosarele câştigătoare ale titlului de Capitală Europeană a Culturii în cazul oraşelor Matera 2019 şi Timişoara 2021.

Pe lângă proiectele de mari dimensiuni, Torch contribuie şi la politicile interculturale fiind implicat în bordul reţelei Culture Action Europe, iar în perioada 2012-2013 a fost desemnat expert în cadrul Metodei Deschise de Coordonare EU (MDC), privind diversitatea culturală a 22 de state membre.

„Munca mea presupune conducerea primei etape, aceea de StartUp. Mă voi concentra pe susţinerea şi dezvoltarea viziunii Programului Cultural definit în dosarul de candidatură. Misiunea mea este ca în următorii doi ani să formez o unitate artistică, să cresc numărul contactelor europene şi să formez o echipă eficientă şi competentă care să poată implementa următoarea etapă. Mă voi dedica misiunii mele în programului Timişoara 2021 până când această echipă artistică va fi total funcţională şi stabilă. Scopul pe termen lung este dezvoltarea unui sector cultural astfel încât acesta să fie atent la nevoile cetăţenilor şi, în acelaşi timp, să fie puternic conectat la curentele europene”, spune Chris Torch.

Timişoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pe data de 16 septembrie 2016. Dosarul candidaturii, la care echipa executivă a Asociaţiei a lucrat încă din anul 2011, a avut la bază conceptul „Shine your light/ Light up your city” / “Luminează oraşul prin tine!”. Activitatea Asociaţiei „Timişoara – Capitală Culturală Europeană 2021” poate fi urmărită pe site (www.timisoara2021.ro), pe Facebook (www.facebook.com/timisoara2021eu/) şi pe Instagram (www.instagram.com/timisoara2021/).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite