Discuţii despre vânzarea Castelului Peleş. Statul român, dispus să-l cumpere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Peleş din staţiunea prahoveană Sinaia
Castelul Peleş din staţiunea prahoveană Sinaia

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a declarat într-o conferinţă de presă la Guvern că statul român este dispus să cumpere Castelul Peleş, din staţiunea prahoveană Sinaia. Demnitarul spune însă că trebuie să existe şi disponibilitatea de a-l vinde din partea Casei Regale, care să facă şi o propunere financiară.

„Legat de Castelul Peleş, oferta statului român, a Guvernului României, este aceea de a cumpăra Castelul Peleş. Oferta şi propunerea financiară trebuie să vină din partea Casei Regale şi, în al doilea rând, trebuie să existe o disponibilitate a Casei Regale de a vinde acest castel“, a declarat ministrul Culturii, citat de gandul.info.

Potrivit sursei citate, Ministerul Culturii, în calitate de chiriaş, vrea să prelungească contractul de închiriere încheiat cu Casa Regală, care expiră pe 30 iunie.

Pot să vă spun că, în momentul de faţă, noi suntem chiriaşii castelului respectiv, pentru că este acolo Muzeul Peleş, un muzeu extraordinar. Vom negocia din nou cu Casa Regală, pentru că expiră la data de 30 iunie contractul de închiriere, vom prelungi acel contract, poate vom avea şi o ofertă, o propunere din partea Casei Regale, de vânzare, nu ştiu mai multe detalii. Singurul lucru pe care îl vom face, vom rediscuta în primul rând oferta de închiriere, de prelungire a acestui contract, pentru că e normal ca acel muzeu să funcţioneze acolo, iar operele de artă expuse să poată fi vizitate de toţi cei care doresc“, a explicat Breaz.

Dacă va fi scos la vânzare, statul roman va avea drept de preemţiune asupra Castelului Peleş.

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului rege al României, Carol I, între 1873 şi 1914. A fost reşedinţă de vară a regilor României, iar în prezent se află în proprietatea familiei regale a României şi adăposteşte Muzeul Naţional Peleş. Proiectul său a fost realizat de arhitectul Wilhelm von Doderer. Palatul a fost până în 1947 spaţiu aulic pentru vizitele oficiale şi loc pentru ceremonii militare. Din anul 1953, castelul a devenit muzeu naţional, deschis publicului larg. 

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Casa Regală şi-a anunţat intenţia ca o parte din Castelul Pelişor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reşedinţa familiei.

Te-ar putea interesa şi:

Castelul Peleş, reparat cu meşteri aduşi din puşcărie şi cu tul pentru sutiene în loc de piele de Cordoba. „Da, domn'e, am folosit sticlă de fund de sifon la vitralii“

Secretele Castelului Peleş. De ce slugile nu puteau auzi nimic din discuţiile care se purtau la masa din Salonul de Consilii

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite