SMS la 8833 şi donezi 2 euro pentru „Cuminţenie“. Speranţa moare ultima: în 24 de ore au fost strânşi prin SMS peste 10.000 de euro

SMS la 8833 şi donezi 2 euro pentru „Cuminţenie“. Speranţa
moare ultima: în 24 de ore au fost
strânşi prin SMS peste 10.000 de euro

Dacă vreţi s-o aveţi, trimiteţi un sms cu „brancusi“ la numărul 8833

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că, în 24 de ore de la lansarea donaţiei prin SMS pentru „Cuminţenia Pământului“, au fost strânşi peste 10.000 de euro. „Peste 10.000 euro s-au strâns în doar 24 de ore de la lansarea donaţiei prin SMS. Scrieţi «brancusi» la 8833 şi contribuiţi cu 2 euro la subscripţia pentru «Cuminţenia Pământului»“, este mesajul publicat de Corina Şuteu.

Donaţiile pentru campania „Cuminţenia Pământului“ pot fi făcute, începând de vineri, la 8833 – numărul de telefon unic pentru donaţii prin SMS –, a anunţat vineri, pe pagina sa de Facebook, Corina Şuteu, ministrul Culturii. Potrivit ministrului, până joi, 17.000 de persoane au donat în campania dedicată colectării a 6 milioane de euro pentru achiziţionarea de către statul român a operei lui Constantin Brâncuşi. Fondurile totale strânse în conturile dedicate campaniei erau de 315.717 de euro, la încheierea festivalului Electric Castle, unde 7.920 de persoane au donat la rândul lor. Cei care-au donat în aceste 24 de ore prin SMS sunt în număr de 5000 de persoane (nu neapărat unice).

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Dacă acest ritm de donare prin SMS, de 10.000 de euro pe zi, se menţine, vor fi necesare peste 500 de zile pentru strângerea întregii sume.

Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie. Nu există un plan de rezervă pentru situaţia în care nu se strâng banii, după cum au mărturisit responsabilii din minister:

„În situaţia nefericită în care nu vom putea strânge suma necesară prin subscripţie publică, vom returna banii înapoi tuturor donatorilor. În acel moment se activează procesul de renunţare oficială la dreptul de preempţiune de către Ministerul Culturii“, spune Dragoş Neamu, consilier al ministrului Culturii.

Desen de Dan Perjovschi, care tinde să devină un simbol al campaniei

Se implică şi Caramitru

Teledonul „Cuminţenia Pământului“ va avea loc pe 18 septembrie, dată acceptată de Ministerul Culturii la propunerea Televiziunii Române, şi se va desfăşura sub forma unui spectacol, produs în întregime de TVR, care va dura 8 ore.

Totodată, actorul Ion Caramitru (foto dreapta), care tocmai a fost reconfirmat drept director al Teatrului Naţional Bucureşti pentru următorii patru ani, a declarat că instituţia va pune în scenă, la deschiderea stagiunii din luna septembrie, un spectacol inedit prin care să contribuie la achiziţionarea sculpturii. Suma strânsă, pe care Caramitru o estimează la 10.000 de euro, va fi donată în conturile campaniei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările