Se strâng banii pentru „Cuminţenia Pământului“. Muzeele din toată ţara se raliază campaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptura aşteaptă cuminte să fie achizţionată de statul român, printr-o subscripţie publică fără precedent
Sculptura aşteaptă cuminte să fie achizţionată de statul român, printr-o subscripţie publică fără precedent

Un număr de 18.076 de SMS-uri (din cele aproximativ 3 milioane necesare) au fost transmise, până în prezent, în cadrul campaniei dedicate achiziţiei sculpturii „Cuminţenia Pământului“, de Constantin Brâncuşi, a anunţat duminică ministrul Culturii, Corina Şuteu, pe pagina sa de Facebook. Totodată, câteva dintre muzeele naţionale din România au anunţat că se alătură campaniei „Brâncuşi e al meu“.

În acest moment, suma care a fost donată prin intermediul SMS este de 36.152 de euro. Luni, Ministerul Culturii va anunţa un nou bilanţ al donaţiilor.

La numărul unic 8833, cei care scriu textul "Brâncuşi" pot contribui cu 2 euro la subscripţia naţională pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului".

Conturi la zece bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.

Totodată, câteva dintre muzeele naţionale din România au anunţat că se alătură campaniei ”Brâncuşi e al meu” pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, prin organizarea unei licitaţii de artă, amplasarea unei urne şi permiterea accesului la un model 3D al lucrării de artă a sculptorului Constantin Brâncuşi, dar şi prin simpla promovare a campaniei pe site-urile dedicate şi pe paginile de Facebook.

Între muzeele din Capitală care s-au alăturat campaniei se află Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Muzeul de Ştiinţe Naturale ”Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi (MNLR).

Solidaritate naţională a muzeelor din România

Reprezentanţii Muzeului Naţional de Ştiinţe Naturale ”Grigore Antipa” au declarat, pentru agenţia de presă News.ro, că şi-au propus să îşi informeze vizitatorii pe site şi prin corespondenţa electronică.

”Noi ne-am propus să ne informăm toţi prietenii de pe Facebook despre campanie. De săptămâna viitoare va exista şi un newsletter care va oferi posibilitatea abonaţilor de a accesa site-ul campaniei «Brâncuşi e al meu». Tot ce facem este să trimitem vizitatorii către site-ul oficial al campaniei”, au spus ei.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) a transmis, de asemenea, că este alături de campanie. ”Vom organiza o licitaţie de artă. Lucrări ale artiştilor români vor fi vândute în cadrul licitaţiei şi banii care se vor strânge vor fi viraţi în conturile campaniei”, a declarat pentru News.ro, cercetătoarea Liliana Passima.

Muzeul Naţional de Artă al României, care a găzduit ”Cuminţenia Pământului” până în noiembrie 2012, înainte ca sculptura să fie mutată la Muzeul Cotroceni, a amplasat în instituţie o urnă unde se strâng donaţii.

Totodată, MNAR a oferit vizitatorilor, la prima ”Nocturnă Muzeală”, alături de biletul de intrare, o carte poştală cu o ilustraţie a artistului vizual Dan Perjovschi, prin iniţiativa proprie ”Brâncuşi e şi al nostru”.

În perioada 19 mai - 17 iulie, în sala Auditorium a MNAR a putut fi văzută expoziţia ”Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră”, care a inclus imagini ale unor opere semnate de sculptorul Constantin Brâncuşi, reinterpretări şi lucrări video realizate de artişti contemporani, precum şi o vitrină în care vizitatorii au fost invitaţi să facă donaţii pentru achiziţionarea lucrării de către statul român.

Expoziţia documentară, curatoriată de Valentina Iancu, împreună cu istoricii de artă Doina Lemny şi Alina Petrescu, a fost completată de o expoziţie de artă contemporană, care a cuprins o selecţie de piese realizate de Irina Botea, Mircea Cantor, Alexandra Croitoru, Vlad Nancă, Manuel Pelmuş, Dan Perjovschi şi Alexandra Pirici.

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi este alături de noi şi duce vestea mai departe cu un share”, este mesajul pe pagina de Facebook a campaniei pentru ”Cuminţenia Pământului”. În plus, muzeul a publicat pe pagina de Facebook un îndemn privind donaţiile prin SMS.

Directorul interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a precizat, pentru News.ro, că instituţia muzeală este dispusă să pună la dispoziţia Ministerului Culturii, gratuit, un model 3D al ”Cuminţeniei Pământului”, realizat de fotograful muzeului, inginerul Marius Amariei, în cadrul unui proiect european de digitizare 3D a patrimoniului, Icons 3D, la care a participat MNIR.

”Modelul este gata încă din 2015 şi l-am folosit la pregătirea expertizării piesei pentru lucrările primei comisii care a negociat achiziţionarea statuii. El a costat o sumă modică - numărul de ore utilizate de autorul modelării pentru realizarea ei, fiind executat de inginerul Amariei în cadrul obligaţiilor sale de serviciu - şi MNIR este dispus să-l pună, gratis, la dispoziţia ministerului, în cadrul campaniei de sensibilizare a opiniei publice. Am comunicat acest lucru doamnei ministru Şuteu, de mai multă vreme, mi-a promis că analizează propunerea, dar nu am un răspuns până acum”, a spus directorul interimar Ernest Oberländer-Târnoveanu, precizând că i-a scris ministrului Culturii în urmă cu mai bine de o lună.

Ernest Oberländer-Târnoveanu a adăugat că modelul este ”superb” şi funcţional, şi poate fi publicat oricând pe site-ul MNIR sau pe un alt site, de Ministerul Culturii, cu menţiunea că este realizat de muzeul naţional şi de inginerul Marius Amariei. În plus, instituţia promovează campania pe site.

Pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, românii pot dona prin SMS, trimiţând cuvântul "Brâncusi" la 8833 şi contribuind la suma strânsă cu 2 euro, direct prin intermediul site-ului campaniei brancusiealmeu.ro, dar şi prin intermediul retailerului online eMag. Sunt disponibile conturi în lei, euro şi dolari în care se pot face donaţii prin transfer bancar sau prin depunere de numerar într-unul dintre conturile deschise pe numele Ministerului Culturii la opt bănci, cărora li se adaugă Trezoreria Naţională.

În două luni, mai trebuie strânşi aproape 95% din bani

Campania naţională pentru sprijinirea subscripţiei publice dedicată achiziţionării sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a strâns, până pe 1 august, suma de 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie.

Astfel, 176.739 de euro au fost donaţi direct în conturile bancare, 45.655 de euro pe eMag, 115.946 pe euro pe site-ul brancusiealmeu.ro, iar 22.758 de euro au provenit din donaţiile prin SMS făcute între 22 şi 31 iulie.

Donaţiile prin SMS au fost facilitate de Asociaţia Culturală ”Patrimoniu pentru Viitor”, ONG desemnat de Ministerul Culturii conform procedurii de selecţie anunţate. Acest ONG va gestiona şi relaţia cu companiile private care doresc să se alăture subscripţiei publice pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia pământului”. Selecţia rămâne în continuare deschisă pentru persoanele juridice cu sau fără scop lucrativ care doresc să se implice în colectarea de fonduri”, arată organizatorii campaniei.

Românii din străinătate pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei, brancusiealmeu.ro, prin plată online cu cardul, fără a fi percepute comisioane.

Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie.


În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite