S-a descoperit arhiva secretă Sahia Film, în subsolul unei clădiri neexplorate. Este un prim succes al Corinei Şuteu şi al celor 55 de experţi în film ai săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a anunţat pe pagina sa de Facebook că a fost descoperită arhiva de documente a Studioului Sahia Film, în subsolul unei clădiri aflate în proprietatea acestei case de producţie cinematografică.

UPDATE: Clădirea aflată în proprietatea Sahia Film S.A., despre care vorbeşte Ministerul Culturii, este cea din strada Jean-Louis Calderon, în care toţi aceşti ani a funcţionat Universitatea Media Bucureşti, instituţie de învăţământ păstorită de Adrian Sârbu.

„Marţi, 12 iulie, reprezentanţi ai grupurilor de lucru implicate în proiectul de revitalizare a Arhivei Naţionale de Filme şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii au descoperit arhiva Sahia Film, considerată pierdută, în subsolul uneia dintre clădirile aflate în proprietatea Sahia Film S.A. S-a constatat că arhiva cuprinde un număr impresionant de documente, însă ele au fost depozitate în ultimele decenii în condiţii improprii, de umezeală şi lipsă a ventilaţiei”, a dezvăluit Corina Şuteu într-un mesaj publicat pe Facebook.

”Din ceea ce au putut constata la o primă vedere membrii grupurilor şi reprezentanţii Ministerului Culturii, arhiva conţine documente legate de producţia de filme documentare, relaţiile internaţionale ale Sahia Film cu studiouri similare din Franţa, Marea Britanie sau Germania Federală, scenarii şi decupaje, caiete de film, planuri de producţie cinematografică, sistemul de finanţare şi salarizarea angajaţilor etc, începând din anii 1950 şi până în anii 1990, inclusiv”, a explicat ministrul Culturii în acelaşi mesaj.

Ministerul Culturii a demarat imediat procedurile de evaluare a stării fizice a arhivei şi a soluţiilor de decontaminare, uscare şi conservare a acesteia. Experţi ai Bibliotecii Naţionale a României vor realiza în cel mai scurt timp un raport conţinând recomandări de intervenţie tehnică directă, a precizat Corina Şuteu.

Ulterior, Ministerul Culturii se angajează să demareze toate procedurile necesare pentru salvarea documentelor şi depozitarea lor în condiţii adecvate, cu scopul de a deveni accesibile cercetărilor.

”Sunt încântată că această preţioasă arhivă a fost descoperită şi doresc să mulţumesc tuturor celor implicaţi în procesul complex de salvare a unui patrimoniu important pentru istoria cinematografiei din România”, a adăugat ministrul Culturii în încheierea mesajului publicat pe contul său de Facebook.

image

Cine sunt cei 55 de experţi în film ai Corinei Şuteu

Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile şi regizorul Radu Muntean se numără printre cei 55 de cineaşti şi profesioniştii din industria cinematografică, ce vor restructura Arhiva Naţională de Filme.

Ministerul Culturii a anunţat, pe 14 iunie, că a demarat un amplu proiect de restructurare şi de revitalizare a Arhivei Naţionale de Filme şi a Cinematecii Române.

"Începând de astăzi, Ministerul Culturii începe un amplu proces de evaluare a activităţii Arhivei Naţionale de Filme şi a Cinematecii Române, cu scopul de a redacta, în luna septembrie a acestui an, un plan de restructurare şi de revitalizare a celor două entităţi”, a anunţat Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

În următoarele trei luni, spunea ministrul, opt grupuri de lucru, formate din 55 de cineaşti şi profesionişti din industria cinematografică, vor activa la nivelul Arhivei Naţionale de Filme, sprijinind Ministerul Culturii şi Arhiva Naţională de Filme în demersul de a găsi soluţii de durată pentru îmbunătăţirea funcţionării Arhivei.

”Este cel mai amplu proiect de acest fel dezvoltat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Arhiva Naţionale de Filme”, a mai scris Corina Şuteu.

Grupul de lucru tehnic, care va evalua şi va căuta soluţii pentru aspectele legate de procesele de digitalizare şi restaurare a filmelor, este format din Barbu Bălăşoiu (director de imagine), Neil Coltofeanu (specialist colorizare), Vivi Drăgan Vasile (director de imagine), Ana Drăghici (director de imagine), Tudor Lucaciu (director de imagine), Tudor Popescu (monteur), Bujor T. Rîpeanu (istoric de film), Dan-Ştefan Rucăreanu (designer de sunet) şi Alex Sterian (director de imagine).

Cătălin Cristuţiu (monteur), Radu Jude (cineast), Tudor Cristian Jurgiu (cineast), Ana Lungu (cineast), Radu Muntean (cineast), Boglarka Nagy (critic de cinema), Corneliu Porumboiu (cineast), Mădălina Roşca (curator), Andrei Rus (consilier pentru cinematografie al Ministrului Culturii), Adrian Sitaru (cineast), Ana Szel (cineast) formează grupul de lucru pentru revitalizarea Cinematecii.

De catalogare şi bază de date se vor ocupa Claudia Cojocariu (critic de cinema), Oana Ghera (curator), Oana Giurgiu (cineast), Ana-Maria Gheorghe (scenarist), Andreea Mihalcea (critic de cinema) şi Ana Szel (cineast).

Pentru documentare au fost aleşi Alexandru Baciu (cineast), Sorin Botoşeneanu (conferenţiar universitar), Mihai Bumbeş (istoric), Gabriela Filippi (critic de cinema), Ana Lungu (cineast), Georgiana Madin (critic de cinema), Mădălina Roşca (curator) şi Iulia Alexandra Voicu (critic de cinema).

Cei care vor stabili criteriile de restaurare şi programare a filmelor sunt Alexandru Baciu (cineast), Raluca Durbacă (critic de cinema), Gabriela Filippi (critic de cinema), Andrei Gorzo (critic de cinema) şi Bogdan Jitea (istoric).

Pentru revitalizarea Bibliotecii Arhivei Naţionale de Filme lucrează Claudia Cojocariu (critic de cinema), Cezar Gheorghe (critic de cinema), Mihai Iovănel (critic literar), Iulia Popovici (critic de teatru şi analist) şi Irina Trocan (critic de cinema).

Un grup de expertiză în filme documentare şi filme ”Sahia” este format din Adina Brădeanu (curator), Anca Drăgoi (consilier al Ministrului Culturii), Monica Lăzurean-Gorgan (cineast), Claudiu Mitcu (cineast), Boglarka Nagy (critic de cinema), Alexander Nanau (cineast), Andra Petrescu (critic de cinema), Vlad Petri (cineast) şi Alexandru Solomon (cineast).

În paralele, de expertiza filmelor de animaţie şi filme ”Animafilm” se vor ocupa Ileana Bârsan (critic de cinema), Matei Branea (cineast), Dana Duma (critic de cinema), Anna Florea (cineast), Vlad Ilicevici (organizator „Animest”), Yvonne Irimescu (organizator „NexT”) şi Ionuţ Mareş (critic de cinema).

Din partea Arhivei Naţionale de Filme, vor participa experţii Mihai Dancaescu, Mihai Fulger, Theodor Leontescu, Nicoleta Manolache, Meca Maxim şi Bogdan Movileanu.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite