Roşia Montana, printre monumentele şi siturile arheologice europene aflate în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşia Montană este printre monumentele aflate în pericol
Roşia Montană este printre monumentele aflate în pericol

Paisprezece dintre siturile culturale şi istorice ale Europei aflate în pericol de a fi distruse au ajuns pe o listă de salvare a unei organizaţii de patrimoniu, „Europa Nostra“. Roşia Montană din România, o mănăstire renascentistă italiană şi un oraş istoric din Turcia nu prea au multe în comun la prima vedere, dar toate trei sunt ameninţate şi se regăsesc pe această lista de salvare.

Printre aceste monumente istorice şi culturale se află clădiri de cult, centre istorice şi fortificaţii militare. Lista întocmită de „Europa Nostra“, o iniţiativă europeană de a salva monumentele, cuprinde locurile cele mai ameninţate din Europa.

Cele 14 locuri, selectate de experţi dintr-un total de 40 de nume date de instituţii şi organizaţii din 21 de ţări, vor fi reduse la doar şapte pentru lista finală, care va fi anunţată la cel de-al 50-lea Congres al „Europa Nostra“, care se va ţine la Atena pe 16 iunie 2013.

„The Guardian“ prezintă cele 14 situri arheologice şi monumente aflate în pericol.

Peisajul minier Roşia Montană din Transilvania, România

Rosia Montana explorare cetate

Peisajul cultural din Roşia Montană şi satele înconjurătoare au fost transformate de minerit în cursul a trei milenii. Totuşi, proiectul actual de a redeschide minele de aur ameninţă serios această moştenire unică şi mediul înconjurător.

Amfiteatrul Roman din Durres, Albania

Amfiteatru roman Albania

Acest amfiteatru, care datează de la începutul secolului II, găzduia, odată, 15.000 de spectatori. Cu toate acestea, a rămas necunoscut lumii moderne până în anii '60 când, se presupune, că un localnic a văzut cum un pom din curtea sa se scufunda în pământ. Restaurarea acestui monument arheologic presupune o provocare foarte mare: este doar parţial dezgropat şi deasupra unei părţi din amfiteatru s-au construit case.

Biserica Sfântul Petru şi Pavel din Aragatsotn, Armenia

image

Această capelă mică, izolată şi neîngrijită este una dintre cele mai vechi structuri creştine, datând din secolul V. Este în mare pericol din cauza inundaţiilor şi are nevoie urgent de lucrări pentru a putea fi salvată.

Zona neutră din centrul istoric din Nicosia, Cipru

Nicosia

Conservatorii din comunităţile greceşti şi turceşti din Cipru au lucrat împreună cu ONU pentru a plănui salvarea acestui coridor de 1,5 kilometri care traversează centrul istoric din Nicosia.

Fortificaţiile lui Vauban din Briancon, Franţa

Fortificatiile vauban

Aceste fortificaţii montane au fost construite în secolul XVII pentru a apăra oraşul, iar acum au primit deja statut de patrimoniu UNESCO. Totuşi, au nevoie de îngrijire pentru a le proteja de ruinare.

Iluminatul stradal cu gaz din Berlin, Germania

Iluminat stradal Berlin

Aceste lumini romantice, cu valoare istorică şi perfect funcţionale sunt parte din peisajul berlinez de aproape 200 de ani. În zilele noastre, niciun alt oraş din lume nu a păstrat aceste lămpi, la o asemenea scară. Propunerea a de fi înlocuite cu lumină electrică este respinsă cu convingere de turiştii care sunt foarte încântaţi de lămpile existente.

Fosta proprietate regală Tatoi de lângă Atena, Grecia

Palatul Tatoi

Această proprietate imensă a fost achiziţionată de familia regală greacă în 1871, ca reşedinţă de vară, iar peste ani şi-a schimbat proprietarul de multe ori. În cimitirul proprietăţii sunt înmormântate diverse personaje regale. Anul trecut în septembrie, guvernul a anunţat că va vinde proprietatea într-o licitaţie pentru a salva economia statului devastat de criză.

Citadela Alessandria, nordul Italiei

Se spune că acest loc este unul dintre cele mai proeminente rămăşiţe ale fortificaţiilor militare europene din secolul XVIII. Această citadelă are o istorie bogată, care ajunge până la Napoleon şi la unificarea Italiei. 

Mănăstirea renascentistă San Benedetto Po de lângă Mantua, Italia

San Benedetto PO

Această mănăstire, care datează cam din secolul XV sau XVI, a fost avariată serios de cutremurul din luna mai, 2012. Datorită importanţei istorice şi artistice a acestei clădiri renascentiste şi a impactul ei asupra turismului cultural, se speră ca autorităţile publice să îi acorde prioritate pentru salvare.

Mănăstirea în stil manuelit şi biserica lui Iisus din Setubal, Portugalia

Este recunoscută ca un loc simbolic în istoria Europei, aici semnându-se Tratatul Tordesillas în 1494 dintre Spania şi Portugalia, tratat care a uşurat colonizarea Europei în Americi şi în Orientul Îndepărtat. Mănăstirea şi biserica sunt într-o stare avansată de degradare.

Situl neolitic Vinca-Belo Brdo de lângă Belgrad, Serbia

Acest sit preistoric este ameninţat nu doar de lipsa fondurilor, ci şi de apropierea de Dunăre. Infrastructura sitului trebuie să fie îmbunătăţită pentru a permite continuarea excavărilor, accesul turiştilor şi pentru a mări interacţiunea cu comunitatea locală.

Cartierul El Cabanyal-Canyamelar din Valencia, Spania

Fatade colorate Vale

Locuitorii El Cabanyal-Canyamelar, cartierul pescarilor de lângă portul valencian, susţin o campanie pentru salvarea locuinţelor (unele fiind frumos ornate şi cu faţadele pline de personaje) de la distrugerea cauzată de un nou proiect de drumuri.

Biserica Sfântul Gheorghe Armeanul din Mardin, Turcia

Această biserică distrusă din oraşul antic Mardin are fundaţii care datează din secolul XV.

Oraşul istoric Hasankeyf şi împrejurimile sale, Turcia

Hasankyef Turcia

Dacă va continua construcţia barajului hidroelectric Ilisu, 80% din monumentele istorice ale oraşului Hasankeyf vor fi inundate în următorul deceniu. Şi totuşi, nu există niciun program internaţional pentru păstrarea, conservarea sau relocarea acestora.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite