Preşedintele Portugaliei a admirat vestigii descoperite în România, într-o expoziţie deschisă la Muzeul de Arheologie din Lisabona

Preşedintele Portugaliei a admirat vestigii descoperite în România, într-o expoziţie deschisă la Muzeul de Arheologie din Lisabona

Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa (mijloc), admirând vestigii româneşti

Preşedintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, a vizitat expoziţia „Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic", de la Muzeul de Arheologie din Lisabona, deschisă până pe 29 aprilie, perioadă în care, la muzeu, se desfăşoară „Sezonul cultural românesc”. De Sousa a admirat vestigii descoperite în România, precum brăţara dacică de la Sarmisegetuza sau coiful princiar de la Coţofeneşti.


Preşedintele portughez a admirat, printre altele, brăţara dacică de la Sarmizegetusa, parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coţofeneşti, patera din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare şi inelul de aur cu camee de sardonyx găsit la Poiana Tecuci.

Expoziţia este deschisă cu ocazia „sezonului cultural românesc", prin care Ambasada României în Portugalia şi ICR Lisabona celebrează Centenarul Marii Uniri în Portugalia, fiind ilustrativă din perspectiva legăturilor profunde dintre România şi Portugalia, două ţări care probează vocaţia punţilor de legătură construite pe baza afinităţilor de ordin istoric şi cultural şi a nucleului comun de latinitate: România, citadela lumii orientale latine iar Portugalia, citadela occidentală a latinităţii.

Organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona, evenimentul reprezintă o iniţiativă culturală fără precedent, într-o perioadă cu multiple semnificaţii simbolice pentru România şi Portugalia: sărbătorirea, în 2017, a Centenarului relaţiilor diplomatice şi aniversarea, în 2018, a Centenarului Marii Uniri, cel mai important act din istoria poporului român, care s-a realizat sub sceptrul Regelui Ferdinand I, nepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei.

Expoziţia "Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic", se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedinţilor României, Dl. Klaus Werner Iohannis şi Portugaliei, Dl. Marcelo Rebelo de Sousa.

 

citeste totul despre: